Naslovna Novosti Direktor CIA: Neuspeh da se obezbedi pomoć Ukrajini bi bila greška „istorijskih...

Direktor CIA: Neuspeh da se obezbedi pomoć Ukrajini bi bila greška „istorijskih razmera“

1
cia usarussia.png copy
cia sad rusija ilustracija
google news

Neuspeh u pružanju adekvatne vojne pomoći Ukrajini bio bi greška „istorijskih razmera“ za zapadne saveznike, napisao je direktor CIA Vilijam Berns u članku (ili apelu) časopisa Foreign Affairs 30. januara.

„Ključ uspeha je održavanje zapadne pomoći Ukrajini“, napisao je Berns. „Ako bi se SAD povukle iz sukoba u ovom ključnom trenutku i prekinule podršku Ukrajini, to bi bio autogol istorijskih razmera.”

Bernsovi apel dolazi dok neki poslanici u SAD i EU blokiraju beskonačno naoružavanje Ukrajine

Republikanci američkog Senata ranije su blokirali nacrt zakona o finansiranju koji uključuje 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, insistirajući da svaka dodatna vojna pomoć mora uključivati velike i značajne promene unutrašnjih granica.

Dok je u decembru mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na paket pomoći od 50 milijardi evra koji je Evropska unija želela da “pokloni” Kijevu.

Ostvaren je napredak u pokušaju da se dobije podrška za dodatno vojno finansiranje (pritisak na Orbana), ali sudbina oba paketa pomoći ostaje neizvesna, tvrde američke demokrate i njihovi sateliti na zapadu.

U sporazumu za koji se očekuje da će biti objavljen već sledeće nedelje, pregovarači američkog Senata složili su se oko sporazuma koji značajno ograničava ilegalne prelaske migranata na južnoj granici SAD, a istovremeno otključava pomoć Ukrajini.

Koliko dugo Ukrajina može da računa na neiscrpnu pomoć SAD?

Predlog zakona će se verovatno suočiti sa oštrom opozicijom u Predstavničkom domu, gde je predsednik Majk Džonson navodno upozorio da će biti “mrtav”.

Mađarska je takođe, nagovestila svoju spremnost da odustane od protivljenja paketu pomoći od 50 milijardi evra ako se učine ustupci da EU godišnje preispita finansijski paket.

sad bi ukrajini mogle da posalju nove glsdb bombe sa dvostruko vecim dometom od himarsa
sad ukrajini treba da posalju nove glsdb bombe sa dvostruko vecim dometom od himarsa

Međutim, neke zemlje EU, bezrezervni saveznici SAD, izrazile su skepticizam u vezi sa predlogom, insistirajući na tome da će Mađarska iz godine u godinu blokirati finansiranje dok traži dalje ustupke. Specijalni samit Evropskog saveta biće održan 1. februara na kojem će se dalje razgovarati o finansiranju.

Berns smatra da bi isporuka oružja Ukrajincima dovela Kijev u bolju poziciju da pregovara o sopstvenoj sudbini, obezbeđujući „dugoročnu pobedu Ukrajine i strateški gubitak za Rusiju“.

„Ukrajina bi mogla da zaštiti svoj suverenitet i da se obnovi, dok bi Rusija bila ostavljena da se suoči sa trajnim troškovima Putinovog ludila.” smatra direktor CIA.

Direktor CIA, koji je od 2021. godine bio šef agencije pod Bajdenovom administracijom, poslednji put je posetio Ukrajinu u januaru 2023. informišući predsednika Volodimira Zelenskog o ruskoj vojnoj strategiji na ukrajinskom frontu. Informacije očito nisu pomogle ni jednom od dvojce navedenih, a potezi koji su usledili potom, samo su rasplamsali buktinju u Ukrajini.

U to vreme, Berns je, između ostalog, razgovarao sa ukrajinskim zvaničnicima o tome koliko dugo Ukrajina može da računa na nastavak pomoći SAD nakon što republikanci dobiju većinu u Predstavničkom domu.

Makron: EU mora da podrži Ukrajinu čak i ako SAD odustanu

“Evropska unija mora biti spremna da podrži Ukrajinu sa ili bez američke vojne podrške”, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron tokom govora u Švedskoj 30. januara.

„Ovo je odlučujući i ispitni trenutak za Evropu“, rekao je Makron. „Moramo biti spremni da delujemo kako bismo odbranili i podržali Ukrajinu, šta god da je potrebno i šta god Amerika odluči“.

Američka finansijska i vojna pomoć Ukrajini suspendovana je mesecima pošto su republikanski kongresmeni blokirali vojnu pomoć od 61 milijarde dolara. Mogućnost da bivši predsednik Donald Tramp dobije drugi mandat 2024. dodatno podriva poverenje u nastavak naoružavanja Kijeva.

francuske snage u burkini faso 2017
francuske snage u burkini faso 2017, dok su još bili u ovoj afričkoj državi

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, Makron je izjavio da Evropa mora biti spremna da preuzme kontrolu nad sopstvenom bezbednošću i budućim odnosima sa Moskvom, bez obzira na SAD.

„Evropa je imala sreće što je imala Ameriku za partnera, ali moramo da budemo jasni. Ukrajina je deo evropskog kontinenta i šta god da odluče SAD, moramo da donesemo ispravne i smele odluke da podržimo Ukrajinu i ukrajinski narod “, rekao je Makron.

1 KOMENTAR

  1. Покушај да се украјина обезбеди оружјем је грешка историјских размера.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version