Naslovna Novosti UN ne mogu da provere autentičnost izjava Rusije i Ukrajine o padu...

UN ne mogu da provere autentičnost izjava Rusije i Ukrajine o padu aviona Il-76

0
vojni transportni avion il 76 koji je navodno prevozio ukrajinske zarobljenike srusio se u belgorodskoj oblasti
vojni transportni avion il 76 koji je navodno prevozio ukrajinske zarobljenike srusio se u belgorodskoj oblasti
google news

Podsekretar UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo rekla je na sastanku Saveta bezbednosti UN da ta organizacija ne može da potvrdi tačnost informacija o padu ruskog vojno-transportnog aviona Il-76.

Prema saopštenjima ruske strane, u avionu je bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, 6 članova posade i tri ruska vojna lica. Ukrajinska strana tvrdi da je avion mogao da transportuje rakete za ruske vojne sisteme.

Dikarlo je rekla da Rusija i Ukrajina sprovode odvojene istrage o incidentu, a Ukrajina je zatražila međunarodnu istragu.

“Kako navode ruske vlasti, u avionu je bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šestočlana ruska posada i tri ruska vojna lica. Prema izjavama ukrajinskih vlasti, avion je možda nosio rakete za ruske vojne sisteme. Shvatamo da Rusija i Ukrajina sprovode odvojene istrage o incidentu, a “Ukrajina je zatražila međunarodnu istragu. UN ne mogu da verifikuju autentičnost ovih izveštaja o okolnostima pada”, rekao je Dikarlo.

„Da bismo sprečili dalju eskalaciju, pozivamo sve uključene strane da se uzdrže od akcija, izjava ili optužbi koje bi mogle dodatno da podstaknu već opasan sukob“, dodala je ona.

Uprkos ovom zahtevu, ruske i ukrajinske diplomate razmenile su oštre reči tokom sastanka, navela je agencija AP. Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski optužio je Ukrajinu za napad s predumišljajem u kojem je Kijev žrtvovao sopstvene građane za „zapadne geopolitičke interese“.

Sa druge strane, predstavnica ukrajinskog ambasadora Kristina Hajovišin rekla je da Rusija nije osigurala bezbednost ukrajinskih zarobljenika i nije obavestila Kijev o njihovom transportu. Istovremeno je sumnjala da je na mestu pada aviona bilo na desetine mrtvih.

Podsetimo, ruska strana tvrdi da su ukrajinske oružane snage 24. januara iznad Belgorodske oblasti oborile Il-76, usled čega su poginuli svi koji su se nalazili u njemu.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Kijev je bio svestan predstojećeg transporta zarobljenika na razmenu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je napomenulo da ovaj incident dovodi u sumnju mogućnost postizanja bilo kakvih sporazuma sa Kijevom.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin naložio je da se pripremi apel Kongresu SAD i Bundestagu, jer su to zemlje koje Ukrajini isporučuju protivvazdušne raketne sisteme.

Kijev zahteva međunarodnu istragu o incidentu, a da pritom nije nedvosmisleno potvrdio ili demantovao svoju umešanost u obaranje aviona ili prisustvo ukrajinskih zarobljenika u avionu.

Ukrajina je, čini se, indirektno priznala umešanost u pad aviona, navodeći da Rusija nije obaveštena o osiguravanju vazdušnog prostora. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov izrazio je mišljenje o potrebi međunarodne istrage, ali one koja bi se fokusirala na zločine kijevskog režima.

Na mestu pada ruskog vojno-transportnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti pronađene su obe crne kutije koje su u dobrom stanju, izvestio je predstavnik hitne pomoći u intervjuu za RIA Novosti. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version