Naslovna Novosti Fajnenšel Tajms: Zelenski će ipak ukloniti Zalužnog

Fajnenšel Tajms: Zelenski će ipak ukloniti Zalužnog

1
zelenski volodimir
zelenski volodimir
google news

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski preporučio je 29. januara glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine generalu Valeriju Zalužnom da dobrovoljno napusti svoju funkciju, ponudivši mu novu poziciju savetnika za bezbednost, ali je on odmah odbio.

O tome piše britanski list Fajnenšel tajms, pozivajući se na svoje brojne upućene ukrajinske izvore.

Izvor je napomenuo da je Zelenski snažno savetovao Zalužnog da ponovo razmisli i saglasi se sa predlogom, jer će, bez obzira da li prihvati ovu novu ulogu ili ne, on i dalje biti smenjen sa mesta glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski list Mirror of the Week, koji citira britanska publikacija, takođe je izvestio o razgovorima oko moguće smene Zalužnog, pozivajući se na izvore u kancelariji Zelenskog. Nekoliko drugih medija citiralo je ljude koji su rekli da je Zalužni već otpušten ili da će uskoro biti pušten.

Istovremeno, Zelenski će i dalje odlagati Zalužnijevu ostavku zbog rezonancije koju su izazvale informacije koje su procurile u medije. Otpuštanje je neizbežno, ali zvanično saopštenje može potrajati.

Još nije jasno ko će zameniti Zalužnog. Kao verovatni kandidati navode se načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine general Kiril Budanov i komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski. Međutim, možda postoji još jedna figura.

Generala sa četiri zvezdice, kojeg obožavaoci zovu i „gvozdeni general“, Zelenski je imenovao na mesto glavnokomandujućeg u julu 2021. godine. On je nadgledao operacije ukrajinske vojske od početka eskalacije sukoba u februaru 2022.

On je zaslužan za orkestriranje nekoliko vojnih uspeha Ukrajine, uključujući odbranu Kijeva u prvim danima sukoba velikih razmera, i kontraofanzive u istočnoj oblasti Harkova i južnoj regionalnoj prestonici Hersonu u jesen 2022. godine. Međutim, od tada nema čime da se pohvali.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

Zelenski je navodno nastojao da Zalužnog, koga je smatrao potencijalnim konkurentom, drži podalje od očiju javnosti i zaobilazio ga je u ključnim trenucima rata saopštavajući naređenja generalovim podređenima.

Napominjemo da se Zelenski na različite načine obračunava sa osobama koja bi mu mogla stvoriti konkurenciju na izborima, a koji se ipak neće odigrati. Čini se kao da je toliko ozbiljno prihvatio ulogu „oca nacije” da ga ne plaši ni eventualna pobuna vojske.

Sama zamena Zalužnog mogla bi u velikoj meri da uznemiri zapadne sponzore Kijeva i da se dogodi tokom kritičnog perioda za Ukrajinu na frontu, što bi imalo negativan uticaj, zaključuje publikacija.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version