Naslovna Novosti Tenzije eskaliraju na Bliskom istoku: Iran napao mete u blizini američkog konzulata,...

Tenzije eskaliraju na Bliskom istoku: Iran napao mete u blizini američkog konzulata, tvrde štab Mosada

0
iran napao mete u blizini americkog konzulata tvrde stab mosada
iran ilustracija
google news

Iranska Revolucionarna garda pokrenula je raketne napade na nekoliko ciljeva u Siriji i iračkom autonomnom Kurdistanskom regionu, javili su u utorak iranski državni mediji.

Korpus islamske revolucionarne garde, ogranak iranskih oružanih snaga, ispalio je balističke rakete kasno u ponedeljak na, kako je rekao, špijunski štab u Erbilu, na severu Iraka. Deset raketa palo je u blizini američkog konzulata, rekli su irački izvori.

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je da je uništila štab Mosada u gradu Erbilu u iračkom Kurdistanu i štab terorista Islamske države u Siriji pomoću balističkih projektila. Operacija, izvedena ujutru 16. januara, bila je sedma raketna operacija IRGC-a od 2016. godine.

Rečeno je da je štab služio kao “centar za razvoj špijunskih operacija i planiranje terorističkih akcija u regionu”, pozivajući se na izraelsku špijunsku agenciju Mosad.

Prema izveštajima odeljenja za odnose sa javnošću IRGC-a, ove operacije u Siriji identifikovale su i uništile mesta okupljanja komandanata i ključnih elemenata povezanih sa nedavnim terorističkim operacijama, uključujući aktivnosti ISIS-a.

Međutim, motivi i ciljevi napada u Siriji ostaju nejasni, budući da ujgurska „Islamska partija Turkestana“ (takođe teroristička organizacija), koja se navodi kao jedna od meta napada, nema očigledne veze sa ISIS-om. Prema iranskoj strani, operacija je i odgovor na ubistvo komandanata IRGC-a i Fronta otpora od strane izraelskih obaveštajnih službi.

Četiri osobe su poginule, a šest je ranjeno u napadu, saopštio je Savet bezbednosti iračkog Kurdistana. IRGC je takođe pogodio mete u Siriji balističkim projektilima, uključujući „mesta okupljanja komandanata i ključnih elemenata u vezi sa nedavnim terorističkim operacijama, posebno grupe Islamska država “, izvestila je njihova novinska agencija Sepah.

Podsetimo, 4. januara u vazdušnom udaru izraelske vojske poginuo je Sardar Sejed Razi Musavi, a 12. januara u Libanu je likvidiran šeik Saleh al-Aruri, zamenik političkog direktora pripadnika Hamasa. Dana 13. januara, oko 90 ljudi je poginulo od posledica terorističke operacije ISIS-a u Kermanu, a bilo je stradalih i u Rasku.

Prethodno su bombaši samoubice su 3. januara napali masu okupljenu u blizini grobnice poštovanog generala IRGC-a Kasema Sulejmanija u Kermanu, ubivši oko 90 ljudi. Ogovoronost za napad je kasnije preuzeo ISIS, a teroristi su uhvaćeni.

Eksplozije su se čule u Alepu i na selu, gde su pale “najmanje 4 rakete koje su došle iz pravca Sredozemnog mora”, saopštio je centar za praćenje rata ‘Sirijska opservatorija za ljudska prava’.

Ova raketna operacija je nesumnjivo povećala tenzije u regionu i mogla bi imati implikacije na buduće događaje na Bliskom istoku.

Regionalne tenzije su porasle tokom rata između Izraela i palestinske organizacije Hamas, privlačeći različite naoružane grupe kao i velike sile.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version