Naslovna Novosti Na brodu ogromna rupa: sudarila se dva višemilionska ratna broda britanske mornarice...

Na brodu ogromna rupa: sudarila se dva višemilionska ratna broda britanske mornarice u Bahreinu

3
sudarila se dva visemilionska ratna broda britanske mornarice u bahreinu
sudarila se dva visemilionska ratna broda britanske mornarice u bahreinu
google news

Dva britanska broda sudarili su se u luci baze Britanske mornarice u Bahreinu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Prema preliminarnim podacima, u incidentu niko nije povređen.

Od Kraljevske mornarice se čeka više informacija o detaljima incidenta i stanju brodova i posade. Ratni brod Kraljevske mornarice vredan više miliona funti udario je juče u drugi visokotehnološki britanski brod, minolovac.

Objavljeni snimci pokazuju kako se dva višemilionska broda sudaraju u Persijskom zalivu.

Ranije tokom dana, pre nego što se pojavio snimak incidenta, saopšteno je da su ekipe poslate na lice mesta da procene štetu i razviju plan za otklanjanje posledica.

Plovila koja su učestvovala u incidentu su HMS Chiddingfold i HMS Bangor, dizajnirana za pretragu i uništavanje mina, kao i obalsku patrolu i pomorsko obezbeđenje. Ova klasa lovaca na mine napravljena je od plastike ojačane fiberglasom, što minimizira rizik od aktiviranja morskih mina.

Njihova oprema je sposobna da detektuje objekte veličine fudbalske lopte na udaljenosti do 1.000 metara.

Stariji brod Kraljevske mornarice HMS Chiddingfold snimljen je kako udara u HMS Bangor dok je bio na dugotrajnoj misiji u Zalivu. Pokrenuta je istraga ‘najvišeg nivoa mornarice’ o nesreći – koja može biti veoma skupa – i o tome kako se to moglo dogoditi sa dva tako osetljiva i skupa broda.

Oba broda su u Zalivu u okviru operacije KIPION, dugogodišnjeg prisustva Velike Britanije u Zalivu i Indijskom okeanu. Misija Ujedinjenog Kraljevstva se nalazi u Bahreinu.

steta na brodu hms bangor
steta na brodu hms bangor

Ovaj problem Kraljevske mornarice dolazi kada Britanija postaje sve više upletena u borbu na otvorenom moru protiv rastuće pretnje od napada Huta izvazvanih izraelskom invazijom i okupacijom Gaze, koje je sa svoje strane prouzrokovao napad Hamasa bez presedana.

Portparol Kraljevske mornarice prokomentarisao je situaciju, rekavši da je „incident u kojem su učestvovala dva broda u Bahreinu poznat. U incidentu niko nije povređen i bilo bi neprimereno komentarisati situaciju dok se ne završi istraga.”

HMS Chiddingfold obično ima sedište u Porstmouthu i lovac na mine klase Hunter, koji je lansiran 1983. HMS Bangor je takođe minolovac, ali je Sandown klase, koji obično ima sedište u Faslaneu, Škotskoj.

Uz Bangor takođe idu i visoko specijalizovani ronioci za „minsko ratovanje“, čiji je posao da uklone podvodne mine, ako budu otkrivene. Brod i posada specijalizovani su, prema izvorima iz mornarice, za čuvanje trgovačkih puteva od pretnji, zbog čega su oba broda u Bahreinu. Nije poznato koliko dugo će brodovi biti van pogona usled popravki.

3 KOMENTARA

  1. А да какав Срба није успео да прошверцује неку брљу за овог крманоша који возио брод унатрашке?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version