Naslovna Novosti Prvi put od Drugog svetskog rata, JS Kaga, japanski nosač aviona koji...

Prvi put od Drugog svetskog rata, JS Kaga, japanski nosač aviona koji će upravljati F-35, zaplovio

9
js kaga ddh 184
js kaga ddh 184
google news

Japanske pomorske snage za samoodbranu (JMSDF) testiraju na moru nosač helikoptera JS Kaga (DDH 184) nakon što su prošli velike modifikacije za upravljanje lovcima kratkog dometa F-35B pete generacije za poletanje i sletanje (STOVL).

Dakle, JS Kaga je nosač helikoptera, pretvoren u nosač aviona. Informaciju je ranije ove nedelje dala Četvrta flota Japana koja je navela (na X mreži) da je brod otputovao iz gradskog brodogradilišta Kure, prefektura Hirošima, da bi obavio pomorska ispitivanja.

„Današnja objava je o JS Kagi tokom morskih ispitivanja. Ostalo je još samo malo vremena dok se specijalna modifikacja JS Kage ne završi! Ne možemo da dočekamo!” izjavila je Četvrta prateća flotila.

Iako JMSDF nije otkrio kada su zvanično obavljena ispitivanja na moru, zvaničnik japanske pomorske službe potvrdio je za američke medije da je brod izveo svoja prva ispitivanja na moru 13. novembra.

Prednji deo njene pilotske palube je modifikovan iz trapeza u kvadratni oblik, sličan onom kod amfibijskih jurišnih brodova američke mornarice klase Vasp i America.

JMSDF planira da tokom 2027. godine završi konverziju dva nosača helikoptera klase Izumo – JS Izumo i JS Kaga – u nosače aviona koji mogu da izvode operacije sa avionima F-35B.

Američki F-35B na japanskom nosaču aviona JS Kaga

Što se tiče Kage, radovi na remontu su počeli u martu 2022. Početne promene takođe uključuju jačanje pilotske kabine kako bi se izdržala dodatna težina, postavljanje dodatnih svetala za navođenje, crtanje žutih linija za poletanje/sletanje F-35B i opremanje palube, između ostalog leta sa površinama otpornim na toplotu za vertikalno sletanje.

Japansko Ministarstvo odbrane će takođe nabaviti Raytheon-ov Joint Precision Approach and Landing Sistem (JPALS), sistem za pomoć pri sletanju za F-35B.

U međuvremenu, Izumo će biti podvrgnut promenama na pramčanom delu pilotske kabine tokom sledeće fiskalne 2024. godine počevši od aprila.

britanski f 35 u pratnji americkog b 2 spirit
britanski F-35B u pratnji americkog B-2 Spirit

Brodovi klase Izumo imaju dužinu od 248 metara, maksimalni deplasman od 26.000 tona, najveći su japanski vojni brodovi izgrađeni posle Drugog svetskog rata. U početnoj verziji nosača helikoptera mogli su da nose do 14 helikoptera.

F-35B je varijanta lovca sa mogućnošću kratkog poletanja i vertikalnog sletanja (STOVL). Sličan po veličini kao A varijanta, F-35B žrtvuje oko trećine zapremine goriva varijante A da bi se prilagodio SDLF sistemu za STOVL.

Ova varijanta je ograničena na ubrzanje od 7g za razliku od F-35A koji može manevrisati na 9g. F-35B je sposoban za brzinu od 1,6 maha (1.976 km/h). Borbeni domet F-35A je do 1.400 km (sa unutrašnjim tankovima), što bi značilo da F-35B dostiže 900 – 950 km maksimalno.

Japan prestao sa radom na nosačima aviona nakon poraza u Drugom svetskom ratu

Japan nije koristio nosače aviona od kraja Drugog svetskog rata, u skladu sa svojim posleratnim Ustavom koji je pacifističke prirode i ograničava posedovanje veoma ofanzivnog oružja kao što je nosač aviona. Međutim, uz dozvolu SAD stvari se menjaju.

Japansko Ministarstvo odbrane je 23. novembra 2009. prvi put objavilo planove za konverziju nosača za ovu klasu.

Sa već dva nosača aviona, može se reći da Japan poseduje ofanzivne sposobnosti. Japanci pravdaju ovo faktorom odvraćanja, jer prisustvo aviona F-35B na dva nosača aviona, u pratnji japanskih razarača opremljenih protivraketnim borbenim sistemom Aegis, omogućava kredibilnu pretnju najzaštićenijim vojnim objektima neprijatelja.

9 KOMENTARA

  1. Opasno je dozvoliti naoružavanje nekih država. Japan je jedna od takvih. Ne zbog drugih nego prvenstveno zbog njih samih. Japan je relativno malo ostrvo sa aktivnim kopnenim i podvodnim vulkanima, sa dosta nuklearnih alektrana i veoma velikom gustinom stanovništva i bez vlastitih kapaciteta u proizvodnji hrane. Bilo kakav sukob sa jakom vojnom silom bi doveo do ogromnih katastrofa i razaranja na tlu japana.

  2. Bude se bivse kolonijakne sile zla. Japan je isto ubio pa cak i vise ljudi nego nemacka u drugom svetskom ratu. Kina obe koreje filipini indonezija indokina nisu zaboravili kakvi su to zlotvori bili a narocito kina kako kazu njima je japan od 32 poubijao najmanje 25 miliona ljudi. Moraju da slusaju ameriku ali mislim da prvi susedi kina i koreje ne gledaju sa odobrenjem to dto rade vreme ce pokazati sve.

  3. Мислио сам да су Јапанци паметнији,а опет са друге стране ,где се то још народ пита,али у веку технике и напретка ратови би требало да буду ствар историје.има места за све под овом капом небеском.шта ће им носач авиона,боље да су направили ауто на прдеж,паметније би им било.

    • Japanci već proizvode automobile na prdež (metan).
      A proizvode i automobile na vodonik, tj. sa vodoničnim ćelijama.
      A proizvode još mnogo toga uključujući i maglev vozove i imaju
      jedan od najrazvijenijih brzih železničkih sistema na svetu. (Nešto što je misaona imenica za Balkan).

      Ako Japan hoće da ima nosač aviona, neka ima. Istorijski su ih imali, mogu opet da ih imaju ako hoće, njihova stvar.

  4. Колико ми је познато један КИНЖАЛ и овог носача више немааааааа!

  5. Ko kaže da imena nisu važna? Imenjak ovog broda, takođe nosač aviona, je bio deo udarne pesnice Carske mornarice tokom početne faze Drugog svetskog rata na Pacifiku. Zajedno sa drugim nosačima aviona učestvovao je u napadu na Perl Harbor, 7. decembra 1941. godine. Šest meseci kasnije, 4. juna 1942. godine, potopljen je u napadu američkih ponirućih bombardera koji su poleteli sa nosača aviona “Enterprise”, tokom bitke kod Midveja. U roku od 24 sata, Carska mornarica je, pored “Kage”, izgubila još tri nosača aviona-“Akagi”, “Hirju” i “Sorju”. Amerikanci su tom prilikom izgubili samo jedan-“Yorktown”, koji je ionako oštećen ušao u bitku…Interesantno je da i “Enterprise” dobija svog novog imenjaka-novi nosač aviona klase “Džerald Ford”, koji je još uvek u izgradnji…biće to treći nosač aviona sa tim imenom u američkoj mornarici.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version