Naslovna Novosti Iran, Kina i Rusija počinju svoje zajedničke pomorske vojne vežbe u Martu

Iran, Kina i Rusija počinju svoje zajedničke pomorske vojne vežbe u Martu

3
iranska mornarica
iranska mornarica
google news

Zanimljiv podatak dolazi iz Teherana, upravo usred najgore bezbednosne krize poslednjih decenija – sukoba u Ukrajini i velike krize na Bliskom istoku. Iran, Kina i Rusija održaće zajedničke pomorske vežbe, rekao je i glavnokomandujući iranske mornarice kontraadmiral Šahram Irani.

Prema njegovim rečima, preliminarni datum vežbe je 19. mart. Pored Rusije i Kine, iranska strana je pozvala još nekoliko zemalja da učestvuju u vojnim manevrima. „Vežbe će biti sprovedene kako bi se osigurala regionalna bezbednost i promovisali zajednički interesi“, prema agenciji Tasnim.

iran rusija i kina
iran rusija i kina

On je izneo i neke detalje u vezi sa izvođenjem vojnih vežbi, navodeći sledeće: „Pozivamo druge zemlje da učestvuju u pomorskim vežbama Irana, Kine i Rusije, koje će se održati pre kraja marta.

Istovremeno, on je naglasio da se vežbe izvode u zajedničkom interesu obezbeđenja bezbednosti u regionu.

Nisu prve vežbe ovog tipa

Podsećamo, ovo nisu prve vežbe koje pomenuti trojac izvodi u regionu. Saradnja je počela 2019. godine, a poslednji put je održana u martu 2023. godine u Omanskom zalivu, pod nazivom „Pomorski sigurnosni pojas 2023“, u kojoj je učestvovalo na desetine vojnih brodova, uvežbavajući artiljerijsku vatru i izvodeći obuku za oslobađanje taoci sa broda.

Rusku stranu predstavljao je odred brodova Severne flote – fregata Gorškov i srednji morski tanker „Kama“.

Istovremeno, u februaru su Rusija i Kina izvele zajedničke pomorske vežbe zajedno sa Južnom Afrikom u blizini obale ove zemlje. To je bila njihova četvrta zajednička vežba poslednjih godina.

Vežbe su održane i 2022. godine pod nazivom “Pomorski sigurnosni pojas 2022”, na severu Indijskog oceana, a reč je tada bila o trećoj zajedničkoj pomorskoj vežbi te tri zemlje.

Stoga se vežbe ne mogu svrstati u kategoriju reagovanja na aktuelna bezbednosna dešavanja u regionu Bliskog istoka. Međutim, pored ostalog, ove vežbe, uostalim kao i NATO vežbe, će svakako imati demonstrativni karakter projektovanja vojne moći.

Odlučnosti i uticaj Irana u regionu je velike posebno pod okriljem Kine i Rusije, sa kojima je ove godine Teheran zvanično pristupio kao članica BRIKS-a, ali i nekoliko meseci ranije (septembra 2022. godine) i Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS). Razvoj ovakvih okolnosti definitivno ne idu u prilog SAD.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je 2. februara nazvao vežbe NATO-a u blizini granica Rusije „opasnom igrom sa vatrom“. Medvedev je uveravao da Rusija neće napasti nijednu zemlju u ovom bloku i „svi razumni ljudi na Zapadu to razumeju“.

crnomorska flota prolazi pored sevastopolja
crnomorska flota prolazi pored sevastopolja

Istovremeno, on je upozorio da će, ukoliko se zemlje alijanse “previše zaigraju i zadiraju u integritet naše zemlje, odmah dobiti adekvatan odgovor”.

Krajem januara u blizini granica Rusije počela je aktivna faza najveće NATO vežbe od Hladnog rata Steadfast Defender 2024. U njima će učestvovati 90.000 vojnih lica iz zemalja alijanse i Švedske koja idalje nije formalni član. Događaji će se održati u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama.

Kritike i pohvale Bajdenovih poteza protiv Irana

Republikanski američki senator Lindzi Grejem, poznat po svojim radikalnim spoljnopolitičkim stavovima, juče je oštro kritikovao Džoa Bajdena i vojne poteze njegove administracije protiv proiranskih organizacija u regionu kao potpuno nedovoljne.

Sa svoje strane, demokratski senatori podržavaju pristup Bajdenove administracije i označavaju ovaj metod kažnjavanja Irana kao dovoljan da zaustavi njegove dalje agresivne poteze.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version