Naslovna Novosti Portparol Pentagona zadovoljan rezultatima udara na ciljeve Huta; Ukupna cena salve 200...

Portparol Pentagona zadovoljan rezultatima udara na ciljeve Huta; Ukupna cena salve 200 miliona dolara

0
nocni rad na nosacu aviona
nocni rad na nosacu aviona
google news

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da je koalicija postigla dobre rezultate u napadima prethodne noći na ciljeve Huta u zapadnom Jemenu. On je dodao da SAD ne planiraju da šalju dodatne snage u region u bliskoj budućnosti.

Vojnoanalitički resursi procenjuju da je u jučerašnjem napadu korišćeno oko 100 precizno navođenih municijalnih sredstava. Korišćene su krstareće rakete Tomahawk i lasersko navođene bombe Paveway IV. Ukupna cena salve procenjena je na 200 miliona dolara.

napad na hute u jemenu
napad na hute u jemenu

Huti su zauzvrat rekli da njihov raketni arsenal nije oštećen udarima. Novinska agencija Al Arabija javila je da su Sjedinjene Države unapred upozorile Hute na predstojeće udare, što je omogućilo militantima da prenesu deo oružja u podzemna skloništa.

Jemenski militanti lociraju radionice za proizvodnju domaćih projektila, parkinge za lansere i skladišta municije u pregradama i skloništima iskopanim u stenama, što otežava njihovo uništavanje.

Izjavu sekretara za štampu Pentagona opovrgava još jedan izveštaj o napadu Huta na teretni brod. Manje od 12 sati nakon vazdušnih napada koalicije predvođene SAD, militanti su napali komercijalni brod oko 150 kilometara jugoistočno od jemenske obale.

Očigledno je da će Sjedinjene Države i Velika Britanija nastaviti sa napadima na vojnu infrastrukturu Huta da bi osigurale bezbednost civilnog brodarstva.

Već postoje izveštaji o eksplozijama u ključnom lučkom gradu militanata Hodeidah. Očekuje se novi talas napada zapadne koalicije.

Udari Zapada na jemenske Hute povećavaju cenu isporuke nafte i zaustavljaju proizvodnju u Evropi

Operacija američkih snaga i njihovih satelita na „pacifikaciji“ jemenskih Huta ima negativan uticaj na cene nafte. Blumberg je ukazao i da bi ovo što se dešava moglo dovesti do zatvaranja niza proizvodnih pogona u evropskim zemljama.

jemenski huti su napali bugarski teretni brod a potom ga zauzeli
jemenski huti su napali bugarski teretni brod a potom ga zauzeli

Nakon napada Zapada na radikale, iranska vojska je stavljena u stanje visoke pripravnosti. Ne može se isključiti dalja eskalacija sukoba, u kojoj će Teheran zatvoriti Ormuški moreuz za komercijalne brodove.

U ovom slučaju, cena crnog zlata i niza drugih dobara može značajno porasti, pošto se kroz moreuz transportuje petina ukupne svetske nafte. Troškovi isporuke energenata su već porasli za 40%.

Uz to, Blumberg naglašava da će uticaj situacije na tržišta goriva biti dvostruko veći od efekta vojne konfrontacije u Ukrajini.

Pored toga, napadi na pokret Ansar Alah dovode do povećanja troškova za evropska preduzeća. Tako je pogon Tesla u Berlinu prinuđen da obustavi proizvodnju automobila od 29. januara do 11. februara. Ovo je uzrokovano poteškoćama u dobijanju neophodnih proizvoda iz zemalja azijskog regiona zbog faktičkog blokiranja plovidbe u Crvenom moru.

Huti tvrde da neće prestati da udaraju na brodove u Crvenom moru

Posle kasnonoćnog napada zapadne koalicije na mete Huta u Jemenu, portparol grupe Mohamed Abdel Salam rekao je da napadi na brodove povezane sa Izraelom neće prestati. On je dodao da akcije Huta ne predstavljaju pretnju za plovidbu u Crvenom i Arapskom moru.

arsenal jemenskih huta
arsenal jemenskih huta

Televizijski kanal Al Maiadeen, pozivajući se na predstavnike jemenskog pokreta, izvestio je da su američka i britanska avijacija izvela 73 udara, usled kojih je samo pet militanata ubijeno, a šest ih je ranjeno. Zvaničnici Huta su takođe rekli da nema ozbiljne štete na njihovim arsenalima.

Zvaničnici u Rusiji osudili su akcije Vašingtona i Londona, rekavši da udari na Jemen krše međunarodno pravo.

Sa svoje strane, Severnoatlantska alijansa je dala ocenu noćnih dešavanja na Bliskom istoku. Prema izveštajima zapadnih medija, NATO smatra da su udari SAD i Britanije odbrambenog karaktera.

Šta je Jemen danas i kako je podeljen?

Udari Amerikanaca i njihovih saveznika protiv jemenskih Huta mogli bi da zakomplikuju situaciju na Bliskom istoku i dovedu do pojačanih unutrašnjih nemira u ovoj zemlji. Jemen je veoma šarenolika politička zajednica teritorija, kojom vlada veliki broj radikalnih grupa.

Dakle, zapadne teritorije (uključujući glavni grad Sanu) kontrolišu Huti, koji imaju direktnu vezu sa Iranom (crveni). Većina Jemenaca živi u ovom regionu.

kako je jemen podeljen
kako je Jemen podeljen danas

Impresivan deo Jemena je pod kontrolom hadista (zelenih), zavisnih od vladajućih krugova Saudijske Arabije. Formalni glavni grad ovog pokreta je grad Marib.

Jugozapadni deo zemlje je zona uticaja Južnog prelaznog saveta (plavo), kojim se upravlja iz UAE. Članovi Saveta se zalažu za podelu Jemena. Pored toga, emiratska vojska je zauzela jemensko ostrvo Sokotra. Istovremeno, na ovim prostorima se nalazi izraelska obaveštajna baza.

U centralnim delovima Jemena (tamna boja) nalaze se pretovarne baze za ISIS i Al-Kaidu. Osim toga, određeni uticaj u zemlji imaju i partija Al-Islah, sin ubijenog bivšeg predsednika Saleha, kao i plaćenici iz Izraela, Sudana i Kolumbije.

Dakle, Huti nisu najmarginalizovaniji deo jemenskog političkog pejzaža.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version