Naslovna Novosti Raketna ‘oluja’ plovi ka Jemenu: Britanija i SAD u napadu na Hute;...

Raketna ‘oluja’ plovi ka Jemenu: Britanija i SAD u napadu na Hute; Otvoren novi front na Bliskom istoku

1
uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower
google news

Britanija i SAD počeli su da bombarduju Hute, pobunjenike u Jemenu iz trenutka u trenutak kako bi zaštitili brodove u Crvenom moru, kažu izvori britanskog Telegrafa.

Prema Fajnenšal Tajmsu, prva faza zajedničkog napada u Jemenu uključivaće vazdušno bombardovanje lokacija za lansiranje projektila Huta kao i njihova skladišta oružja.

Američki zvaničnici rekli su da je lista meta postavljena. Napad će biti širokih razmera a uključivaće vazdušne i raketne napade.

Džo Bajden je u četvrtak saopštio da su Sjedinjene Države i Velika Britanija „uspešno izvele udare na nekoliko ciljeva u Jemenu, koje su pobunjenici Huti koristili da ugroze slobodu plovidbe” u Crvenom moru, napominje AFP.

Američki predsednik je precizirao da je ova „odbrambena” operacija, izvedena kao odgovor na napade Huti na komercijalne brodove u ovom ključnom području za svetsku trgovinu, imala koristi od „podrške” nekoliko zemalja. On je u saopštenju upozorio da “neće oklevati” da “naloži druge mere” ako bude potrebno.

Udari su „direktan odgovor na napade Huti bez presedana“, uveravao je on, govoreći o ukupno „27 napada“ koji su pogodili „više od 50 nacija“ i „primoralo više od 2.000 brodova“ da promeni rutu kako bi izbegli oblasti.

Američki predsednik je podsetio da su, zajedno sa drugim zemljama, SAD prošle nedelje izdale „nedvosmisleno upozorenje” pobunjenicima i podsetio da je u sredu Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju kojom se od njih traži da prestanu sa napadima.

Pobunjenici Huti koji kontrolišu veći deo Jemena, nedavno su pojačali svoje raketne i bespilotne napade u Crvenom moru u blizini strateškog moreuza Bab el-Mandeb, koji razdvaja Arapsko poluostrvo od Afrike.

Udari su „direktan odgovor na napade Huta bez presedana“, uveravao je Bajden, govoreći o ukupno „27 napada“ koji su pogodili „više od 50 nacija“ i „primoralo više od 2.000 brodova“ da promeni rutu kako bi izbegli oblasti.

Američki predsednik je podsetio da su, zajedno sa drugim zemljama, SAD prošle nedelje izdale „nedvosmisleno upozorenje” pobunjenicima i podsetio da je u sredu Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju kojom se od njih traži da prestanu sa napadima.

uss thomas hudner puca iz topa
uss thomas hudner puca iz topa

Britanski premijer Riši Sunak sazvao je hitnu sednicu vlade kako bi razgovarali o vojnim udarima Velike Britanije i SAD na Hute.

Prema pisanju međunarodnih medija, u operaciji koja je pogodila punktove Huti u Jemenu učestvovali su ratni brodovi, podmornice i vojni avioni.

Ratni brodovi Kraljevske mornarice u Crvenom moru mogli bi “uskoro” da budu uključeni u akciju protiv milicija koje podržava Iran i koje prete pomorstvu, navodi se u saopštenju.

Razgovori o zajedničkom napadu SAD i Velike Britanije na pobunjenike Hute su porasli poslednjih dana dok oni nastavljaju da ciljaju brodove u Crvenom moru.

Globalna trgovina je zapravo pala za 1,3 odsto od novembra do decembra 2023. godine, pošto su militantni napadi na trgovačke brodove u Crvenom moru doveli do pada obima tereta prevezenog u tom regionu, saopštio je nemački ekonomski institut.

Od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, pojačali su napade u Crvenom moru kako bi zaustavili transport u toj oblasti, rekavši da deluju u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Glavni saveznik Izraela, Sjedinjene Države su u decembru formirale međunarodnu koaliciju za zaštitu pomorskog saobraćaja od napada Huta u ovom strateški važnom regionu, kroz koji prolazi 12 odsto svetske trgovine.

Huti pokrenuli svoj najveći napad do sada na nosač USS Dvajt D. Ajzenhauer

Jemenski pobunjenici Huti izveli su najveći napad bespilotnih letelica na brodove u Crvenom moru, primoravajući američku i britansku mornaricu da obaraju dronove i projektile u velikom pomorskom napadu.

Nije prijavljena neposredna šteta, prenosi Asošiejted pres. Napad se dogodio u jemenskim lukama Hodejda i Moka, saopštila je privatna obaveštajna firma Ambrej.

Centralna komanda američke vojske saopštila je da je „složeni napad“ koji su izveli Huti uključivao bespilotne letelice koje nose bombe, protivbrodske krstareće rakete i protivbrodsku balističku raketu.

raaf fa 18 hornet
raaf fa 18 hornet

Rečeno je da su 18 bespilotnih letelica, dve krstareće rakete i protivbrodsku raketu oborili F-18 poletevši sa USS Dwight D. Eisenhower, kao i američki razarači klase Arleigh Burke USS Gravely, USS Laboon i USS Mason, kao i britanski HMS Diamond.

„Ovo je 26. napad Huta na komercijalni morski put u Crvenom moru od 19. novembra“, saopštila je Centralna komanda SAD.

Britanija potvrđuje učešće u međunarodnoj koaliciji protiv Huta u Jemenu

Sa svoje strane, britanski premijer Riši Sunak izjavio je da su američki i britanski napadi na jemenske Huti pobunjenike „ograničeni, neophodni i proporcionalni“.

„Uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice, Huti su nastavili da vrše napade u Crvenom moru, ponovo ove nedelje na britanske i američke ratne brodove. Ovo se ne može nastaviti (…) Stoga smo preduzeli ograničene akcije, neophodne i proporcionalne u samoodbrana“, naveo je on u saopštenju.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici rekli su da žele da „obnove stabilnost u Crvenom moru“ nakon američkih i britanskih napada na jemenske Huti pobunjenike, koji su pojačali svoje napade na brodove u ovom vitalnom području za međunarodnu trgovinu.

„Naš cilj ostaje deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crvenom moru“, navodi se u zajedničkom saopštenju koje uključuje Sjedinjene Države, Australiju, Bahrein, Kanadu, Dansku, Nemačku, Holandiju, Novi Zeland, Južnu Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

uss carney ispaljuje rakete presretace
uss carney ispaljuje rakete presretace

Američki i britanski napadi na jemenske Hutije ciljali su radare i infrastrukturu dronova i raketa kako bi smanjili njihovu sposobnost da napadnu trgovačke brodove u Crvenom moru, izjavio je u četvrtak američki ministar odbrane Lojd Ostin.

„Ova operacija ima za cilj da poremeti i ošteti sposobnost Huta da ugroze pomorce i ugroze međunarodnu trgovinu u jednom od najvažnijih svetskih pomorskih puteva“, naveo je šef Pentagona u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Очигледно је да су рат између Хамаса и Израела смислиле америчке демократе преко својих дубинских шпијуна, а знајући да ће се рат проширити. Следећи је Иран – а све ово смисшљено је да би Бајден поново добио изборе а Израел поништио Газу као палестинску територију.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version