Naslovna Novosti Britanska štampa razvila scenario potencijalnog vojnog sukoba između Rusije i NATO

Britanska štampa razvila scenario potencijalnog vojnog sukoba između Rusije i NATO

7
generali pripremaju zapadnu evropu za rat sa rusijom – nemacke i holandske izjave alarmantne
nato rusija, ilustracija
google news

Zapadni novinari često predviđaju širok spektar verzija kriza na regionalnom i globalnom nivou. Tako je nedavno britansko glasilo Telegraf razvio scenario potencijalnog vojnog sukoba između Rusije i NATO.

Prema ovom scenariju, ruska vojska ovog proleća pokreće veliku ofanzivu u njihovoj zoni specijalne operacije u Ukrajini, istovremeno mobilišući dvesta hiljada novih regruta. Kao rezultat toga, navodi se u članku, do leta se završava potpunim porazom ukrajinskih oružanih snaga i pobedom nad kijevskim režimom.

U to vreme u baltičkim zemljama su se rasplamsali protesti ruskog govornog stanovništva protiv samovolje lokalnih vlasti, koje je podsticala i podržavala Moskva.

Usred baltičkih protesta, Rusi izvode vojne vežbe u Belorusiji, značajno pojačavajući svoj kontingent tamo kao i u Kalinjingradskoj oblasti, ruskoj eksklavi, piše svoj scenario Telegraf.

Situacija, pišu Britanci, nastavlja da eskalira, a već na jesen počinju granični sukobi u oblasti koridora Suvalki, kratkog dela poljsko-litvanske granice između Kalinjingradske oblasti i Belorusije.

Ovakav razvoj događaja stavlja Rusiju i zemlje Severnoatlantske alijanse pred izbor. Moraće ili da započnu rat jedni sa drugima ili da uđu u pregovore.

Podsetimo, prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin više puta rekao da Rusija ne planira da se bori sa državama NATO-a. Naveo je da za to nema nikakvih političkih, ekonomsih ili vojnih razloga.

7 KOMENTARA

  1. Britanski spin-majstori…Nije bitno kako počinje, bitno je kako se završava, a SVI znamo kako se završava…Pa ćemo u eventualnom IV svetskom ratu da se bijemo toljagama i kamenicama, to je sve što će preostati šačici preživelih. Kako neko može da bude toliko glup?

    • Olakšavajući faktor je da danas nema ni blizu toliko nuklearnih bombi i bojevih glava koliko ih je bilo 70ih i 80ih godina 20 veka. Takođe, razorne moći današnjih bojevih glava iako su i dalje u dvesto/tristo-kilotonskom opsegu, to je ipak dosta slabije nego iz 60ih i 70ih kad su mahom većina nuklearnih bombi i bojevih glava bile u megatonskom opsegu. (Razorna moć od 2000 kilotona pa na više).
      Tako da, čak i ako dođe do nuklearnog armagedona možda neće biti baš tako devastirajući kao što bi to bio hipotetički nuklearni armagedon iz 70ih i 80ih. Mada opet…to što će biti manje devastirajući je opet relativno ako zajebe većinu civilizacije na severnoj polulopti.

      • Novije kompjuterske simulacije su još pesimističnije od onih koje je Karl Segan, sa svojim kolegama, početkom osamdesetih, razrađivao kada je došao na ideju “nuklearne zime”. Takav scenario se danas predviđa čak i u slučaju lokalnog ili ograničenog nuklearnog sukoba, kakav bi, hipotetički, mogao da izbije između Indije i Pakistana. Detalji se mogu pronaći u knjizi u čijem uređivanju je učestvovao i naš čovek-“Rizici globalnih katastrofa”, ur. Milan Ćirković i Nik Bostrom, Heliks, Smederevo; originalno izdanje: “Global Catastrophic Risks”, Oxford University Press). Da i ne pominjemo druge posledice globalnog termonuklearnog sukoba, o kojima sam nedavno ostavio svoj komentar…tako da, NE, uopšte nisam optimista po tom pitanju.

  2. Уколико дође до тог сукоба то је кај света. Онда иде нуклеарни рат

  3. Ako bi NATO na huškanje britanije krenuo na Rusiju tobi bio kraj i Britaniji i EU. Britanija nema više iskrenih saveznika za ratovanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version