Naslovna Novosti Stoltenberg: Švedska će ući u NATO najkasnije u julu ove godine

Stoltenberg: Švedska će ući u NATO najkasnije u julu ove godine

0
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
google news

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je uverenje da će Švedska pristupiti vojnom savezu najkasnije do jula ove godine. On je to izjavio u intervjuu nemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Očekuje se da će Švedska postati punopravna članica NATO-a do početka sledećeg samita alijanse, koji će biti održan u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

Odluka Švedske i Finske da podnesu zahtev za članstvo u NATO-u doneta je prošle godine, što je označilo prekretnicu u dugogodišnjoj politici neutralnosti skandinavskih zemalja. Predlog Finske je brzo odobren, ali je proces pridruživanja Švedske odložen zbog određenih uslova iz Turske i Mađarske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izneo je zahteve Švedskoj da se bori protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) u zemlji i koristi svoje pravo veta da postigne svoje ciljeve, uključujući dobijanje borbenih aviona F-16 od Sjedinjenih Država.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je krajem decembra da mađarski poslanici oklijevaju da brzo odobre predlog Švedske, što je dovelo do odlaganja od nekoliko meseci. Međutim, sada je, prema izjavi Stoltenberga, Stokholm ispunio svoje obaveze prema Ankari, što bi moglo da ubrza proces pristupanja Švedske NATO-u.

Pojedini ruski mediji navode, na osnovu zapadnih izvora, da se podrška priključenju Švedske u NATO za poslednja tri meseca smanjila sa 65% na 57%. To i nije veliki pad, jer je razlika svega osam procenata.

svedska nato
svedska nato

Međutim, broj neodlučnih, onih koji sumnjaju u pravilnost ulaska u Alijansu povećao se sa 17 % na 23 %. Ovo nije spisak lepih želja ”Ruskih novina”, ili još jedna medijska manipulacija, već zvanični izveštaj Centra za monitoring javnog mnenja ”Verin” (”Verin” public opinion monitoring agency).

Da li je takav rezultat validan i može li čemu koristiti? O tome se može beskonačno raspravljati, jer se sve te agencije, uglavnom, bave reprezentativnim ili slučajnim uzorkom, a ni jedan ni drugi nisu pouzdani. I kod nas takve agencije rade na isti način  –  po narudžbini, a rezultate tumači kako kome odgovara. Dakle, svakako nećemo uzeti ovo zdravo za gotovo. Šta, međutim, može da se ustvrdi s priličnom merom sigurnosti?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version