Naslovna Novosti NORAD: Četiri ruska vojna aviona uključujući dva bombardera, primećena kod Aljaske

NORAD: Četiri ruska vojna aviona uključujući dva bombardera, primećena kod Aljaske

0
Tu-160M2
Tu-160M2
google news

Severnoamerička komanda protivvazdušne odbrane (NORAD) otkrila je i pratila četiri ruska vojna aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Aljaske 6. februara 2024. godine.

Prema zvaničnom saopštenju NORAD-a, avioni ruskog vazduhoplovstva bili su u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske, ne narušavajući suvereni vazdušni prostor Kanade ili Sjedinjenih Američkih Država.

„Ruski avioni su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i nisu ušli u američki ili kanadski suvereni vazdušni prostor. Ova ruska aktivnost u ADIZ-u na Aljasci se dešava redovno i na nju se ne gleda kao na pretnju“, navodi se u njihovom saopštenju.

U saopštenju NORAD-a se naglašava da se takvi letovi ruske avijacije u toj oblasti dešavaju redovno i da se ne doživljavaju kao pretnja. Ovakve akcije su opisane kao deo normalnih aktivnosti koje se sprovode u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih granica i stvaranja opasnih situacija približavanja aviona drugih država.

Sa svoje strane, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije redovno navodi da se svi letovi ruskih vojnih aviona izvode u punom skladu sa međunarodnim standardima, bez kršenja granica stranih država i uz poštovanje mera bezbednosti.

tu 95
tu 95

Rusija je izdala saopštenje za javnost o obuci bombardera za obuku na daljinu za Artik koja bi mogla da objasni ove letelice, prenosi američki ABC News.

„Let je izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora“, rekao je general-potpukovnik Sergej Kobilaš iz ruskog Ministarstva odbrane.

„Piloti dalekometne avijacije redovno lete iznad neutralnih voda Arktika, Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora i Tihog okeana.“

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version