Naslovna Novosti Poljski general Skržipčak pozvao Varšavu da zauzme Kalinjingradsku oblast čim izbije sukob...

Poljski general Skržipčak pozvao Varšavu da zauzme Kalinjingradsku oblast čim izbije sukob NATO-Rusija

15
poljski general skrzipcak pozvao nato da zauzmu kalinjingradsku oblast
poljske trupe
google news

Bivši komandant poljskih kopnenih snaga ali i bivši zamenik ministra odbrane, general Valdemar Skržipčak, proglasio je Kalinjingradsku oblast „okupiranom teritorijom“ i pozvao Varšavu da je zauzme. On je objasnio da u slučaju sukoba NATO-a i Ruske Federacije Zapad neće dozvoliti da region ostane ruski.

“Budućnost regiona Kenigsberg (Kalinjingrada) u slučaju sukoba između NATO-a i Rusije biće likvidacija ove teritorije, još uvek okupirane od Rusa. Niko neće dozvoliti Rusiji da u svojoj zoni odgovornosti ima Kalinjingradsku oblast sa ruskim trupama,” kaže bivši zamenik ministra odbrane Poljske.

Prema rečima Skržipčaka, Severnoatlantska alijansa neće dozvoliti Moskvi da zadrži svoje trupe u Kalinjingradskoj oblasti. Istovremeno, Varšava je počela da aktivno gradi odbrambena utvrđenja u blizini svojih granica, rekao je on i dodao da Ruska Federacija nema vojni potencijal da napadne Poljsku.

“Ukoliko izbije sukob, alijansa neće dozvoliti Rusiji da vlada regionom i da tamo zadrži svoje trupe. Poljska je sada angažovana na izgradnji utvrđenja u pograničnom pojasu sa Rusijom i Belorusijom. Radovi na pripremi odbrambenih pojaseva obavljaju se u mirnodopskim uslovima, jer tokom sukoba neće biti vremena za to. Međutim, Rusija nema vojni potencijal da napadne čak ni Poljsku,” zaključio je general.

Protivtenkovski „ježevi“ i utvrđenja: Poljska gradi barikade na granicama sa Rusijom i Belorusijom

Usled neverovante retorike koja stiže od poljskih centara vlasti, kao preventivna mera protiv rizika od mogućeg ruskog napada, Poljska vojska ubrzano jača svoju odbranu na granicama sa Rusijom i Belorusijom.

Grade se utvrđenja, skloništa i postavljaju se metalne protivtenkovske barijere, takozvani ježevi, objavilo je poljsko glasilo Rzeczpospolita.

protivtenkovski jezevi na granici sa. rusijom
protivtenkovski jezevi na granici sa. rusijom

„To je deo naše strategije odbrane i odvraćanja“, reklo je poljsko ministarstvo odbrane, prenosi Rzeczpospolita, govoreći o jačanju granica sa Belorusijom i Rusijom.

Jedno od najostrašćenijih poljskih glasila ponavlja saopštenje Ministarstva narodne odbrane koje potvrđuje da su „na putevima pripremljene utvrđene brane i da se prikupljaju neophodni inženjerski resursi (brane, utvrđenja)“.

Nadalje, „u okviru preduzetih aktivnosti planiranja i realizacije izvode se radovi na proširenju inženjerskih utvrđenja (uključujući sisteme skloništa) i restauraciji postojećih u pograničnom području“.

Ima još, ali ne smemo da otkrijemo

Štaviše, Cezari Tomczik, zamenik poljskog Ministarstva odbrane, rekao je da zbog bezbednosti zemlje ne može da otkrije više detalja o jačanju granica, ali je potvrdio da se „mnogo toga dešava” u toj oblasti. Poljski zvaničnik je takođe potvrdio da Ministarstvo nacionalne odbrane želi da se tu izgradi “prava barijera”.

„S obzirom na to da su neke mere vojno usmerene, hiljade poljskih vojnika rade ovde zajedno sa pripadnicima granične policije“, rekao je Tomčik za poljsku televiziju.

Poljska i Baltik se odavno spremaju za nešto čini se. “Početkom 2023. godine već su se gradila prva utvrđenja na granici sa Kalinjingradskom oblasti“, najavio je sada već smenjeni ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Šefovi ministarstava odbrane Letonije, Litvanije i Estonije potpisali su sporazum o stvaranju „odbrambene linije Baltičkog mora“ na istočnim granicama tri zemlje. Predviđeno je da se izgrade armiranobetonski bunkeri, mitraljeska gnezda i pripremljena mesta za artiljerijske sisteme.

balticka trijada
balticka trijada

Samo Estonci najavljuju da će izgraditi 600 odbrambenih bunkera na granici sa Rusijom. Planirano je da izgradnja prvog od njih počne 2025. godine.

Rusija je privremeno blokirala GPS sistem na polovini Poljske

Zauzvrat, poljski vojni zvaničnik je takođe upozorio na pojačanu vazdušnu aktivnost u blizini poljskog vazdušnog prostora na istoku zemlje. Međutim, naveo je i da je Poljska trenutno bezbedna zemlja.

