Naslovna Novosti SAD planiraju da udare jemenske Hute, birajući ciljeve; U operaciju uključeni i...

SAD planiraju da udare jemenske Hute, birajući ciljeve; U operaciju uključeni i privatni plaćenici

0
sad planiraju da udare jemenske hute birajuci ciljeve u operaciju ukljuceni i privatni placenici
sad planiraju da udare jemenske hute birajuci ciljeve u operaciju ukljuceni i privatni placenici
google news

Američke snage koje se nalaze u Crvenom moru planiraju da udare na komplekse protivvazdušne odbrane jemenskih Huta, rekao je portparol Pentagona.

Pored toga, Sjedinjene Države mogu da napadnu radarske instalacije i druge vojne instalacije radikala. Takve mere biće odgovor na to da su Huti lansirali više od sto balističkih projektila i dronova na 12 trgovačkih brodova koji su na ovaj ili onaj način povezani sa Izraelom.

Bela kuća je dan ranije najavila pokretanje operacije “Čuvar prosperiteta”, čija je svrha da se obezbedi sloboda plovidbe u Crvenom moru. Moguće je da će udare Sjedinjenih Država i njihovih saveznika pratiti pomorska blokada Jemena. Očigledno je malo verovatna kopnena operacija protiv militanata.

Više od 20 zemalja pridružilo se koaliciji koju predvode Sjedinjene Države kako bi zaštitile brodove na Crvenom moru od napada jemenskih Huta (Ansar Alah), otkrio je Pentagon juče, 21. decembra.

Istovremeno, Oružane snage Rusije neće učestvovati u zajedničkoj vojnoj operaciji sa SAD u regionu, izjavio je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ranije je u Jemenu najavljena opšta mobilizacija sa ciljem slanja ljudi u kampove za obuku na severu zemlje i dalje u pojas Gaze. Politbiro pokreta Ansar Alah saopštio je da su desetine hiljada građana Jemena izjavile da su spremne da deluju na strani Palestinaca.

huti otvorili kampove za obuku i proglasili opstu mobilizaciju
huti otvorili kampove za obuku i proglasili opstu mobilizaciju

Hutima se suprotstavljaju Čuvari prosperiteta i privatni plaćenici 

Koliko SAD, NATO i druge zemlje koje koriste ove rute situaciju shvataju ozbiljnom najbolje pokazuju rezultati posete državnog sekretara Lloyda Austina ugroženom regionu.

Naime, 19. decembra 2023. je doneta odluka da 39 država pokrene pomorsku operaciju Prosperity Guardian.

To, praktično znači da je aktivirana kombinovana udarna grupa 153 (Combined Task Force 153, CTF 153) Kombinovanih pomorskih snaga (Combined Maritime Forces, CMF). Inače,  CMF ima 5 grupa:

  • CFT 150, zaduženu za zonu van Arapskog zaliva;
  • CFT 151, zaduženu za borbu protiv pirata;
  • CFT 152, za operacije u Arapskom zalivu;
  • CFT 153, za bezbednost na Crvenom moru i,
  • CFT 154 – trenažnu jedinicu.

Kombinovana grupa 153 je formirana 17. aprila 2022 u cilju obezbeđenja sigurne plovidbe Crvenim morem, Bab el-Mandebom i Adenskim zalivom. Štab grupe je u blizini Maname, Bahrein.

Trenutno, u sastav CFT 153 inkorporirani su britanski brodovi HMS Diamond (D34), HMS Lanchaster (F229), HMS Chiddingfold (M37), HMS Bangor (M109), HMS Middleton (M34), RFA Cardigan Bay (L3009), italijanska fregata Virgino Fasan (F591), tri američka razarača i jedan francuski brod, sa mogućnošću angažovanja američkih razarača USS Carney  (DDG-64) i USS Mason  (DDG-87). 

Zanimljivo je da u sklopu operacije Prosperity Guardian na Indijskom okeanu danonoćno dežuraju i “privatni naoružani timovi za bezbednost” (private armed security team, PAST) britanske kompanije Ambrey.

Ambrey Private LimitedCompany (reg. br. 10222741) je registrovana još 9 juna 2016. u Rotherwasu,Hereford, Velika Britanija. Pripadnici timova uglavnom su naoružani puškama L1A1SLR i Steyr Scout a obaveštenja o ugroženim brodovima dobijaju iz koordinacionog centra.

tanker povezan sa izraelom zarobljen kod obale jemena
tanker povezan sa izraelom zarobljen kod obala jemena

Prema rečima Joshua Hutchinsona, bivšeg komandosa Kraljevskih marinaca a sada generalnog direktora za rizik i obaveštajne poslove, timovi kompanije Ambrey trenutno u zoni Crvenog mora bezbedno sprovedu između 500 i 600 brodova mesečno.

Kompanija iz Hereforda radi prema smernicama za privatne kompanije za pomorsku bezbednost (PMSC) koje je odobrio Komitet za pomorsku bezbednost (MSC) Međunarodne pomorske organizacije (IMO) na sednici održanoj od 16. do 25. maja 2012. godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version