Naslovna Novosti “Može pogoditi cilj bilo gde u SAD” Japanci otkrili koju je raketu...

“Može pogoditi cilj bilo gde u SAD” Japanci otkrili koju je raketu lansirala Severna Koreja u ponedeljak

10
Novi ICBM Hvasong-18 navodno će biti lansiran 13. aprila 2023. | Slika: Rodong Sinmun (14. april 2023.)
Novi ICBM Hvasong-18
google news

Raketa koju je Severna Koreja lansirala u ponedeljak ujutro mogla je imati domet veći od 15.000 kilometara, što znači da bi mogao da pogodi cilj bilo gde u Sjedinjenim Državama, rekao je zamenik japanskog ministra odbrane Šingo Mijake, pozivajući se na preliminarne nalaze ministarstva.

Japanski zvaničnik je rekao da je Severna Koreja najverovatnije lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja je dostigla maksimalnu visinu veću od 6.000 km i pala u more zapadno od japanskog ostrva Hokaido, najverovatnije izvan područja ekonomskih letova Japana, leteći pravolinijski oko 1.000 km.

Severnokorejci su raketu lansirali na veoma visoku putanju, ICBM je praktično stigla do srednje Zemljine orbite, nakon čega se vratila u atmosferu. Na primer, sateliti Starlink postavljeni su u nisku orbitu Zemlje, na visinama između oko 340 kilometara i 1.200 kilometara.

„Balistička interkontinentalna raketa lansirana ovoga puta – kada bi se računalo u odnosu na putanju, u zavisnosti od težine bojeve glave – mogla bi da ima domet leta preko 15.000. km, što znači da bi cela američka teritorija bila u njenom dometu“, rekao je japanski zamenik ministra na konferenciji za novinare, a prenosi CNN.

Prema južnokorejskom Savetu za nacionalnu bezbednost i stručnjacima, lansiranje je najverovatnije bila raketa Hvasong-18, dakle ICBM na čvrsto gorivo za koju se veruje da može da nosi više bojevih glava, uključujući verovatno nuklearne, i da pogodi bilo gde u kontinentalnom delu SAD, objavilo je južnokorejsko glasilo Korea Times.

lider i cerka pored hvasong 17 interkontinentalne balisticke rakete
lider i cerka pored hvasong 17 interkontinentalne balisticke rakete

Međutim, da bi stigla do Sjedinjenih Država, raketa bi morala da bude lansirana pod nižim uglom, a Severna Koreja još nije izvela takvu demostraciju, rekao je Džozef Dempsi, vojni i odbrambeni analitičar na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Po njegovom mišljenju, testovi u kojima se raketa lansira na veoma velikim visinama mogu delimično da pokažu njenu efikasnost, ali ne odražavaju iste izazove kao sa normalnom putanjom leta ICBM. To uključuje sposobnost bojeve glave da preživi produženi i plići ulazak u atmosferu, ali i preciznost na mnogo većoj udaljenosti“, rekao je Dempsi za Si-En-En.

„Oružani sistem Hvasong-18 kojim upravljaju strateške snage zemlje duboko će reorganizovati naše strateško odvraćanje i poboljšati efikasnost našeg nuklearnog protivnapada“, izvještava severnokorejska KCNA.

Rakete Hvasong-18 su već dva puta uspešno testirane – u aprilu i julu

Ukoliko rezultati najnovijeg testa budu ocenjeni kao zadovoljavajući, Severna Koreja bi sada mogla da počne da raspoređuje ove rakete, rekao je Čeong Seong Čang, analitičar istraživačkog centra Instituta Sejong.

Posle aprilskog testiranja rakete Hvasong-18, severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da će toj zemlji obezbediti „moćna, strateška sredstva za napad“ i ojačati njene nuklearne sposobnosti. Poslednjih meseci je takođe najavio „eksponencijalno povećanje nuklearnog arsenala zemlje“.

Sjedinjene Države su više puta upozoravale Severnu Koreju da će svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike naići na „brz i odlučan odgovor“ i da bi značio „kraj režima Kim Džong Una“.

Ove godine, Severna Koreja je sprovela niz testova oružja uprkos sankcijama, posebno testirajući svoje najmoćnije interkontinentalne balističke rakete.

Prošle godine je testiran rekordan broj projektila, uključujući pogon na čvrsto gorivo velike snage, a u februaru je na raskošnoj noćnoj paradi u Pjongjang prikazao nešto što je izgledalo kao nova interkontinentalna balistička raketa.

Severna Koreja razvija i sopstveni AWACS avion?

Nedavna analiza satelitskih snimaka koju je uradio Deker Evelet iz Centra za proučavanje neproliferacije Džejms Martin ukazuje da bi Severna Koreja mogla da konvertuje avion Il-76 u vazduhoplovni sistem ranog upozorenja i kontrole (AWACS)

Zapažanja ukazuju na modifikaciju severnokorejskog transportnog aviona Il-76 na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu, sugerišući moguću konverziju u vazdušni sistem ranog upozorenja i kontrole (AWACS) ili avion ranog upozorenja u vazduhu (AEW).

