Naslovna Novosti Severna Koreja sprovela testiranje hipersonične rakete srednjeg i dugog dometa na čvrsto...

Severna Koreja sprovela testiranje hipersonične rakete srednjeg i dugog dometa na čvrsto gorivo

1
severna koreja sprovela testiranje hipersonicne rakete srednjeg i dugog dometa na cvrsto gorivo
severna koreja sprovela testiranje hipersonicne rakete srednjeg i dugog dometa na cvrsto gorivo
google news

Severna Koreja je u nedelju ujutru lansirala nešto što je izgledalo kao balističku raketu u Japansko more koja je pala na neodređenu lokaciju van ekskluzivne japanske ekonomske zone, izvestili su Kjodo i Rojters.

To je prvo lansiranje rakete Severne Koreje od 18. decembra, kada je vojska testirala raketu dugog dometa Hvasong-18.

Nedeljna hipersonična raketa, lansirana iz oblasti Pjongjanga oko 14:50 (06:50 po beogradskom vremenu), odletela je oko 1.000 kilometara od istočne obale zemlje, navodi se u saopštenju južnokorejske vojske, dodajući da Seul sprovodi analizu projektila u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i Japanom.

Maksimalna visina bila je najmanje 50 kilometara, a činilo se da je projektil sleteo izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, preneo je Rojters, pozivajući se na japansko ministarstvo odbrane, koje je kao i svaki put do sada kritikovalo lansiranje kao kršenje rezolucija UN…

Severnokorejski mediji javili su uveče da je Pjongjang uspešno testirao novu hipersoničnu raketu srednjeg i dugog dometa na čvrsto gorivo.

Uprkos njihovom imenu, glavna prednost hipersoničnih raketa nije brzina (postoje balističke rakete koje putuju sličnim ili čak većim brzinama od hipersoničnih raketa), već upravljivost, sposobnost promene pravca pri velikim brzinama.

Nedeljno lansiranje, prema državnoj novinskoj agenciji KCNA, nije ugrozilo bezbednost susednih zemalja.

Takvi incidenti nisu izuzetak; pre dve nedelje, vojska DNRK je ispalila 200 artiljerijskih granata u more u blizini granice sa Južnom Korejom, primoravši Seul da evakuiše ostrvo Jeonpjong, koje se nalazi deset kilometara od granice sa Severnom Korejom.

Južna Koreja i Japan kao i njhovi nadređeni, Sjedinjene Države, kritikuju neprijateljsku retoriku Pjongjanga i razvoj severnokorejskih vojnih sposobnosti.

Severnokorejski lider Kim Džong Un, s druge strane, kritikuje vojne vežbe Juga, rekavši da ujedinjenje sa Seulom nije moguće i da Pjongjang suštinski menja svoju politiku prema Južnoj Koreji, koju sada smatra neprijateljskom državom.

Severna Koreja i Rusija se naoružavaju

Prema Beloj kući, Severna Koreja (DNRK) namerava da uz rusku podršku nastavi izgradnju i razvoj vojnih tehnologija i sposobnosti. Dakle izuzetno im smetaju hipersonične sposobnosti Pjongjanga

Putin je ponudio Kimu borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila ili materijal za izradu raketa u zamenu za balističke rakete dometa do 900 kilometara koje će se koristiti u ratu u Ukrajini, saopštio je Džon Kirbi početkom januara.

Uporedo sa vestima o raketnom testu, severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA objavila je da je severnokorejska delegacija predvođena ministrom spoljnih poslova otputovala u Rusiju u nedelju.

Sjedinjene Američke Države i još sedam zemalja satelita optužile su ove nedelje Rusiju da je zloupotrebila svoj položaj stalne članice Saveta bezbednosti UN kupovinom projektila od Severne Koreje i njihovom upotrebom za pokretanje napada na Ukrajinu.

Prema Vašingtonu i njegovim partnerima, Moskva vojnom saradnjom sa DNRK krši rezolucije Saveta bezbednosti. Vašington je ranije rekao da su Rusi navodno već navodno dva puta koristili balističke rakete iz DNRK u Ukrajini.

Severna Koreja razvija sopstveni AWACS avion?

Nedavna analiza satelitskih snimaka koju je uradio Deker Evelet iz Centra za proučavanje neproliferacije Džejms Martin ukazuje da bi Severna Koreja mogla da konvertuje avion Il-76 u vazduhoplovni sistem ranog upozorenja i kontrole (AWACS)

Zapažanja ukazuju na modifikaciju severnokorejskog transportnog aviona Il-76 na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu, sugerišući moguću konverziju u vazdušni sistem ranog upozorenja i kontrole (AWACS) ili avion ranog upozorenja u vazduhu (AEW).

Evelet je istakao da Rusija već koristi avion Il-76 kao primarnu platformu za AWACS i AEW funkcije. Rusi takođe koriste ovu platformu za telemetriju tokom testiranja raketa, naglašavajući višestruku korisnost.

Uprkos ovim zapažanjima, trenutno nema direktnih dokaza koji ukazuju na to da je Rusija prenela ovu sofisticiranu tehnologiju u Severnu Koreju. Takav razvoj događaja, ako se potvrdi, mogao bi da signalizira značajan skok u radarskim sposobnostima Severne Koreje.

severna koreja razvija sopstveni awacs avion

Evelet je primetio da bi za Severnu Koreju ulazak u AWACS tehnologiju bio značajan poduhvat, s obzirom na trenutno stanje njihove radarske tehnologije.

Ono što ovu situaciju čini posebno vrednom pažnje je to što se čini da Severna Koreja posvećuje jedan od svojih nekoliko aviona Il-76 ovoj potencijalnoj transformaciji. Il-76 ima ključnu ulogu u transportnoj floti Severne Koreje, što ukazuje na značaj i prioritet koji je dodeljen ovoj modifikaciji.

Međutim, procena ostaje preliminarna, a bez dodatnih dokaza, zaključci o stvarnoj prirodi modifikacija i namerama Severne Koreje ostaju spekulativni.

1 KOMENTAR

  1. Русија крши одлуке Савета безбедности што купује оружје од Северне Кореје а ви не кршите никакве одлуке што толико оружје шаљете Украјини. Па прекршили сте све моралне и људске норме, а на првом месту што сте у Украјини стварали антируско расположење и тако је гурнули у овај рат. Нек се Словени међусобно убијају а ви згрћите паре на њиховим изгибијама. Такав је западноевропски – германски запад увек био.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version