Naslovna Novosti Izrael likvidirao komandanta iranske obaveštajne jedinice Kuds i njegovog zamenika

Izrael likvidirao komandanta iranske obaveštajne jedinice Kuds i njegovog zamenika

0
izrael likvidirao komandanta iranske obavestajne jedinice kuds i njegovog zamenika
izrael likvidirao komandanta iranske obavestajne jedinice kuds i njegovog zamenika
google news

U subotu, 20. januara, iranski Korpus garde islamske revolucije objavio je atentat na komandanta obaveštajnih službi Kuds, brigadnog generala Hadža Sadika i njegovog zamenika Hadža Muharama u izraelskoj raciji u naselju Meze u sirijskoj prestonici Damasku.

Bezbednosni izvor u regionalnoj prosirijskoj koaliciji rekao je da su četiri pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući visokog zvaničnika njene obaveštajne jedinice, ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na Damask u subotu. Izvor je dodao da je napad, koji je koristio “precizno navođene rakete”, uništio višespratnicu u okrugu Meze u sirijskoj prestonici.

komandant obavestajne strukture snaga kuds u siriji jusef omid zadeh poznat kao 22hadz sadik22
komandant obaveštajne strukture snaga Kuds u Siriji, Jusef Omid Zadeh, poznat kao “Hadž Sadik”

Izvor je naveo da su višespratnicu (četiri prema nekim arapskim izvorima) koristili iranski savetnici koji podržavaju sirijsku vladu i da je sravnjena sa zemljom.

Iranska TV stanica Al Alam javila je da su dva visoka iranska vojna savetnika ubijena u izraelskoj raciji. U izveštaju se navodi da je komandant obaveštajne strukture snaga Kuds u Siriji, Jusef Omid Zadeh, poznat kao “Hadž Sadik”, ubijen zajedno sa svojim zamenikom Gulamom “Hadž Muharamom” u izraelskom udaru u kvartu Meze u Damasku.

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) izvestila je da su ova dva oficira obaveštajni oficir sirijskih snaga Kuds i njegov zamenik.

Iranska poluzvanična novinska agencija Mehr javila je da su šef sirijske obavještajne službe IRGC-a i njegov zamjenik među poginulima u vazdušnom napadu.

Šef obaveštajne službe je Omidvar, prema nekoliko izvora, koji su rekli da je poznat i kao „Hadž Sadik“ i „Josef Omidzadeh“, bio je odgovoran za prikupljanje informacija i planiranje napada na američke snage u Siriji, navodi se u prošlogodišnjem izveštaju Vašington posta.

Izvor iz vatrogasne službe Damaska rekao je: „Primili smo izveštaj o oblacima dima koji se dižu iz požara u oblasti Meze i još nemamo više informacija.”

Sa svoje strane (zapadne), Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) izvestila je da se u glavnom gradu Damasku čula jaka eksplozija, praćena dimom. Opservatorija je saopštila da je poginulo 5 osoba.

Prema prozapadnoj SOHR, u naselju, poznatom po svom bezbednosnom statusu, nalazi se štab Iranske revolucionarne garde i palestinski štab.

Napad nastavlja seriju atentata izraelske vojske

Prošlog meseca, iranski Korpus Islamske revolucionarne garde objavio je ubistvo Radhija Musavija, „jednog od najiskusnijih savetnika“ u Siriji, u izraelskom raketnom napadu na njega u oblasti Sajida Zejnab u blizini Damaska, što je izazvalo strah od dodatne regionalne eskalacije usred rata u Pojasu Gaze između Hamasa i Izraela.

razi musavi i kasem sulejmani
razi musavi i kasem sulejmani

Izraelska vojska generalno ne komentariše, ne potvrđuje ili negira ove udare. Od izbijanja rata u Gazi, libansko-izraelska granica je bila svedok svakodnevne razmene granatiranja.

Hezbolah kaže da gađa izraelske vojne lokacije i položaje, dok izraelska vojska odgovara vazdušnim bombardovanjem i artiljerijom, za koju kaže da gađa “infrastrukturu” šiitske grupe i kretanja u blizini granice.

Proiranske grupe na jugu Sirije takođe ispaljuju rakete na Golansku visoravan, koju je Izrael okupirao 1967. godine, na šta Izrael takođe odgovara recipročno.

Kasnije je SOHR precizirao: „Izraelski napad u Damasku bio je usmeren na zgradu u kojoj je održan sastanak lidera bliskih Iranu.”

Eliminisan i lider palestinskog pokreta Islamski džihad

S druge strane, u Siriji su kružile informacije koje sugerišu da je vođa palestinskog pokreta Islamski džihad Akram Al-Ajuri poginuo u bombardovanju zgrade u Damasku.

borci hamasa sa m4 i acog optikom
borci hamasa sa m4 i acog optikom

Predstavnik pokreta Islamski džihad u Siriji Ismail Al-Sindvaj rekao je na radiju Šam FM: „Zgrada na meti izraelskog neprijatelja u sirijskoj prestonici nema nikakve veze sa pokretom džihada”. On je dodao da je generalni sekretar palestinskog pokreta Ziad Al-Nakhalah dobro, ne iznoseći detalje o Al-Ajurijevoj sudbini.

Al-Ajuri je član Političkog biroa pokreta Islamski džihad u Palestini, šef vojnog odeljenja pokreta i odgovoran za snabdevanje svog vojnog krila, „brigada Al Kuds“.

Sjedinjene Države su ga navele kao “posebno označenog međunarodnog teroriste” u okviru svojih najnovijih “kaznenih mera” kao odgovor na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Odgovor Teherana

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da Teheran „zadržava pravo da odgovori na terorizam cionističkog entiteta u pravo vreme i na pravom mestu“.

Predsednik Irana je izjavio: „Iran će odgovarati za današnji zločin izraelskog režima – ubistvo vojnih savetnika Čuvara islamske revolucije.”

Izrael još nije komentarisao vazdušni napad. Kao što smo već naveli, godinama su izvodili napade na mete IRGC-a u Siriji bez preuzimanja odgovornosti, a takvi udari su intenzivirani otkako je izbio rat u pojasu Gaze nakon palestinskog iznenadnog napada na Izrael 7. oktobra.

Dva oficira IRGC-a ubijena su 2. decembra u gradu Set Zajnab južno od Damaska u napadu za koji je okrivljen Izrael. U drugom napadu na šiitski grad 25. decembra poginuo je već pomenuti viši komandant snaga Kuds brigadni general Sejed Razi Musavi. Izrael su takođe smatrali odgovornim i Iran i Sirija.

iran napao mete u blizini americkog konzulata tvrde stab mosada

Novi navodni izraelski napad na IRGC u Siriji usledio je nekoliko dana nakon što je Iran ispalio rakete na, kako je navedeno, izraelski „špijunski štab“ u luksuznom kvartu u blizini velikog kompleksa konzulata Sjedinjenih Država u Erbilu, glavnom gradu severnog iračkog autonomnog regiona Kurdistana.

Treba istaći da Izrael trenutno bombarduje 3 različite zemlje u isto vreme, odnosno Liban, Siriju i Palestinu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version