Naslovna Novosti Retko: Objavljen snimak upotrebe MLRS-a Čeburaška sa udarima termobarične municije

Retko: Objavljen snimak upotrebe MLRS-a Čeburaška sa udarima termobarične municije

7
mlrs a ceburaska lansira termobaricnu municiju
mlrs a ceburaska lansira termobaricnu municiju
google news

MLRS kalibra 217 mm Čeburaška, razvijen u DNR i u službi specijalnih snaga Kaskada od 2018. godine, raspoređen je na frontu i koristi se od prvih dana ruske intervencije širokih razmera u ukrajinskom sukobu.

Međutim, njihov broj je mali, tako da se video snimci sa njima ne pojavljuju često. Na internetu su se pojavili retki snimci upotrebe ovog korisnog sistema naoružanja sa napadima na ukrajinske pozicije termobaričnom (volumetrijskom detonacijom) i visokoeksplozivnom fragmentacionom zapaljivom municijom.

Na snimku se vidi kako posada jednog sparenog lansera gađa Oružane snage Ukrajine, ispaljujući veliki broj raketa.

Na šasiju troosovinskog teretnog kamiona KrAZ (6X6) sa pogonom na sve točkove postavljena su dva okretna uređaja (tornja) u obliku slova U, od kojih svaki ima 32 lansirne rampe (4 reda po 8 komada), tj. istovremena salva uparenog lansirnog sistema sadrži 64 projektila.

Štaviše, nevođena municija je turbomlazna na čvrsto gorivo, nemaju ravni na telu i stabilizacija u letu se vrši rotacijom tokom rada kosih mlaznica. Borbenu posadu čini šest vojnih lica. Svaka kula može da puca u različitim pravcima, odnosno na dve mete istovremeno.

Domet gađanja je kratak i varira od 1,5 km do 9,6 km. Međutim, to se nadoknađuje snagom udara na izabrane ciljeve.

Višestruki raketni sistem Čeburaška je apsolutno jedinstven sistem naoružanja koji je nastao u DNR tokom sukoba sa Ukrajinom i blizak je porodici teških sistema bacača plamena (TOS).

TOS-2
TOS-2

U početku je proizvedeno samo oko deset jedinica, ali sada se od nedavno tvrdi da se broj značajno povećao.

Termobarično oružje

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. 

Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

snimak udara po polozajima osu koji su presli dnjepar termobaricnom municijom tos 1a „solncepek
snimak udara po polozajima osu koji su presli dnjepar termobaricnom municijom tos 1a solncepek

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

7 KOMENTARA

  1. Kakve bre ruske intervencije. Ruske fašistuck zlicinackde agresije. Iste fašistickoko zlocinacke genocidne agresije srbije na Jugoslaviju.

    • Slusaj Hajro, da je Srbija ucestvovala u ratu u Bosni i Hrvatskoj ne bi ostao kamen na kamenu, nego ste se borili protiv svojih komsija Srba za koje ste mislili da se be trebaju pitati nista.

    • Kakav si ti gluperda to je strasno… Želiš nam reci da je Srbija samu sebe napala jel to? Pošto se samo Srbija 90 zvala Jugoslavija a vi svi sadašnjim imenima, to govori ko je koga napao i ko je Jugoslaviju uništavao GLUPERDO GLUPA….i

    • Za redakciju, ako dozvoljavate komentare ovog kozoj****, prenesite i moj komentar u potpunostii koji glasi slusaj Hajro kozoj****

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version