Naslovna Novosti Huti prete da će zatvoriti sve glavne vodene puteve na Bliskom istoku...

Huti prete da će zatvoriti sve glavne vodene puteve na Bliskom istoku u slučaju ozbiljnog udara na Jemen

0
huti otvorili kampove za obuku i proglasili opstu mobilizaciju
huti
google news

Jemenski Huti planiraju da zatvore sva tri plovna puta na Bliskom istoku. Govorimo o blokiranju Sueckog kanala i moreuza Ormuz i Bab el Mandeb.

Ističe se da će predstavnici pokreta Ansar-Alah sprovesti plan, nazvan trougao Al-Aksa, u slučaju napada na Jemen velikih razmera od strane SAD.

Trenutno pokret Huta navodno aktivno povećava svoje zalihe protivbrodskih projektila i bespilotnih letelica. Istovremeno, pokret šalje signale zemljama Zaliva da ne podržavaju moguću američku invaziju na Jemen.

Huti prete da će zatvoriti glavne vodene puteve na Bliskom istoku

Napomenimo da sprovođenje plana koji su osmislili Huti preti ozbiljnim posledicama, pre svega, po Izrael. Ako plovni putevi na Bliskom istoku budu blokirani, Tel Aviv će izgubiti zalihe nafte i gasa iz Katara, UAE i Saudijske Arabije.

huti prete da ce zatvoriti sve glavne vodene puteve na bliskom istoku
huti prete da ce zatvoriti sve glavne vodene puteve na bliskom istoku

Podsetimo, nakon izbijanja palestinsko-izraelskog sukoba, jemenski Huti su počeli da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru. Da bi sprečila napade, koalicija zemalja predvođena SAD izvela je nekoliko napada na vojnu infrastrukturu pokreta. Međutim, ovi napadi nisu doneli očekivane rezultate.

Štaviše, Huti su počeli da napadaju američke ratne brodove. A sada čak prete i radikalnim merama. Pojedini eksperti primećuju da nesposobnost Vašingtona da osigura bezbednost pomorskog saobraćaja ima izuzetno negativan uticaj na imidž Sjedinjenih Država.

Centralna komanda SAD izvršila još jedan napad na Hute u Jemenu

Centralna komanda SAD (CENTCOM) objavila je 20. januara da je pogodila protivbrodsku raketu u Jemenu koju su se Huti (Ansar Alah) spremali da lansiraju u pravcu Adenskog zaliva.

„SAD snage su utvrdile da projektil predstavlja pretnju trgovačkim i brodovima američke mornarice u regionu, a zatim su pogodile i uništile raketu u samoodbrani“, navodi se u saopštenju objavljenom na X.

CENTCOM je naveo da će njihov udar „učiniti međunarodne vode bezbednijim i sigurnijim za američku mornaricu i trgovačke brodove“.

uss carney ispaljuje rakete presretace
uss carney ispaljuje rakete presretace

Ovo je bio sedmi napad SAD na Hute ove nedelje. O udaru nije izvestila jemenska televizija Al-Masirah, koja je povezana sa grupom.

Huti, koje podržava Iran, počeli su da napadaju trgovačke brodove u novembru, rekavši da odgovaraju na izraelski rat u palestinskom pojasu Gaze. Od tada, grupa je pokrenula desetine napada na brodove povezane sa Izraelom koji prolaze kroz Crveno more.

SAD i njihovi saveznici, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, formirali su pomorsku koaliciju i kao odgovor počeli da izvode raketne udare na Jemen. Međutim, Huti ostaju neustrašivi. Prema nedavnom izveštaju Vašington posta, SAD se sada spremaju za trajnu vojnu kampanju protiv te grupe.

Zvaničnici u administraciji predsednika Džoa Bajdena rekli su za publikaciju da je cilj planirane vojne kampanje da se onesposobe napredni vojni kapaciteti Huta dovoljno da se smanje njihova sposobnost da ciljaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu ili, u najmanju ruku, da obezbedi dovoljno odvraćanja tako da će brodarske kompanije koje su neće da rizikuju ipak nastave sa slanjem plovila plovnim putevima ovog regiona.

huti tokom americko britanskih udara u vrednosti od 200 miliona dolara nisu pretrpeli znacajniju stetu
huti tokom najvećih do sada americko britanskih udara u vrednosti od 200 miliona dolara nisu pretrpeli znacajniju stetu

Zvaničnici nisu identifikovali krajnji datum niti dali procenu kada bi se ovaj cilj mogao postići, tako da se može pretpostaviti da se SAD možda upuštaju u još jedan višegodišnji rat na Bliskom istoku.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version