Naslovna Novosti Neverovatan razvoj događaja iz Jemena: SAD raketiraju Hute u odbrani tankera sa...

Neverovatan razvoj događaja iz Jemena: SAD raketiraju Hute u odbrani tankera sa ruskom naftom

0
sad raketiraju hute u odbrani tankera sa ruskom naftom
sad raketiraju hute u odbrani tankera sa ruskom naftom
google news

Sjedinjene Države su izvele dodatni udar na snage Huta u Jemenu, nakon zahteva administracije predsednika Džoa Bajdena da zaštiti brodarstvo u Crvenom moru.

Ovaj najnoviji napad je navodno bio usmeren na radarsku stanicu i prati desetine američkih i britanskih napada na mete grupe, kako smo ranije izvestili. Udari su izvedeni na jemensku vazdušnu bazu Al-Dajlami, koja se nalazi u blizini glavnog grada zemlje. Napadi su takođe prijavljeni u blizini lučkog grada Hodejde.

USS Carney je koristio krstareće rakete Tomahawk u naknadnom napadu u subotu rano ujutro po lokalnom vremenu kako bi “umanjio sposobnost Huta da napadnu pomorska plovila, uključujući komercijalna plovila”, navodi se u saopštenju Centralne komande SAD.

uss carney ispaljuje rakete presretace
uss carney ispaljuje rakete presretace

Napad je usledio kao odgovor na napad Huta na tanker koji je prevozio rusku naftu. Televizija Al-Masirah javila je da Sjedinjene Države i Britanija gađaju jemensku prestonicu Sanu vazdušnim napadima.

Ove akcije izazivaju zabrinutost zbog širenja regionalnog sukoba. U četvrtak su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice ispalili projektile na ciljeve širom Jemena koje kontrolišu Huti, koji svoju pomorsku kampanju prikazuju kao podršku Palestincima u Pojasu Gaze koji kontroliše Hamas, a koji je pod opsadom Izraela.

Uprkos tvrdnjama lidera Huta o odmazdi, Bajden je u petak upozorio da bi mogao da naredi dodatne udare ako ne zaustave svoje napade na komercijalna i vojna plovila u jednoj od ekonomski najvitalnijih brodskih puteva na svetu.

Pentagon je saopštio da je američko-britanski napad smanjio sposobnost Huta da pokrenu nove napade.

Huti napali tanker koji je prevozio rusku naftu i pokušali da ga zaplene

Tanker koji je prevozio rusku naftu napadnut je u petak u napadu Huta, saopštila je britanska brodarska kompanija Ambrey. UKMTO je primio izveštaj o lansiranju projektila 90 nautičkih milja jugoistočno od lučkog grada Adena u Jemenu.

Kapetan tankera je izvestio da je projektil pao u vodu na udaljenosti od 400-500 metara od broda, nakon čega su je pratila tri mala plovila. U napadu niko nije povređen niti je pričinjena materijalna šteta.

huti napali tanker koji je prevozio rusku naftu i pokusali da ga zaplene
huti napali tanker koji je prevozio rusku naftu i pokusali da ga zaplene

Ambrey napominje da je ovo drugi put da su Huti greškom napali tanker koji je prevozio rusku naftu. Huti koje podržava Iran, a koji kontrolišu velike delove Jemena, pokrenuli su seriju napada na zapadne komercijalne brodove u Crvenom moru još 19. novembra.

Podsetimo, Rusija, saveznik Irana i partner ključnih arapskih sila, osudila je udare i pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Prema izveštaju britanskog Ambrija, tanker pod zastavom Paname primetio je tri čamca dok su se kretali na istok kroz Međunarodni tranzitni koridor i prijavio projektil u vodi. Ambrey ocenjuje da je plovilo greškom napadnuto na osnovu zastarelih javno dostupnih informacija koje povezuju brod sa Velikom Britanijom.

Iranska štampa: Američko bombardovanje Jemena nije proglašeno kršenjem međunarodnog prava, za razliku od sličnih akcija Rusije u Ukrajini

Iranski novinar Hasan Mafi podsetio je da su vlasti SAD, komentarišući rusko bombardovanje vojnih ciljeva u Ukrajini, navele da su takvi postupci navodno kršenje važećih normi međunarodnog prava, suvereniteta Ukrajine itd.

Međutim, istovremeno bombardovanje Jemena, prema Zapadu, nije loše i ne krši međunarodno pravo i suverenitet Jemena.

Istovremeno, u pozadini američkih i britanskih napada na Jemen, američki predsednik Džo Bajden je izjavio da SAD trenutno nisu u sukobu sa Iranom. Američki lider je objasnio napade na Jemen zabrinutošću zbog uticaja situacije u regionu na tržište nafte, na kojem su SAD jedan od najvećih igrača.

uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower

Bajden je rekao i da ne deli mišljenje nekih svojih suparnika o potrebi preliminarnog odobrenja Kongresa za gađanje ciljeva Huta u Jemenu. Američki predsednik je obavestio rukovodstvo Kongresa naknadno, nakon što su izvršeni prvi udari, a napade na Jemen nazvao je „srazmernim i u skladu sa međunarodnim pravom“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version