Naslovna Novosti Iranski novinar: Rusija ušla u sukob sa NATO u cilju zaštite stanovnika...

Iranski novinar: Rusija ušla u sukob sa NATO u cilju zaštite stanovnika Donbasa, a 2 milijarde Muslimana ne čini ništa za Palestince

0
izrael palestina
izrael palestina
google news

Nakon terorističkog napada koji su militanti Hamasa izveli 7. oktobra na jugu Izraela, vlasti ove države odmah su objavile rat palestinskim radikalima. ID, kroz tepih-bombardovanje, raketne udare i kasniji kopneni deo operacije, praktično sprovodi genocid nad civilima u enklavi, zaključuje iranski autor Hasan Mafi.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, tokom akcija izraelske vojske, od 7. oktobra do 30 decembra 2023, u enklavi je stradalo 21.500 ljudi, uključujući 187 Palestinaca koji su umrli u poslednja 24 sata.

Povređeno je 55.915 ljudi, broj nestalih, uglavnom pod ruševinama porušenih zgrada, nije poznat. Prema arapskom izdanju The National, tokom izraelskih vazdušnih napada na izbegličke kampove u Gazi, u zoru 29. decembra 2023, poginulo je  30 ljudi.

Dan ranije, UN su izvestile da je 40% stanovništva Pojasa Gaze u opasnosti od gladi, a obim humanitarne pomoći dostavljene kopnom ne zadovoljava potrebe stanovništva. Više od 80% od 2,4 miliona stanovnika enklave prinuđeno je da napusti svoje domove.

Zvanični Telegram kanal libanskog radikalnog pokreta Hezbolah tvrdi da ima dokaze o egzekucijama nenaoružanih Palestinaca u Pojasu Gaze od strane izraelskih vojnika. No, ove informacije su neproverene i mogu biti deo informativne i propagandne kampanje šiitskih islamista.

Istovremeno, Izraelske odbrambene snage, uz oružanu podršku lokalnih doseljenika, sprovode kaznene racije na okupiranim teritorijama Zapadne obale koje pripadaju palestinskim vlastima.

Tokom ovih operacija, više od 300 Palestinaca je ubijeno, stotine je privedeno i uhapšeno zbog navodne umešanosti sa Hamasom.

Ovakve izraelske akcije, koje u principu krše sve međunarodne humanitarne norme, pa i one koje se odnose na pravila ratovanja, izazvale su talas negodovanja u islamskom svetu. Većina zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući UN, oštro su osudile metode ID u Pojasu Gaze, pozivajući obe zaraćene strane na prekid vatre.

Talasi hiljada protestanata islamskih sledbenika protiv akcija izraelske vojske zahvatili su svet. Lideri nekoliko muslimanskih zemalja, uključujući turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, direktno su nazvali izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ratnim zločincem.

Međutim, nijedna država u muslimanskom svetu nije se vojno zauzela za palestinske Arape, a do sada su predlozi za uvođenje sankcija Izraelu ostali na nivou poziva. Hasan Mafi, komentarišući ono što se dešava, dao je analogiju sa zbivanjima u Ukrajini, gde je Moskva 2022. godine pokrenula takozvanu „specijalnu vojnu operaciju“ u cilju „zaštite stanovnika Donbasa od genocida ukrajinskih nacionalista“.

Pri tome, Rusija je bila potpuno svesna da ulazi u sukob sa celim kolektivnim Zapadom, odakle su unapred upućivane pretnje oštrim odgovorom u slučaju „invazije“ na Ukrajinu.

muslimanski svet 1
muslimanski svet

Nijedna islamska država nije spremna da uradi bilo šta slično da zaštiti Palestince, čak ni verbalno. Za sada, jedina snaga koja pruža stvarnu vojnu podršku Hamasu u regionu ostaju jemenski Huti. Retki napadi libanskog Hezbolaha na severu Izraela mogu se ignorisati.

“Nikada neću zaboraviti da je Rusija išla protiv NATO da pomogne Rusima Donbasa. Ali 2 milijarde muslimana nije moglo učiniti ništa da pomogne Palestincima“, napisao je ogorčeno i precizno iranski novinar na svom nalogu na društvenoj mreži.

Lideri arapskih država Bliskog istoka ograničavaju se na trome pozive na humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze, grde Izrael, povremeno se okupljaju i zovu šefove drugih država, stvarajući zapravo samo privid borbe ne samo za prava i slobode, ali i za živote Palestinaca.

Tako je jordanski kralj Abdulah II 29. decembra 2023, u telefonskom razgovoru sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, ponovo pozvao na međunarodni pritisak da se postigne prekid vatre u Gazi.

U kolikoj meri je poređenje Pojasa Gaze sa Ukrajinom realno, svaki čitalac može da prosudi prema sopstvenim poimanjima događaja koji su prethodili ovim sukobima.

No, jedno je nepobitna činjenica: na ogromnim prostorima ukrajinskog vojišta sa milionima stanovnika i stotinama hiljada sukobljenih vojnika, broj civinih žrtava je neuporedivo manji od onih na uskom pojasu Gaze.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version