Naslovna Novosti Ukrajina rasporedila FrankenSAM sisteme; Frankenštajn kombinaciju američkog i sovjetskog oružja

Ukrajina rasporedila FrankenSAM sisteme; Frankenštajn kombinaciju američkog i sovjetskog oružja

12
lanser sovjetskog raketnog sistema buk u kombinaciji sa americkim raketama sea sparrow
lanser sovjetskog raketnog sistema buk u kombinaciji sa americkim raketama sea sparrow
google news

Improvizovani PVO sistemi „FrankenSAM“ sada deluju na prvoj liniji fronta, rekao je ministar strateške industrije Aleksandar Kamišin. Zvaničnik je tokom brifinga u ministarstvu izjavio da se improvizovani sistemi protivvazdušne odbrane već koriste za odbranu Ukrajine od ruskih vazdušnih napada.

Naziv FrankenSAM, dat ukrajinskim sistemima, aluzija je na “Frankenštajn”, dobio je ime jer njihova proizvodnja uključuje povezivanje različitih do sada ne spojivih komponenti. SAM je skraćenica za rakete zemlja-vazduh.

Ovi „mutant sistemi“, napravljeni uz podršku SAD, kombinuju zapadno oružje sa sovjetskom opremom iz ukrajinskih zaliha.

Ukrajina stalno zapomaže kako joj je potrebna jača protivvazdušna odbrana. Ukrajina kaže da Rusija možda pokušava da ponovi kampanju bombardovanja koja je ciljala ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Kamišin, ukrajinski ministar, rekao je da je video kako je osmišljen projekat FrankenSAM, pošto je nedavno otputovao u SAD. Ukrajinski zvaničnik je rekao da će ovi sistemi biti posebno korisni za zaštitu gradova i kritične infrastrukture.

Prethodni izveštaji sugerisali su da FrankenSAM sistemi dolaze u dve varijante. Sistem protivvazdušne odbrane „Buk“, koji Ukrajina ima još od sovjetske ere, opremljen je američkim raketama RIM-7 Sea Sparrow, pisali smo još u oktobru.

U istom članku se navodi da su druga kombinacija sovjetski radari pričvršćeni na američke rakete AIM-9M Sidewinder. Jedna od adaptacija bila je i konverzija protivbrodske krstareće rakete Neptun u oružje za korišćenje na kopnu.

buk
buk

Prema ukrajinskim zvaničnicima, modifikovana protivbrodska raketa Neptun pogodila je i ruski raketni sistem S-400 Trijumf koji je bio raspoređen na poluostrvu Krim tokom leta, kao i kristaricu Moskva. U toku je i navodna modernizacija rakete.

Ukrajina je takođe rekonfigurisala otpuštene raketne sisteme zemlja-vazduh S-200 iz sovjetske ere za kopnene napade. Još jedna varijanta, sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Raytheon MIM-23 HAWK (“Homing All the Way Killer”) iz doba Hladnog rata, je tokom oktobra 2023. prvi put demonstriran u borbama u Ukrajini.

Relikvije protivvazdušne odbrane će na ovaj način ponovo oživeti i dospeti u žižu javnosti, što svakako raduje istoričare i ljubitelje naoružanja. Međutim koliko će usrećiti ukrajinske snage odbrane ostaje da vidimo.

12 KOMENTARA

  1. Rusofili u iscekivanju da Rusi pobede vec pune dve godine, a ono mrtva trka za svaki metar Ukrajinske zemlje. Ako ovako se nastavi Rusija za par godina ekonomski na kolenima. A onda Ameri mogu ih prackama gadjati.

  2. Precednik prvi debil. Ide u rat oće u evropu i nato a pola ukraine nema asvalta putev katastrofa tamo u zabačenim krajevima puteve niko neodržava još je staljin napravio.
    Da se nepriča o vodovodu i kanalizaciji .
    Električna energija u rasulu , gas preskup.

  3. Na slikama je Ukrajinski Buk M1.Lično ne vjerujem da će te improvizacije iz nužde,nešto puno pomoći.Kraj se polako bliži!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version