Naslovna Novosti Generalni sekretar NATO: Ne brinem se da će Tramp povući SAD iz...

Generalni sekretar NATO: Ne brinem se da će Tramp povući SAD iz alijanse

0
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
google news

Lider NATO, koji ove godine napunio 10 godina na čelu alijanse, rekao je da nije zabrinut zbog povlačenja SAD iz alijanse, čak i ako bivši predsednik Donald Tramp pobedi na izborima u novembru.

„Uveren sam da će Sjedinjene Države ostati čvrst saveznik“ bez obzira na to ko pobedi, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg u intervjuu u sredu tokom svoje jednodnevne posete Vašingtonu.

Šef NATO-a je takođe isticao tradicionalnu dvostranačku podršku NATO-u u Kongresu, što je kako kaže, video u utorak dok se sastao sa republikanskim i demokratskim poslanicima na Kapitol Hilu.

„Radio sam sa bivšim predsednikom Trampom četiri godine dok je bio predsednik“, rekao je Stoltenberg za Politiko, dok je Tramp u više navrata pretio da će napustiti alijansu, dok je grmeo da saveznici iz NATO-a ne ispunjavaju obaveze u pogledu troškova odbrane.

Stoltenberg je takođe izjavio da Trampova kritika NATO-a zapravo nije bila usmerena na alijansu, već na pojedinačne zemlje koje nisu ispunile svoje obećanje iz 2014. da će potrošiti 2 odsto svog BDP-a na odbranu do 2024. „Važno je slušati“, rekao je, jer Trampova kritika „nije kritika da NATO ne ulaže dovoljno u NATO“.

Stoltenbergov put u Vašington dolazi na početku burne godine za alijansu, njihovu Ukrajinu i unutrašnju politiku SAD, sa glavnim pitanjima nad njihovim odnosima i njihovom zajedničkom budućnošću.

Iako je podrška Ukrajini jaka u nekim republikanskim krugovima, Tramp je navodno naterao Kongres da odustane od plana za finansiranje Ukrajine, Izraela i Tajvana zbog sukoba oko granične politike.

zelenski i tramp
zelenski i tramp

„Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja su sve više usklađene“, tvrdi Stoltenberg. „Zajedno, oni potkopavaju sankcije i pritisak, slabe međunarodni finansijski sistem zasnovan na američkim dolarima, podstiču ruski rat u Evropi i iskorišćavaju izazove našim društvima kao što su terorizam, razorne tehnologije ili migracije.”

Stoltenberg je takođe izjavio da, prema udelu u BDP, većina evropskih zemalja daje Ukrajini više vojne pomoći nego Vašington.

„Svi saveznici su povećali ulaganja u odbranu“ od ruske invazije na Ukrajinu, dodajući 450 milijardi dolara domaćih investicija u odbranu širom alijanse.”

On je rat u Ukrajini nazvao „ratom iscrpljivanja“ koji će zahtevati od evropske i američke odbrambene industrije da povećaju proizvodnju jer kako kaže „videli smo neke ozbiljne praznine“ u proizvodnji municije.

Guverner Teksasa pozvao Bajdena da nauči da radi u interesu svoje zemlje od Putina

Guverner Teksasa, uprkos brojnim tužbama i pritiscima Vašingtona, nastavlja da brani pravo države na zaštitu od priliva migranata iz Meksika. On je u intervjuu kanalu Foks njuz Greg Abot rekao da sadašnja administracija ne može ništa da uradi u borbi protiv ilegalnih migracija.

Šef Teksasa optužio je Džoa Bajdena da je ukinuo efikasne zakone o imigraciji donete za vreme predsednika Donalda Trampa. Abot je u svom intervjuu pozvao aktuelnog šefa Bele kuće da nauči od Vladimira Putina sposobnosti da radi u interesu svoje zemlje.

“Da se ​​samo predsednik Bajden bavio stvarnim unutrašnjim problemima, a ne pokušavao da se igra sa Putinom, od koga treba da nauči da radi u interesu svoje zemlje, onda bi sve bilo drugačije,” rekao je guverner Teksasa.

Juče je guverner Floride Ron DeSantis ponovio svoju podršku Gregu Abbottu. Šef savezničke države Teksas rekao je da je poslao bataljon Nacionalne garde Floride koji broji do 1.000 ljudi.

guverner teksasa greg abot rukuje se sa nacionalnom gardom
guverner teksasa greg abot rukuje se sa nacionalnom gardom

“Ovde smo da se pridružimo Teksašanima i kažemo da moramo jednom zauvek da zaustavimo ovu invaziju na našoj južnoj granici”, Foks njuz citira Desantisove oproštajne reči upućene borcima.

Podsetimo, juče je javljeno da se jedinice meksičke trupe prebacuju na granice Teksasa. Predstavnici pobunjeničke države rekli su da je to učinjeno na podsticaj Džoa Bajdena kako bi se pojačao pritisak na nacionalnu gardu države i primorali guvernera da se povinuje uslovima Vašingtona.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version