Naslovna Novosti Nemačka mornarica traga za najboljim vazdušnim i podvodnim dronovima

Nemačka mornarica traga za najboljim vazdušnim i podvodnim dronovima

0
mq 9b seaguardian
mq 9b seaguardian
google news

Generalni inspektor nemačke mornarice Jan Christian Kaack je izjavio da će pomorske snage njegove zemlje tokom 2024 ispitati tri nove platforme UAV- dve vazdušne i jednu podvodnu.

Zanimljivo je da se u sva tri slučaja radi o proizvodima izraelske industrije.

SeaGuardian

Kao prvo, razmatraju se performanse višenamenskog UAV General Atomics MQ-9B SeaGuardian, razivjenog na bazi MQ-9 Reaper. SeaGuardian može da izvršava široki spektar zadataka, od izviđaanja do otkrivanja neprijateljskih podmornica.

MQ-9B SeaGuardian, varijanta  SkyGuardian ali fokusranog na pomorsku službu, je letilica sa daljinskim upravljanjem (RPAS) koja u misiji koristi pomorske senzore “bolt-on/bolt-off”. SeaGuardian je dizajniran da pomoću satelitske veze leti iznad horizonta više od 30 sati (u zavisnosti od konfiguracije).

Operativan je u svim vremenskim uslovima i bezbedno se integriše u civilni vazdušni prostor, isporučujući sliku o situaciji u realnom vremenu bilo gde u pomorskom domenu – danju ili noću.

mq 9b sky guardian
mq 9b

Ova svestrana pomorska patrolna i izviđačka letilica može neprimetno da integriše pomorski radar širokog područja središnje linije, sistem za automatsku identifikaciju (AIS), mere elektronske podrške i samostalni komplet za misiju protiv podmornica (ASV).

SeaGuardian ne samo da integriše najnaprednije pomorske obaveštajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti (ISR), već je to i prvi distanciono-pilotirajući avionski sistem (Remotely Piloted Aircraft System, RPAS). MQ-9B ima raspon krila od 24 m, dužine je 11,7 m, mase 5670 kg, nosi 2721 kg goriva a pokreće ga Honeywell TPe331-10 Turboprop.

Heron TP

Nemci takođe ispituju sposobnosti višenamenskog izviđačko-udarnog drona (za izviđanje i borbu sa nadvodnim i podvodnim objektima) –  Malat IAI Heron TP (Heron 2, Eitan). Ova letilica ima mogućnost dugog, izdržljivog krstarenja na srednjim visinama (MALE). Pokreće je motor Pratt & Vhitnei Canada PT6A sa 4 propelera od 1200 KS. 

Malat IAI Heron TP
Malat IAI Heron TP

Izraelski IAI je 2010 godine u saradnji sa kompanijom Rheinmetall na nemački zahtev za „Saateg“ MALE UAV, predložio UAV Eitan.

Izraelci su 21 maja 2014 potpisali ugovor sa Erbasom da zajednički učestvuju na tenderu za snabdevanje nemačkih oružanih snaga UAV Heron-TP od 2015 do 2020 godine. Kako je ugovor istekao, traga se za novom letilicom.

BlueWhale System fron-podmornica

Treći i možda najzanimljiviji projekat je izraelski Elta systems, BlueWhale System (ELI-3325) — višenamenski bezpilotni podvodni aparat, predviđen za izviđanje, otkrivanje protivničkih podmornica, pomorskih mina, za podršku i prikriveno snabdevanje jedinica specijaalne namene.

Podmornica je duga 10,9 metara i ima masu od 5,5 tona. Plovi tiho i ostaje na moru do četiri nedelje.

BlueWhale System fron-podmornica
BlueWhale System fron-podmornica

Pod vodom se kreće brzinom od 7 čvorova, ima zaron do 300 metara i nosi vodootporni patentirani jarbol za površinski teret. Jarbol može da nosi antene, uključujući SATCOM, za razmenu podataka sa operativnom kontrolom u realnom vremenu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version