Naslovna Avijacija Kompanija za istraživanje okeana veruje da je pronašla srušeni avion Amelije Erhart

Kompanija za istraživanje okeana veruje da je pronašla srušeni avion Amelije Erhart

1
olupina aviona amelije erhart pronadena u tihom okeanu
olupina aviona amelije erhart pronadena u tihom okeanu
google news

Američki podvodni istraživači iz kompanije Deep Sea Vision prijavili su moguće otkriće olupine aviona čuvene avijatičarke Amelije Erhart, koja je nestala 1937. godine. Ova informacija se pojavila nakon duge i temeljite potrage u Tihom okeanu.

Erhart, 39, pokušala je da obleti svet u Lockheed Electra. Maja 1937. 2. jula je izgubljen kontakt sa njenom posadom i usledila je opsežna potraga, koja je bila neuspešna. Godine 1939. zvanično je objavljena smrt Erhart i njenog navigatora Freda Nunana.

Tim Deep Sea Vision, koji se sastoji od podvodnih arheologa i stručnjaka za pomorsku robotiku, započeo je ekspediciju u septembru 2023., koja je završena u decembru.

Koristeći autonomno podvodno vozilo Hugin 6000, dizajnirano za mapiranje morskog dna, istraživači su skenirali više od 13 hiljada kvadratnih kilometara. Tokom potrage otkrivena je anomalija na dubini od oko 4,9 hiljada metara, nalik na mali avion. Ekspedicija sugeriše da bi ova anomalija mogla biti olupina Erhartovog aviona.

Slike anomalije snimljene su na oko 100 milja od ostrva Hauland, gde su Erhart i Nunan trebalo da svrate. Šef kompanije Deep Sea Vision Toni Romeo rekao je da se nada da će dobiti dodatnu potvrdu da je otkriveni objekat zaista avion Erhartove.

Toni Romeo, inače i bivši obaveštajni oficir američkog vazduhoplovstva, veruje da je objekat u obliku aviona koji je njegova kompanija snimila na sonarnoj slici Lockheed 10-E Electra Erhartove.

Kompanija planira da koristi daljinski upravljano vozilo sa foto i video kamerama kako bi detaljnije proučila nalaz, a takođe razmotrila mogućnost njegovog podizanja na površinu.

Nezavisni stručnjaci kao što je podvodni arheolog Endru Pjetruška naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjem, ukazujući na moguća druga objašnjenja za otkrivenu anomaliju, uključujući geološke faktore ili buku iz podataka sonara.

Amelija Erhart je bila prva žena koja je preletela preko Atlantika kao putnica 1928. godine, a u maju 1932. uspešno je preletela Atlantik solo, postavši druga osoba kojoj je to uspelo posle Čarlsa Lindberga. Erhart je postala najpoznatija žena pilot svog vremena.

1 KOMENTAR

  1. Zanimljivo. Ali pada mi napamet na kojoj dubini je implodiralo ono vozilo prilikom pregeleda mesta potonuća Titanika… Mrzi me da guglam.
    Plus, neki tvrde da su dosegli do dna Mariana trench koji je na 11km ispod površine okeana.
    Čisto sumnjam u neku od svih ovih objava.
    Kao što je dokazano da Amerikanci nikada nisu sleteli na Mesec i da je sve to bila prevara…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version