Naslovna Novosti Efikasnost ukrajinskih PVO sistema u obaranju ruskih dronova u drastičnom padu od...

Efikasnost ukrajinskih PVO sistema u obaranju ruskih dronova u drastičnom padu od 40%

0
da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran
google news

Ukrajinski resursi za praćenje, pozivajući se na podatke Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, izveštavaju o značajnom smanjenju efikasnosti sistema protivvazdušne odbrane zemlje u borbi protiv ruskih dronova.

Napominje se da je od sredine decembra 2023. sposobnost ukrajinske protivvazdušne odbrane da presreće ruske bespilotne letelice Geranium smanjena sa preko 90% na manje od 60%.

Analiza situacije otkrila je nekoliko ključnih faktora koji su uticali na efikasnost ukrajinske PVO. Pominje se da su ruski dronovi počeli češće da menjaju kurs, posebno nakon uništenja jednog od dronova duž rute, što im, kako tvrde, otežava presretanje.

Pored toga, napominje se da je ruska vojska pojačala obaveštajne aktivnosti, tačnije određujući lokaciju ukrajinskih protivvazdušnih raketnih sistema.

Takođe, među razlozima za pogoršanje performansi PVO je i pojava novih modifikacija dronova Geran sa mlaznim motorom, sposobnih da postignu brzine do 600 km/h, što znatno prevazilazi mogućnosti njihovih prethodnika.

Pored toga, poboljšana je kamuflaža dronova zahvaljujući specijalnom premazu, kao i upotrebom toplotnih zamki lansiranih za dezorijentisanje sistema PVO, što dovodi do promašaja pravih ciljeva.

geran sa mlaznim motorom
geran sa mlaznim motorom

Stručnjaci smatraju da će Oružanim snagama Ukrajine možda trebati čak nekoliko meseci da se prilagode takvim promenama, što ruskoj vojsci daje dobre šanse.

Prvi put na teritoriji Ukrajine, napad jurišne bespilotne letelice Geran u mlaznoj verziji, brzine veće od 500 km/h, zabeležena je početkom januara 2024. godine. Ukrajinski izvori su izvestili o ovom događaju, demonstrirajući olupine bespilotne letelice.

Ukrajinski informativni resursi pokazali su fotografije olupine drona. Posebnost nove modifikacije UAV-a je mlazni motor, označen indeksom „MJ“ (mlazni), za razliku od prethodnih verzija sa indeksom „M“.

Dok je brzina modela sa klipnim motorima prve generacije bila 180-200 km/h, nove mlazne modifikacije su sposobne da dostignu 450-600 km/h, međutim, to smanjuje domet leta.

Kao što smo napomenuli tada, kada smo predvideli ovaj ishod, pojava nove mlazne verzije bespilotne letelice Geranium može predstavljati svojevrsnu evoluciju u korišćenju bespilotnih letelica u operacijama u Ukrajini.

Prema pojedinim rezultatima istraživanja, ruska vojska je od početka svoje SVO do januara 2024. godine lansirala preko 3000 dronova kamikaza tipa Shahed-136/Geran-2. Oružane snage Rusije dakle svakog meseca, u proseku, lansiraju nešto manje od 200 bespilotnih letelica-samoubica.

ukrajina koristi starinske metode kombinovanja reflektora sa protivavionskim mitraljezima kako bi identifikovala i oborila ruske kamikaza dronove geran 2.
PVO metode kombinovanja reflektora sa protivavionskim mitraljezima kako bi identifikovala i oborila ruske kamikaza dronove Geran 2

Septembar 2023. godine je postavio apsolutni rekord u upotrebi drona kamikaza Geranium/Shahed-136: ruske snage su lansirale čak 521 kamikaza bespilotnu letelicu, preko 100 više nego u prethodnim mesecima. Po broju lansiranih dronova pre septembra isticao se i maj 2023 sa 413 dronova-kamikaza.

„Oni nisu laka meta“, priznaju ukrajinski zvaničnici, govoreći o bespilotnim letelicama koje skoro svakodnevno lansiraju Rusi, a iranskog porekla su, što znači da je, u stvarnosti, Geran zaista prava noćna mora za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

Porde svega nabrojang fotografije olupine ruskih dronova, obojenih u crno, objavljene su na internetu u novembru 2023. godine. Ruske bespilotne letelice kamikaze „Geran-2” tokom tadašnjih napada na Kijev, po prvi put ofarbane su u crno kako bi ih bilo teže uočiti na nebu noću.

Od septembra 2022. godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve. U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

crni geran na nebu
crni geran na nebu

Ruske snage su navodno koristile i po 12 dronova za napad na jedan cilj. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.


Rusija je najavila naglo povećanje proizvodnje dronova

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u subotu da je proizvodnja vojnih bespilotnih letelica u zemlji povećana tokom protekle godine, iako još treba da se reše određena tehnička pitanja, prenosi Rojters.

Rusija je nakon prvih pola godine od eksalacije sukoba u Ukrajini već uveliko koristila dronove u svojoj dvogodišnjoj vojnoj kampanji.

„Proizvodne mogućnosti koje su stvorene omogućavaju nam da ispunimo većinu zadataka sa kojima se danas suočavamo“, rekao je Šojgu tokom obilaska pogona za proizvodnju dronova u Udmurtiji, regionu u Povolškom federalnom okrugu.

On je prisustvovao na sastanku zvaničnika koji su rekli da pitanja u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije u bespilotnim letelicama i elektronskom ratu tek treba da budu rešena.

Moskva je poslednjih meseci signalizirala da je njen vojni industrijski kompleks pojačao proizvodnju dok Rusija pokušava da izađe iz višemesečnog vojnog zastoja u Ukrajini, piše AFP.

geran 2
geranj 2

Ukrajinski komandanti su rekli da će bespilotne letelice biti od vitalnog značaja za osvajanje prednosti u sukobu, dok vojni analitičari kažu da teška upotreba oružja sa obe strane otežava napredovanje trupa na terenu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version