Naslovna Novosti Američki borbeno-izviđački helikopter budućnosti: Invictus 360 i Raider X

Američki borbeno-izviđački helikopter budućnosti: Invictus 360 i Raider X

3
raider x
raider x
google news

Na konkursu američke vojske za „Izviđačko-borbenu letilicu budućnosti“ (Future Attack Reconnaissance Aircraft, FARA) u aprilu 2019 godine učestvovalo je pet ponuđača.

U oktobru iste godine „Lockheed Martinova“ kompanija „Sikorsky Aircraft“ iz Stratforda ušla je u nadmetanje sa svojim helikopterom Sikorsky RAIDER X (Sikorsky S-102).

Američka vojska se 25 marta 2020. odabrala dve konstrukcije: RAIDER X i Invictus 360 kompanije „Bell Aircraft Corporation“. Proizvođačima je postavljen uslov da do 2023 godine završe prototipove letilica sposobnih za let.

Na konferenciji Asocijacije armije SAD (The Association of the United States Army,  AUSA) održanoj u Vašingtonu od 9. do 11. oktobra 2023, „Sikorsky“ je predstavio potpuno završen prototip koaksijalnog helikoptera Sikorsky RAIDER X.

Trenutno se navodi da je prototip RAIDER X završen 98%. Očekuje se okončanje ispitivanja motora  General Electric T901 (GE300) razvijenog na bazi programaImproved Engine Turbine Program“ (ITEP). Prvi let Rider X zakazan je za četvrti kvartal 2024. godine.

Zanimljiva rešenja koja je „Sikorsky“ primenio na helikopteru je ne samo X2 koaksijalni rotor, inače nesvojstven za ovu kompaniju, već i pusher propeler koji treba da obezbedi veliku brzinu krstarenja. Prema sadašnjim specifikacijama, postiže se brzina od 460 km/h.

Takođe je vredno napomenuti rešenje otvorenog modularnog sistema vešanja oružja (Modular Open System Approach, MOSA), koje se uvlači u unutrašnjost helikoptera ali i omogućava integraciju drugih sistema i olakšava “Plug-and-Play” nadogradnju. Helikopter je univerzalan a može prevoziti do 6 vojnika. 

bell invictus 360
bell invictus 360

Konkurentski Invictus 360 kompanije „Bell“ pomalo podseća na RAH-66 Comanche – zajednički projekat višenamenskog izviđačko-jurišnog helikoptera „Boeing“ i „Sikorsky“ iz sredine devedesetih godina XX veka.

Kao i konkurent Raider X, Invictus je 90% završen. Prvi prototip se malo razlikuje od prvobitno predstavljenog projekta iz 2020. i ima konvencionalni repni rotor umesto fenestrona.

Invictus 360 je predstavljen sa maketama topa 20 mm XM915 u nosu, kao i projektilima AGM-114 Hellfire i AGM-179 smeštenim u unutrašnjem odeljku za oružje.

Inače, „Bell Tektron Inc.“ je za Bell 360 Invictus odabrala novu senzorsku interfejs jedinicu za prikupljanje podataka (Data Concentrator Unit, DCU), SIU36 (Sensor Interface Unit). DCU upravlja, nadgleda i kontroliše signale do i od sistema za upravljanje (Vehicle Management System, VMS) i sistema za prikupljanje i analizu podataka kako bi se osigurala pouzdanost i sigurnost letilice (Heath Usage Monitoring System, HUMS).

3 KOMENTARA

  1. Smiješno, opet nekakav holivudski trip.. Ali hajde da samo dodju u domet BUK M2/ M3, TOR M2/ U, PANCIR S1/ SM/ S2, VERBA, IGLA S, S 350 VITEZ ( to su sistemi PVO kratkog i srednjeg dometa ) = Završava u nekim njivama oranicama.. hehe..

  2. Ameri nisu uradili kako treba ni F22 i F35 a pričaju o nečem novom. Ajde prvo da odrade ove holivudske primerke sa kojima su prešli sve partnere kojima su avioni F22 i F35 prodati, pa onda neka pričaju o novim. Ni jedan od dva pomenuta aviona nemaju vatrena krštenja, ili padaju sami ili otkazuju komande u avionu. BRUKA.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version