Naslovna Novosti Rent-a-dron: Nakon 2 godine zakupa MQ-9A, Poljska kupuje američke bespilotne letelice MQ-9B

Rent-a-dron: Nakon 2 godine zakupa MQ-9A, Poljska kupuje američke bespilotne letelice MQ-9B

0
mq 9b sky guardian
mq 9b sky guardian
google news

Američka kompanija General Atomics Aeronautical Systems objavila je juče, 24.01.2024. godine, da se poljske vlasti trenutno pripremaju za nabavku bespilotnih letelica tipa MQ-9B Sky Guardian.

Pre toga, Varšava je iznajmiljivala dronove MQ-9A Reaper u periodu od dve godine.

U oktobru 2022. godine, američka kompanija i poljska vlada zaključile su ugovor o zakupu dronova MQ-9A Reaper. Dronovi su bili namenjeni izvođenju izviđačkih misija Oružanih snaga Poljske u istočnoj Evropi.

mq 9 reaper
mq 9 reaper

„Kroz misiju u Poljskoj učimo nove stvari o ovom delu istočne Evrope i zajedničkim pretnjama u ovoj oblasti, a ove lekcije su u središtu novih taktika i pristupa vojnim operacijama“, rekao je K. Mark Brinkli, v. direktora za odnose sa javnošću u General Atomics Aeronautical Systems, u intervjuu za Difens Njuz.

Kako je naveo predstavnik kompanije, poljske vlasti razmatraju kupovinu dronova Sky Guardian, koji su privukli pažnju poljske vojske svojim povoljnijim karakteristikama, uključujući veliki domet i veliki nosivost. Za sada nije saopšten tačan broj dronova koje će Poljska kupiti.

Predstavnici proizvođača su uvereni da će do potpisivanja ugovora doći u bliskoj budućnosti, koji je već neizbežan. Poljska će imati velike koristi od nabavke ovakvih dronova, koji će ojačati sposobnost Oružanih snaga za prikupljanje obaveštajnih podataka. Ovo je posebno važno za Varšavu, s obzirom na blizinu Poljske zoni sukoba u Ukrajini, zaključuje se u članku američkog glasila.

„Pregovori o isporuci bespilotnih letelica MQ-9B Poljskoj su veoma blizu završetka“, rekao je predsednik kompanije Dejv Aleksander zapadnoj štampi.

Istovremeno, poznato je da su ukrajinski vojni stručnjaci ranije objavili postojanje veoma ozbiljnog problema, koji predstavljaju ruski sistemi za elektronsko ratovanje.

Oni ometaju delovanje bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine na bojnom polju. Kao odgovor, General Atomics je obećao da će uložiti više novca u razvoj novih tehnoloških rešenja za zaštitu dronova od elektronskog ratovanja.

Podsetimo, početkom prošle godine, daljinski upravljana bespilotna letelica nove generacije General Atomics MQ-9B Sky Guardian konačno je pronašla svog prvog kupca u Komandi za specijalne operacije američkog vazduhoplovstva (AFSOC). Snage za specijalne operacije odlučile su se za kupovinu tri bespilotne letelice.

MQ-9B Sky Guardian ukratko

MQ-9B SkyGuardian spada, prema amerikancima, u sledeću generaciju sistema bespilotnih letelica na daljinsko upravljanje (RPAS) koji kontinuirano i globalno obezbeđuje obaveštajne podatke, nadzor, sticanje ciljeva i izviđanje.

SkyGuardian je napravljen da se bezbedno integriše u civilni vazdušni prostor i leti iznad horizonta do 40 sati preko satelita u svim vremenskim uslovima, omogućavajući kombinovanim snagama i civilnim vlastima da sagledaju situaciju u realnom vremenu bilo gde u svetu – danju i noću.

Prema proizvođaču, letelica nadmašuje svoje prethodnike jer ima veći raspon krila od 24 metra, opremljena je Link multi-mode radarom i poboljšanim elektro-optičkim/infracrvenim senzorom. Može autonomno da poleti i sleti.

Pored toga što ima najduži let i mogućnosti nadzora na tržištu, General Atomics naglašava da SkyGuardian omogućava laku integraciju sa drugim platformama, sistemima i tehnologijama.

SkyGuardian potiče iz porodice sistema koji su tokom prethodnih deset godina leteli više od 7 miliona sati obavljajući civilne i borbene dužnosti.

Nadovezujući se na ovo iskustvo, poboljšana varijanta SkyGuardian-a nudi veći kapacitet nosivosti ali i sistem otvorene arhitekture, omogućavajući avionu da doda najnaprednije korisno opterećenje senzora za prikupljanje obaveštajnih podataka, preživljavanje, pa čak i kinetičko opterećenje za zahtevniju operativnu upotrebu.

MQ-9B Sky Guardian
MQ-9B Sky Guardian

SkyGuardian ima devet tvrdih tačaka, osam na krilima i jedan u sredini, sa maksimalnim spoljnim kapacitetom tereta od 2155 kilograma. Ovo pruža vojsci više manevarskih sposobnosti u zavisnosti od misije.

MQ-9B je napravljen da se pridržava NATO standarda kao i međunarodnih i domaćih propisa o civilnom vazdušnom prostoru. Sistem se lako uklapa sa redovnim vazdušnim saobraćajem, baš kao i drugi komercijalni avioni, koristeći svoju tehnologiju „Detektuj i izbegavaj“.

Proizvođač tvrdi da operateri SkyGuardian-a imaju sličan, ako ne i superiorniji, pogled na vazdušni saobraćaj nego u kokpitu aviona sa ljudskom posadom. Ove napredne sposobnosti i mogućnost integracije drona sa drugim avionima bi verovatno mogle da pomognu nizu misija koje SAD redovno sprovode.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version