Naslovna Novosti F-18, zajedno sa američkim i britanskim brodovima, odbili masivni napad Huta raketama...

F-18, zajedno sa američkim i britanskim brodovima, odbili masivni napad Huta raketama i dronovima

1
raaf fa 18 hornet
raaf fa 18 hornet
google news

Centralna komanda SAD izvestila je da su 9. januara uveče pobunjenici Huti pokrenuli masivan napad raketama i dronovima iz oblasti Jemena pod njihovom kontrolom na međunarodne pomorske puteve kroz koje desetine brodova prolaze komercijalno.

Ukupno je tokom napada lansirano 18 dronova kamikaza iranske proizvodnje, kao i dve protivbrodske krstareće rakete i jedna protivbrodska balistička raketa – sve su uspešno oborene od strane britanske i američke vojske.

Dronove i rakete oborili su avioni F/A-18 koji su poleteli sa nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), ali i uz učešće USS Gravely (DDG 107), USS Laboon (DDG 58) , USS Mason (DDG 87) i HMS Diamond (D34) iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo je 26. napad Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru od 19. novembra. Nema izveštaja o povređenima ili šteti.

Centralna komanda SAD saopštila je da su se suočili sa 18 dronova, dve krstareće rakete i balističkom raketom iznad Crvenog mora. Ovo je najžešći napad Huta od početka rata.

Prema američkoj Centralnoj komandi, u napadu nije bilo žrtava ili štete. Ukupno, od 19. novembra prošle godine, odnosno za manje od dva meseca, ovo je bio 26. napad koji su Huti izveli na komercijalne brodske puteve Crvenog mora.

Zbog sistematskih napada Huta iz Jemena, SAD su ranije najavile pokretanje međunarodne vojne operacije „Čuvar prosperiteta“, uz učešće međunarodne koalicije država – Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije, Holandije, Norveške, Španije, Kanade, Bahreina i Sejšela.

Iako američka mornarica i njeni saveznici trenutno nemaju problema da unište rakete i bespilotne letelice koje su lansirali Huti, vojni stručnjaci se i dalje pitaju zašto jeftine dronove obaraju preskupe rakete, od po nekoliko miliona dolara, kada se tvrdi da postoje laserski sistemi koji se mogu instalirati na američke razarače.

Huti su pojačali napade na komercijalna plovila povezana sa Izraelom u Crvenom moru u znak protesta protiv rata u Pojasu Gaze. Nekoliko velikih brodarskih kompanija obustavilo je poslovanje, umesto toga krenulo na duže putovanje oko Afrike.

Grupa koju podržava Iran obećala je da će nastaviti napade dok Izrael ne zaustavi rat na Gazi i upozorila da će napasti američke ratne brodove ako sama grupa milicija bude meta.

uss carney ispaljuje rakete presretace
uss carney ispaljuje rakete presretace

U zajedničkoj izjavi prošle nedelje, SAD i desetak njenih saveznika, uključujući Veliku Britaniju, osudili su ponovljene napade Huta, upozoravajući da će grupa „snositi odgovornost za posledice ako nastave da ugrožavaju živote, globalnu ekonomiju, i slobodan tok trgovine u kritičnim plovnim putevima u regionu.”

Globalna ekonomija pod pretnjom jer Huti svojim delovanjem utiču na transport u Crvenom moru

Špedicije i logističke kompanije, lideri iz te oblasti poput A.P. Moller-Maersk, Hapag-Lloyd i MSC preusmerile su svoje brodove sa južnog ulaza u Crveno more nakon što su njihova plovila napali jemenski Huti (Ansar Alah) kao odgovor na izraelski rat i okupaciju palestinskog pojasa Gaze.

Maersk i Hapag-Lojd objavili su svoju odluku da zaustave brodske operacije u južnom Crvenom moru 15. decembra.

U saopštenju, Maersk je naveo da je odluka doneta nakon incidenta koji je skoro propao u vezi sa njihovim brodom Maersk Gibraltar 14. decembra i još jednog napada na kontejnerski brod sledećeg dana. Kompanija je dala instrukcije svim brodovima kompanije Maersk u oblasti koja treba da prođu kroz moreuz Bab el-Mandeb da pauziraju svoje putovanje do daljnjeg.

„Duboko smo zabrinuti zbog eskalacije bezbednosne situacije u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu“, naveo je Maersk u saopštenju. „Nedavni napadi na komercijalna plovila u ovoj oblasti su alarmantni i predstavljaju značajnu pretnju po bezbednost plovila i pomoraca.”

U međuvremenu, portparol Hapag-Lojda Nils Haupt rekao je 15. decembra da je od nekih brodova kompanije zatraženo da zastanu i otplove izvan moreuza, uskog dela vode koji povezuje Indijski okean sa Crvenim morem. To je takođe ključni prolaz koji omogućava brodovima da putuju do egipatskog Sueckog kanala.

Hapagov brod Al Jasrah udario je nepoznati predmet ranije tokom dana dok je putovao kroz moreuz, navodi Haupt. „Veoma je zabrinjavajuće jer brodovi koji idu u Suec moraju da prođu kroz moreuz“, rekao je Haupt. „Zaustavljamo neke brodove, ali još nema opšteg pravila, iako bi se to moglo promeniti.”

MSC, najveći prevoznik na svetu, pridružio se njima 16. decembra, najavljujući da njihovi brodovi više neće ploviti kroz Suecki kanal nakon što je njegov kontejnerski brod, MSC PALATIUM III, napadnut dan ranije dok je prolazio kroz Crveno more ka liniji Mesina.

jemenski huti
jemenski huti

„Zbog ovog incidenta i radi zaštite života i bezbednosti naših pomoraca, sve dok prolaz kroz Crveno more ne bude bezbedan, MSC brodovi neće prolaziti kroz Suecki kanal u pravcu istoka i zapada. Već sada će neke usluge biti preusmerene da idu preko Rta Dobre Nade“, naveo je MSC u izjavi.

Kompanija je objasnila da će nova ruta uticati na raspored plovidbe za nekoliko dana za plovila rezervisana za tranzit iz Sueca. „Tražimo vaše razumevanje u ovim ozbiljnim okolnostima“, nastavlja se u savetu.

1 KOMENTAR

  1. Ma kako ne sada f18 ,a prije izvjestili samo brodovi odbili ,masovni napad ,fantaziranja za podizanje rejtinga zapadnog oruzija koje pokazalo u ukraini od radara do svega ostalog smece

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version