Poljska agencija za vazdušni saobraćaj, sa svoje strane, izdala je upozorenje koje važi od 5. februara do 5. maja 2024. godine, koje sadrži preporuke za pilote civilnog vazduhoplovstva, piše još jedno od poljskih medija, uz napomenu da u saopštenju agencija upozorava da bi moglo doći do „neplanske vojne akcije u vezi sa bezbednošću države“.

Upozorenje je usledilo ubrzo nakon što je GPS signal neobjašnjivo nestao u polovini Poljske prošle nedelje, što je navodno posebno dovelo u opasnost vazduhoplovni saobraćaj.

ruski sistem za elektronsko ratovanje „oborio gps iznad poljske i koridora suvalki
ruski sistem za elektronsko ratovanje „oborio gps iznad poljske i koridora suvalki

Pozivajući se na informacije iz Estonije, list navodi da Rusija stoji iza ometanja GPS signala u Poljskoj, što je trebalo da bude povezano sa ratom u Ukrajini.

Trebalo je da se koristi objekat koji se nalazi u Kalinjingradu, glavnom gradu Kalinjingradske oblasti, ruske enklave na obali Baltičkog mora, preneo je Dziennikvschodni.pl. Poljska granica sa Rusijom iznosi 200 km, a oko 400 km sa Belorusijom.

15 KOMENTARA

  1. Polonci su opaki….Ali kada ih Nijemci budu bili potrprasili za Konisnberg, a Rusi za Kalinjingrad, bice njima veselo….preci ce u muslimane….

  2. Možda se,nažalost, kremansko proročanstvo i obistini. Ako počne neki grčko-turski sukob znači da je počelo.

  3. Pa vi glupi NACIKRVOLOCI poljski ste toliko glupi i naivni.. Rusiji ne trebaju poljske teritorije i ne planiraju sa NACInato voditi konvencionalni rat.. ☝️ To je najbolje jutros izjavio D. Medvedev = U SLUČAJU RATA SA NATO I SAD, RUSIJA NECE VODITI KONVENCIONALNI RAT. VEĆ ĆE TO BITI ŽESTOKI NUKLEARNI RAT , JER BI BILO UGROŽENO SAMO POSTOJANJE RUSIJE. TO ZNAČI DA BI NACIpoljska BILA MEDJU PRVIMA NUKLEARNO ZBRISANA OD STRANE RUSIJE. Tako da neće doći ni do kakvog zauzimanja Kaljiningrada od strane NACIpoljske i NACInato !!! To opet znači, da ćemo svi završiti u kamenom dobu !!! To je izjava D. Medvedeva. ☝️☝️☝️

    • WESTERN NACISTI ,izopačena civilizacija SATANISTIČKO 👿 DEMONOKRATIJA”a sve je počelo sa110tim “poglavarom sotonaističkog ,vo’atilom poljarem papom ,zverka iz pakla podržala saglasno NACISTIČKI WAŠINGTON da bombarduje SRBIJU…i eto sad WESTERN NACISTI hrane poljake mržnjom “a to je 3reće SRBSKO KRALJEVSTVO…NACISTIČKI WAŠINGTON, NACISTIČKI LONDON, ŠVABSKI NACISTIČKI BERLIN “3ri žabe iz pakla,imaju dopust i vrijeme da laskavim obećanjima lukavstvom zavedu,prevare … i eto poljaci ‘ko bezumni ‘se uhvatiše u te mreže… NACISTIČKOG WAŠINGTONA… SRBSKIM RUSIMA PORUKA SAMO JEDNA SRBI SU UZ VAS RAČUNAJTE NA NAS SRBE;SRBIN NEMA BIJELE ZASTAVE I NEĆE SE KLAANJAT LANCIMA I LJUBIT OKOVE…..

  4. Не треба да граде утврђења, него психијатријске клинике, требаће им. Овим темпом све их хвата колективно лудило.

  5. Mesto da grade mostove oni ih ruše i spaljuju, svi uperuju prstom u Rusiju da je ona nasilna i da je teroristička tvorevina, kakvi su ameri pa onda ovi njihovi kreteni sto ih slepo prade boze sacuvaj ovaj svet.

  6. Bivsi i bivsi lako je ratovati sa Rusijom kada si bivsi.
    Nece na njega pasti atomska on ce da se “povuce” u pozadinu jer je u penziji.

  7. Kakvi bolesnici, klasične psihopate, impotentni kompleksaši koji svoje komplekse pokušavaju da zaleče mržnjom prema onima koji im nisu ni krivi ni dužni. Ovakvi nemoćni i umišljeni kreteni koji žive u nekim svojim izmišljenim bolesnim stvarnostima pokušavaju da izazovu 3. svetski rat. Kao da će Rusi sa njima ratovati konvencionalnim naoružanjem ako dođe do sukoba sa Nato-om. Ima Boga pa neće dozvoliti, a sa ovakvima treba…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version