Evelet je istakao da Rusija već koristi avion Il-76 kao primarnu platformu za AWACS i AEW funkcije. Rusi takođe koriste ovu platformu za telemetriju tokom testiranja raketa, naglašavajući višestruku korisnost.

Uprkos ovim zapažanjima, trenutno nema direktnih dokaza koji ukazuju na to da je Rusija prenela ovu sofisticiranu tehnologiju u Severnu Koreju. Takav razvoj događaja, ako se potvrdi, mogao bi da signalizira značajan skok u radarskim sposobnostima Severne Koreje.

severna koreja razvija sopstveni awacs avion

Evelet je primetio da bi za Severnu Koreju ulazak u AWACS tehnologiju bio značajan poduhvat, s obzirom na trenutno stanje njihove radarske tehnologije.

Ono što ovu situaciju čini posebno vrednom pažnje je to što se čini da Severna Koreja posvećuje jedan od svojih nekoliko aviona Il-76 ovoj potencijalnoj transformaciji. Il-76 ima ključnu ulogu u transportnoj floti Severne Koreje, što ukazuje na značaj i prioritet koji je dodeljen ovoj modifikaciji.

Međutim, procena ostaje preliminarna, a bez dodatnih dokaza, zaključci o stvarnoj prirodi modifikacija i namerama Severne Koreje ostaju spekulativni.

10 KOMENTARA

    • Ne znam tačno koji model ali da…B-61 bombe, deklarisana razorna moć 340-350 kilotona, bazirane po Nemačkoj, Italiji(Avijano), Holandiji, moguće i Belgiji. U slučaju da dođe do nuklearne tarapane koristile bi ih avijacije država u kojima su bazirane. Ove bombe su valjda i bile jedan od razloga zašto su Nemci morali da pazare F/A-18 Super Hornete. Jer Eurofajteri nemaju mogućnost nošenja tih bombi. (Tj. Eurofajteri uopšte nemaju mogućnost upotrebe nuklearnog naoružanja).

      E sad, da li sami Amerikanci imaju nešto od nuklearnog naoružanja raspoređeno po Evropi što bi oni lično lansirali, to ne znam. Bili su nekad mobilni IRBM sistemi “Peršing” raspoređeni po zapadnoj Nemačkoj, oni su bili pod direktnom kontrolom američkih strategijskih raketnih snaga. Ali oni su penzionisani od 1985 godine.

  1. Mislim da je kontrola Velike Britanije,atomskog oružja samo formalna.SAD se tu u potpunosti pita(verovatno je tako i u Francuskoj).

    • Ko se stvarno pita je nešto drugo. Činjenica je da Makron ima moć da odobri lansiranje nuklearnog arsenala Francuske, a premijer UK ima isto tako punu moć da odobri lansiranje nuklearnog arsenala Britanije. E sad ko kontroliše Makrona i Rišija “iza paravana” i da li oni realno smeju da urade nešto na svoju ruku bez odobrenja Vašingtona, kao što rekoh to je već zalaženje u geopolitiku. (Mada je verovatno odgovor da ne smeju).

      A pričao je jedom prilikom davno o tome pokojni Lazanski. Nešto u kontekstu za slučaj da recimo Britanija sama odluči lansiranje na Rusiju, da li bi Rusija išla nuklearnu odmazdu protiv samo Britanije ili protiv celog NATO. Čim je Lazanski to tako sročio, verovatno čovek zna da je Britanski nuklearni arsenal samostalan i da London sa njim može da dejstvuje nezavisno od Vašingtona i Pariza (mada opet kažem, u realnoj situaciji verovatno ne bi smeo. To je i sam Lazanski tako nekako rekao).

  2. Osim Francuske koja ima svoje atomske bombe i djelimično Britanije(pod kontrolom SAD),Amerika drži svoje bombe na njihovoj teritoriji(nije im prodala),E,sada priča sa iIzraelom i atomskim bombama je znatno komplikovanija.

    • Koliko ja znam, britanske nuklearne bojeve glave nisu pod američkom kontrolom. Jesu američke proizvodnje (W76 bojeve glave) i montirane su na raketne nosače koji su takođe američke proizvodnje(Trajdent-2) ali nisu pod kontrolom američkih nuklearnih snaga, već spadaju pod britanski nuklearni arsenal. E sad, amerikanci verovatno imaju i svoje (tj. baš pod njihovom kontrolom) bojeve glave na teritoriji UK, ali takođe ne zaboravimo da imaju i svoje bojeve glave (u formi strategijskih B61 bombi) bazirane u Nemačkoj, Italiji, Holandiji i možda još negde po Evropi.

  3. Amerika svojim saveznicima daje atomske glave a Rusija nece severnoj Koreji ni normalne radare da proda.
    Zato i imaju 50 drzava protiv sebe.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version