Naslovna Novosti Emanuel Makron poziva francusku industriju da ubrza prelazak na „režim ratne ekonomije“

Emanuel Makron poziva francusku industriju da ubrza prelazak na „režim ratne ekonomije“

3
caesar na vozilu dejstvuje
caesar na vozilu dejstvuje
google news

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je u petak od francuskih kompanija odbrambene industrije da ubrzaju prelazak na „režim ratne ekonomije“ kako bi brže odgovorile na potrebe Ukrajine u ratu sa Rusijom, prenosi Frans pres.

„Nastavićemo da pomažemo Ukrajincima“, jer „ne možemo dozvoliti Rusiji da misli da može da pobedi (…) Pobeda Rusije bi bila kraj evropske bezbednosti“, rekao je Makron u govoru u pomorskoj bazi Šerbur.

Ali „za to je Francuskoj potrebna odbrambena industrija, industrija ratne ekonomije (…) sa bržim i jačim proizvodnim kapacitetom“, ukazao je francuski predsednik.

On je evocirao „udobne godine“ koje su omogućile odbrambenoj industriji „da održi veoma visok nivo kvaliteta, veoma visok, ali skup, skup u malim tokovima sa malo inovacija“. Međutim, „sadašnji svet to više ne dozvoljava“, tvrdi on, zahtevajući hitno povećanje proizvodnje oružja i municije.

„Tražim od svakog direktora da bude potpuno fokusiran na proizvodnju i snabdevanje. Nikada ne smemo da budemo zadovoljni rokovima proizvodnje koji se protežu na nekoliko godina“, istakao je lider Jeliseja.

Francuska je ove nedelje najavila novu vojnu pomoć Ukrajini, koja se sastoji od 40 raketa dugog dometa Scalp, 50 AASM bombi (modularne vazduh-zemlja) mesečno tokom godinu dana, oko 3.000 novih granata kalibra 155 mm mesečno za koje će Francuska utrostručiti stopu proizvodnje i 12 dodatnih Cezar haubica istog kalibra.

Kompanija Nexter će ove godine proizvesti još 60 Cezara za Ukrajinu, međutim francuska vlada ih neće predati Ukrajini, već je pozvala saveznike da ih kupe i isporuče Kijevu.

001 caesar ii
001 caesar ii

Podsetimo, odnosi Rusije i Francuske pokazuju naglo pogoršanje nakon ruskog udara na plaćeničku bazu u Harkovu, u kojem je, prema tvrdnjama ruskih izvora, poginulo više od 60 i ranjeno najmanje 20 vojnika, većinom francuskih plaćenika.

Moskva je juče pozvala francuskog ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova radi objašnjenja u vezi sa ogromnim brojem poginulih francuskih vojnika u Harkovu. Francuski ambasador u Moskvi Pjer Levi napustio je rusko Ministarstvo spoljnih poslova bez ikakvog komentara.

3 KOMENTARA

  1. On pojma nema sta je RATNA EKONOMIJA , to kao prvo znaci da si u ratnom
    stanju a primer je USA u ww2 gde je celokupna privreda radila za vojsku plus
    opsta mobilizacija .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version