Naslovna Novosti Poljaci primili i poslednji FA-50GF lovac te tako otvorili evropsko tržište za...

Poljaci primili i poslednji FA-50GF lovac te tako otvorili evropsko tržište za Južnu Koreju

0
debitovao prvi poljski laki jurisnik fa 50gf
prvi poljski laki jurisnik fa 50gf
google news

Poljsko ratno vazduhoplovstvo je 30. decembra 2023. primilo svih 12 južnokorejskih lakih borbenih aviona KAI FA-50GF (Gap Filler) prema ugovoru potpisanom 16. septembra 2022. godine u 23. taktičkoj vazduhoplovnoj bazi poljskih vazduhoplovnih snaga u Minsku-Mazovjeckom.

Tada je u prisustvu predsednika Andžeja Dude, ministar nacionalne odbrane Mariuš Blaščak odobrio ugovore sa južnokorejskom korporacijom Korea Aerospace Industries (KAI) o kupovini 48 lakih borbenih aviona FA-50.

U suštini, potpisana su dva ugovora: prvi vredan 700 miliona dolara za nabavku dvanaest KAI aviona FA-50GF Fighting Eagle Block 10, a drugi vredan oko 2,3 milijarde dolara za nabavku 36 lakih lovaca u modifikovanoj verziji FA-50PL (Poland) Block 20.

Poljska verzija (PL) FA-50 biće opremljen poboljšanom 1KTV verzijom Lockheed Martinovih Sniper nišanske senzore.  Aparate će raditi zajedno Lockheed Martin i KAI. 

Oba ugovora su uključivala izgradnju centra za logistiku u Poljskoj, pakete tehničke podrške i obuku pilota u Internacionalnoj trenažnoj školi.

Avioni su javnnosti predstavljeni na ceremoniji 7. juna na fabričkoj pisti KAI u Sacheonu, oko 300 kilometara južno od Seula. Uspešno sklopljenom poslu verovatno su se najviše radovali Južnokorejanci – ovim  su prvi put uspeli da svoje borbene aparate plasiraju na evropsko tržište.

Prva dva aviona FA-50GF su u Poljsku stigla 9. jula a zvanično su puštena u upotrebu  15. avgusta 2023. godine, na Dan poljskog vazduhoplovstva. Javna prezentacija dva laka borbena (borbeno-trenažna) aviona FA-50GF Fighting Eagle održana je na aerodromu Minsk-Mazovjecki 21. avgusta.

Avioni sa poljskim repnim brojevima „5001“ i „5002“ ušli su u službu 23. taktičke vazduhoplovne baze poljskog ratnog vazduhoplovstva, stacionirane u Minsk-Mazovjeckom. Ceremoniji je prisustvovao poljski ministar nacionalne odbrane Mariusz Blaszczak.

fa 50gf
fa 50gf

Dan pre isporuke prvih aparata, predsednik kompanije KAI Kang Gju-Young je u pratnji predsednika J. Koreje Ioon Suk-Yeola posetio vazduhoplovnu bazu Minsk kako bi proverio da li su završene sve pripreme za prijem.

Poljaci su 25 oktobra na varšavskom aerodromu Okecie  primili aparate 5007 i 5008, znači ukupno 8. Isporuka ostala 4 očekivala se do kraja 2023 godine. Deveti i deseti lovac isporučeni su 11. novembra a poslednja dva stigla su krajem decembra. Time je ispunjen prvi ugovor između Seula  i Varšave.

Južnokorejski aparati su zamenili lovce MiG-29, koje su Poljaci tokom 2023 godine prebacili u Ukrajinu. Kasnije, 2025-2028. Poljsko ratno vazduhoplovstvo bi na osnovu drugog ugovora 36 aviona u poboljšanoj modifikaciji FA-50PL (Blok 20) trebalo da dobije tokom 2025-2028. godine. 

FA-50GF ukratko

FA-50GF je varijanta višenamenskog borbenog aviona T-50 Golden Eagle (골든이글), koji je razvijen u Južnoj Koreji. FA-50GF je prilagođena verzija aviona namenjena za izvođenje napada na zemlju i podršku kopnenim snagama.

Ovaj avion je opremljen naprednim avionskim sistemima i tehnologijama za izviđanje, nadzor i napad. Ima sposobnost nošenja različitog naoružanja, uključujući rakete vazduh-zemlja, vazduh-vazduh kao i vođene bombe. FA-50GF takođe ima integrirane senzore za ciljanje i izviđanje, kao i napredan avionski elektronski sistem za upravljanje.

FA-50GF je razvijen kako bi podržao vojne operacije na tlu, uključujući izvođenje vazdušnih udara, uništavanje ciljeva na zemlji i podršku kopnenim snagama. Takođe može obavljati zadatke kao što su izviđanje, osmatranje i prepoznavanje ciljeva.

kai fa 50 namenjen poljskoj
kai fa 50 namenjen poljskoj

Ovaj lovac se koristi u južnokorejskim oružanim snagama kao sredstvo za podršku kopnenim operacijama i obavljanje napada na ciljeve na zemlji. FA-50GF je deo modernizacije južnokorejskog vojnog vazduhoplovstva i doprinosi jačanju njihovih sposobnosti u oblasti vazduhoplovne borbe i kopnene podrške.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version