Naslovna Novosti Frankenštajn ruska verzija: Brodski bacači dubinskih bombi na tenkovima T-80B deluju protiv...

Frankenštajn ruska verzija: Brodski bacači dubinskih bombi na tenkovima T-80B deluju protiv ukrajinskih snaga

0
rbu 6000
rbu 6000
google news

U zoni sukoba u Ukrajini zabeležena je još jedna neobična modernizacija naoružanja. Ovoga puta ruska mornarička pešadija se istakla postavljanjem reaktivnih bacača bombi RBU-6000 Smerč-2 koji se u mornarici koriste za borbu protiv podmornica, na šasije tenkova T-80B.

Na internetu je već objavljen snimak upotrebe „nove vrste oružja“. Na njemu je prikazano nekoliko bacača bombi RBU-6000 postavljenih na šasiju tenkova T-80B kako gađaju ukrajinske položaje.

O preciznosti u ovom slučaju teško da je umesno govoriti, ali ako pretpostavimo da se ovo oružje koristi u kombinaciji sa konvencionalnim artiljerijskim sistemima i minobacačima, onda će sigurno imati efekta.

Napomenimo da je nemačka štampa već pisala o upotrebi raketnih bacača od strane ruske vojske. Istina, tada je naglašeno da je protivpodmorničko oružje postavljeno na oklopne transportere MT-LB.

Nemački novinari su bili sigurni da su ruske oružane snage bile prinuđene na takav korak zbog akutne nestašice oružja i municije.

Dalji tok sukoba pokazao je da je ova pretpostavka pogrešna, a raketni bacač RBU-6000 je, po svemu sudeći, pokazao dobre rezultate u borbi protiv ljudstva i utvrđenih neprijateljskih položaja. Da nije tako, teško da bi ruska vojska potrošila vreme i trud da ga instalira na šasiju tenka T-80B.

RBU-6000 Smerč-2

RBU-6000 je još 1962 godine razvio konstruktor korporacije  АО „Moskovski termotehnički insitut“ (МИТ), A. Mastaligin. Proizvodnja sistema bila je poverena Akcionaskom društvu Zavod № 9 u Jekaterinburgu. 

Sistem Smerč-2 ima daljinski vođeni lanser RBU-6000, uređaj za punjenje dubinskih bombi RGB-60 sa upaljačima UDV-60, sistem uređaja za upravljanje vatrom bacača bombi (PUSB) „Burja“ sa prefiksom „Zummer“. Sistem PUSB Burja kontroliše vatru do četiri RBU-6000. Vreme reakcije od trenutka detekcije podmornice do početka gađanja je 1-2 minuta.

Ispod sistema u potpalubnoj prostoriji nalazilo se skladište dubinskih bombi. Utovar i istovar paketa bombi u obliku burića vršilo se pomoću uređaja za utovar u vidu lifta. Nakon punjenja poslednje cevi, RBU se automatski vraćao u režim navođenja.

Nakon što su sve bile bombe potrošene, sistem se automatski prebacivao u položaj „punjenja“ – paket cevi se spuštao pod uglom od 90° i rotirao za punjenje svakog ležišta. 

Maksimalni uglovi dejstva RBU-6000 u vertikalnoj ravni bili su od -15° do +60° a uhorizontalnoj – od 0° do +180°. Brzina pogona za navođenje u automatskom režimu je 30 °/s, u ručnom režimu — 4 °/s. 

rbu 6000
rbu 6000

Elektroenergetski pogoni su usmeravali sistem ka meti pod kontinualno izračunatim uglovima. Bombe RGB-60 su bile kalibra  213 mm (prečnik bureta) a sam uređaj je posdovao 12 lansirnih cevi.

U najnovijoj „modernizaciji“ pretpostavljamo da je skladište municije u telu tenka. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version