Naslovna Novosti Ruski sistem „Tornado-S“ pogodio komandno-štabni centar OSU sa udaljenosti veće od 100...

Ruski sistem „Tornado-S“ pogodio komandno-štabni centar OSU sa udaljenosti veće od 100 km

1
tornado s mlrs
tornado s mlrs
google news

U sukoba u Ukrajini zabeležena je činjenica uspešnog uništavanja komandno-štabnog centra Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdijevke raketama 9M544 višecevnog raketnog sistema Tornado-S. Ističe se da je udar izveden sa udaljenosti veće od 100 kilometara, tvrde ruski izvori.

Vojni stručnjaci objašnjavaju da je u ovom slučaju ruska vojska koristila navođene rakete sa visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom, koje su sposobne da probiju višeslojne armirano-betonske podove.

Napominjemo da je napad na Avdijevsko utvrđenje Oružanih snaga Ukrajine primorao rusku vojsku da koristi nekonvencionalne metode gađanja ciljeva.

Činjenica je da ukrajinska vojska već punih devet godina gradi odbrambene objekte u Avdijevki i okolini. Ukrajinski inženjeri su ozbiljno radili na izgradnji dugotrajnih vatrenih tačaka i stvaranju komandnih baza i osmatračnica.

Za uništavanje OSU zaštićenih masivnim betonskim konstrukcijama potrebno je veoma moćno oružje. Upotreba vođenih raketa sa visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom MLRS Tornado-S sistema pokazuje da ruska armija ima adekvatna sredstva.

Dodajmo da pored artiljerije, ozbiljnu pomoć ruskoj pešadiji prilikom juriša na Avdijevku pruža avijacija koja avionskim bombama sa kontrolisanim plansko-korekcionim modulom udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Napomenimo da ukrajinski vojni vrh više ne krije da bi Avdijevka uskoro mogla pasti.

Glavnokomandujući OSU Valeri Zalužni je obećao da će ukrajinska vojska braniti Avdijivku koliko god je to moguće, ali je ponovio da je spasavanje vojnika važno. Dakle prosudite sami šta sleduje jer čak najavljuje i vremenske periode do novih gubitaka.

Ukrajinski vojni komandant je naglasio da „neprijatelj može da koncentriše svoje snage, uključujući artiljeriju i avijaciju, u jednom ili drugom pravcu i da obezbedi da za dva ili tri meseca grad izgleda kao Bahmut“, pretvoren u pepeo.

HIMARS u ruskoj verziji još moćniji i zove se Tornado-S

Platforma Tornado-S je značajno nadograđena verzija višecevnog raketnog sistema Smerč (Смерч), poseduje povećan domet i preciznost. Ruska vojska će do kraja ove decenije potpuno preći na novi samohodni višecevnih sistem za lansiranje raketa, sobzirom da će nova platforma velikog kalibra Tornado-S zameniti starije platforme.

himars i tornado s
himars i tornado s

Uprkos godinama, ruska armija je nastavila da koristi zastareli samohodni višecevni raketni sistem BM-27 Uragan, koji je ušao u službu sovjetske vojske kasnih 1970-ih, zajedno sa teškim višenamenskim lanserima BM-30 Smerč iz kasnih 1980-ih. Obe platforme će biti povučene iz upotrebe do kraja 2027.

Jedinica kontrolnog sistema Tornado-S omogućava da svaka municija ima jedinstveni zadatak u letu, omogućavajući borbenom vozilu da salvom napadne nekoliko ciljeva. Zasnovano na inercijalnom navigacionom sistemu sa remenom, sistem može dodeliti domet leta i putanju svakom projektilu.

Efektivni domet raketa preciznog udara je veći od 100 kilometara. Štaviše, preciznost projektila Tornado-S je 15-20 puta veća od municije prethodnika Smerča.

Zbog razmeštanja u Ukrajini, sistem naoružanja je bio u centru pažnje poslednjih nekoliko meseci. Sistem naoružanja je najavljen kao efikasna protivteža američkom HIMARS MLRS.

Jurij Knutov, ruski vojni stručnjak, ranije ga je opisao kao daleko moćniji od HIMARS-a, sobzirom da ima domet gađanja od 120 kilometara i da može da usmeri svaku raketu pojedinačno.

Tornado-S
Tornado-S

Tornado-S kalibra 300 milimetara, poznat i kao 9K515 „Tornado-S“, predstavlja značajnu nadogradnju sistema „Smerč“. Sistem naoružanja ima ugrađene sisteme za kontrolu i komunikaciju i automatizovani sistem za navođenje i kontrolu vatre.

1 KOMENTAR

  1. Tornado-S je već pokazao svoju efikasnost(ima dosta snimaka),samo je šteta što ga Rusi nisu ranije uveli u masovnu upotrebu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version