Naslovna Novosti Sukob u Ukrajini doveo da otkazivanja FARA, helikopterskog programa vojske SAD gde...

Sukob u Ukrajini doveo da otkazivanja FARA, helikopterskog programa vojske SAD gde je već uloženo 2 milijarde dolara

2
raider x
raider x
google news

Američka vojska je odlučila da zaustavi razvoj svojih budućih helikoptera za napad i izviđanje u okviru programa FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft), prema zvaničnom sajtu službe.

Sa prototipovima koji su trebali da budu završeni 2024. godine, odluku o otkazivanju su u američkoj vojsci nazvali “transformaciono rebalansiranje”. Program je otkazan nakon što su SAD do danas već potrošile 2 milijarde dolara na razvoj FARA.

Rat se menja, zaključili u američkoj vojsci

Nova američka vizija budućeg rata i dronova, deo lekcija naučenih u Ukrajini navodno dovela je do otkazivanja programa FARA.

„Ratovanje se menja brže nego što se dešavalo decenijama, a Vojska se konstantno transformiše na osnovu naučenih lekcija i trezvene procene savremenog ratišta“, navodi se u saopštenju, pa je američka vojska odlučila da prerasporedi investicije ka modernizaciji avijacije, a sredstva koja se izdvajaju za avione smatraju mnogo pouzdanijim.

„Na bojnom polju, posebno u Ukrajini, saznajemo da se vazdušno izviđanje suštinski promenilo“, rekao je načelnik generalštaba general Redži Džordž.

On je uveren da će inovacije i nabavke savremenih bespilotnih vazdušnih sistema i malih komercijalnih bespilotnih letelica dati vojsci sposobnosti koje će joj omogućiti da „podrži zajedničke snage u prioritetnim sukobima i širom sveta“.

Ukida se i razvoj UH-60V Black Hawk

Istovremeno, napuštanje helikopterskog progama FARA tvrde da je samo jedna od tačaka plana transformacije, koja uključuje i zaustavljanje proizvodnje helikoptera UH-60V Black Hawk zbog „značajnog povećanja troškova“, postepeno ukidanje upotrebe zastarelih bespilotnih letelica, kao što su Shadow i Raven.

Takođe tu je i želja da se odloži početak proizvodnje motora GE T901 u okviru programa ITEP (Program poboljšanog turbinskog motora) kako bi se „obezbedilo dovoljno vremena za njegovu integraciju na AH-64 i platforme UH-60“.

raider x lockheed martin
raider x lockheed martin

U FARA konkurenciji su bili Bell 360 Invictus i Sikorskijev (Lockheed Martin) Raider-X. U novembru mesecu se iz američke vojske tvrdilo da je prototip RAIDER X završen 98%. Očekivalo se okončanje ispitivanja motora General Electric T901 (GE300) razvijenog na bazi programa „Improved Engine Turbine Program“ (ITEP). Prvi let Rider X je bio zakazan za četvrti kvartal 2024. godine.

Zanimljiva rešenja koja je „Sikorsky“ primenio na helikopteru je ne samo X2 koaksijalni rotor, inače nesvojstven za ovu kompaniju, već i pusher propeler koji treba da obezbedi veliku brzinu krstarenja. Prema sadašnjim specifikacijama, postiže se brzina od 460 km/h.

Takođe je vredno napomenuti rešenje otvorenog modularnog sistema vešanja oružja (Modular Open System Approach, MOSA), koje se uvlači u unutrašnjost helikoptera ali i omogućava integraciju drugih sistema i olakšava “Plug-and-Play” nadogradnju. Helikopter je univerzalan a mogao bi prevoziti do 6 vojnika.

Konkurentski Invictus 360 kompanije „Bell“ pomalo podseća na RAH-66 Comanche – zajednički projekat višenamenskog izviđačko-jurišnog helikoptera „Boeing“ i „Sikorsky“ iz sredine devedesetih godina XX veka.

Kao i konkurent Raider X, Invictus je bio navodno 90% završen. Prvi prototip se malo razlikuje od prvobitno predstavljenog projekta iz 2020. i ima konvencionalni repni rotor umesto fenestrona.

Invictus 360 je predstavljen sa maketama topa 20 mm XM915 u nosu, kao i projektilima AGM-114 Hellfire i AGM-179 smeštenim u unutrašnjem odeljku za oružje.

bell invictus 360
bell invictus 360

Inače, „Bell Tektron Inc.“ je za Bell 360 Invictus odabrala novu senzorsku interfejs jedinicu za prikupljanje podataka (Data Concentrator Unit, DCU), SIU36 (Sensor Interface Unit). DCU upravlja, nadgleda i kontroliše signale do i od sistema za upravljanje (Vehicle Management System, VMS) i sistema za prikupljanje i analizu podataka kako bi se osigurala pouzdanost i sigurnost letilice (Health Usage Monitoring System, HUMS).

Zamena helikoptera Black Hawk UH-60 se nastavlja

S druge strane, program za helikoptere velikog dometa (FLRAA) ostaje u funkciji. Program FLRAA za zamenu helikoptera Black Hawk UH-60 se nastavlja, tvrde upućeni iz američke vojske.

Prošlog decembra, kako je DefenseRomania takođe navela, kompanija Bell je sa nagibnim motorom V-280 „Valor“ proglašena za pobednika trke za zamenu poštovanog UH-60 Black Havk, koji je u funkciji od 70-ih godina.

Bell, koji je lansirao V-280, letelicu sličnu izuzetno kontroverznom V-22 Osprey, pobedio je tim Sykorski-Boeing koji je predložio Defiant-X, koaksijalni helikopter sa dva postavljena rotora koji se rotiraju u suprotnim smerovima, nudeći veću stabilnost nego tradicionalni helikopteri.

Bell je prvi put predstavio V-280 2013. godine. Za razliku od svog prethodnika, V-22, njegovi motori na vrhu krila su fiksni, što je dostignuće koje bi trebalo da smanji troškove održavanja.

Sa masom od 8 tona kada je prazan, V-280 može da nosi do 14 potpuno opremljenih vojnika sa krstarećom brzinom od 520 km/h. U zavisnosti od konfiguracije, domet delovanja (borbeni domet) je između 925 i 1500 km.

Bell V-280 Valor Multi Domain Operations
V-280

Dizajniran je da kombinuje brzinu, domet i efikasnost aviona sa fiksnim krilima sa mogućnostima vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL) helikoptera.

2 KOMENTARA

  1. Неће да се баци. Треба развијати ПВО и прецизну модуларну артиљерију. Остати ће транспортни хеликоптери за превоз рањеника. Ми треба да набавимо Кинеску авијацију јер је доста квалитетна. Питање је како ће се овај рат завршити. Оно што смо видели је да ће се авијација модернизовати јер ће бити мање новца.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version