Naslovna Novosti SAD traže naplatu ležarine 6 turskih lovaca F-35, a koje godinama neće...

SAD traže naplatu ležarine 6 turskih lovaca F-35, a koje godinama neće da isporuče Ankari

2
f 35 uzlece sa puta
f 35 uzlece sa puta
google news

Turska je izbačena iz programa Joint Strike Fighter (JSF), programa koji je iznedrio sada već čuveni američki avion 5. generacije F-35 Lightning II.

Isključenje Turske, koja je programu doprinela sa više od 1,4 milijarde dolara, došlo je usred kupovine ruskih sistema S-400, od ​​kojih Ankara nije želela da odustane.

SAD su nedavno preduzele neke korake da poboljšaju odnose sa Turskom. U tu svrhu, Viktorija Nuland, zamenica američkog državnog sekretara, otputovala je u Tursku.

Prilikom posete, ona je dala nekoliko izjava u vezi sa tehničko-vojnom saradnjom između SAD i Turske, spomenuvši i lovce F-35, navodeći da ako Turska reši problem ruskih sistema S-400, SAD će ponovo dočekati Ankaru raširenih ruku u svojoj „familiji korisnika F-35“.

Amerikanci proizveli 6 aviona F-35 za Tursku koji nikada nisu isporučeni

SAD su opravdale isključenje Turske iz programa F-35 usled visokog rizika ideje da američki proizvodni avioni rade zajedno sa ruskim proizvodnim sistemima S-400.

turski s 400
turski s 400

Interesantno, Amerikanci su već proizveli 6 aviona F-35 za Tursku, ali koji nikada nisu isporučeni.

Podsetimo, Turska je 2019. godine počela da izvršava ugovor o kupovini ruskih PVO sistema S-400, koji je potpisan 2017. godine, vredan 2,5 milijardi dolara.

Uprkos enormnom pritisku Vašingtona, Ankara nije odustala od ruskih sistema, čime je za kaznu isključena iz programa F-35. Tada se to smatrao kao značajan udarac turskoj industriji kojoj su hitno potrebni novi borbeni avioni.

Nakon što je Turska nedavno dozvolila Švedskoj da se pridruži NATO-u, otključani su pregovori za 40 novih aviona F-16 Fighting Falcon Block 70, u najsavremenijoj verziji, i 79 kompleta za nadogradnju za aktuelne turske F-16 lovce, takođe na verziju Block 70 Viper.

Šta se dešava sa 6 aviona F-35 koje su SAD proizvele za Tursku, koji leže u hangarima pet godina?

Prema sporazumu, Turska je izrazila nameru da kupi najmanje 100 aviona F-35 nakon što je zvanično naručila 30 aviona F-35 Lightning II.

Prema planu ugovora, dva aviona je trebalo da budu isporučena 2018. godine, još četiri aviona F-35 2019. godine, a osam aviona u periodu između 2020 i 2022. godine.

Prvih 6 aviona je proizvedeno, ali nikada nije isporučeno. Nakon toga, posle zvaničnog isključenja Turske iz F-35 krajem 2020. godine od strane SAD i početkom 2021. godine, proizvodnja za Ankaru je obustavljena.

f 35 u hangaru
F-35 u hangaru, fotografija napravaljena uz pomoć veštačke inteligencije

Bilo je glasina da će turski avioni biti isporučeni Grčkoj, koja je takođe u procesu nabavke lovaca pete generacije F-35. Sigurno je da se do sada, nakon pet godina, 6 aviona F-35 proizvedenih za Turke nalazi u hangarima Amerikanaca.

Avioni iako stacionirani u hangarima, prolaze kroz proces mesečnog održavanja i održavanja što nije jeftino. Prema turskoj publikaciji Aydinlik, SAD su zatražile od Turske da plati 30 miliona dolara na ime kompenzacije za održavanje šest turskih aviona koji se trenutno nalaze na severu SAD uskladišteni.

Taj zahtev je navodno odbio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Treba istaći da Turska kompenzacije, prihvatajući ih uračunavaju u nabavnu cenu F-16, u kontekstu u kome je uložila preko 1,4 milijarde dolara u program JSF F-35.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

f 35
f 35

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version