Naslovna Novosti NATO presreo više od 300 ruskih vojnih aviona 2023: Svedoci smo napete...

NATO presreo više od 300 ruskih vojnih aviona 2023: Svedoci smo napete bezbednosne situacije u Evropi

0
f 35 lovci pokusali da presretnu ruski mig 31
f 35 lovci pokusali da presretnu ruski mig 31
google news

NATO je ove godine pozvao lovačke avione više od 300 puta da presreću ruske ratne avione koji lete u blizini vazdušnog prostora zemalja članica, navodi se u izveštaju alijanse objavljenom u petak.

Na prvi pogled može izgledati kao mnogo izvršiti 300 misija presretanja, ali ovaj broj je mnogo manji od onog zabeleženog u prethodnoj godini.

Naglo povećanje na oko 570 presretanja u 2022. godini došlo je u vreme visoke napetosti, kada je Rusija pokrenula operaciju u Ukrajini u februaru te godine. Nije jasno zašto je tempo presretanja usporen 2023. godine pošto se generalno smatra da su tenzije sa Rusijom i dalje visoke.

Ovo je delimično zbog ulaska Finske u NATO u aprilu 2023. Odluka vlasti u Finskoj da podnesu zahtev za članstvo u NATO-u se pravda navodno sukobom u Ukrajini, pošto Finska deli granicu od 1340 km sa Rusijom. Podsetimo Finska je takođe do 1917. bila u sastavu Rusije.

„Rat Rusije protiv Ukrajine stvorio je najopasniju bezbednosnu situaciju u Evropi u poslednjih nekoliko decenija“, rekao je u petak portparol NATO-a Dilan Vajt.

“Borbeni avioni NATO-a dežuraju 24 sata, spremni da intervenišu u slučaju sumnjivih ili nenajavljenih letova u blizini vazdušnog prostora naših saveznika“, izjavio je on.

britanski tajfuni i svedski gripeni presreli ruske avione iznad baltickog mora
britanski tajfuni i svedski gripeni presreli ruske avione iznad baltickog mora

Od eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine, NATO je ojačao protivvazdušnu odbranu duž svog istočnog krila i dodao lovačke avione u svoju misiju vazdušne policije, koja se proteže od baltičkih država do Rumunije.

Narušavanja vazdušnog prostora NATO-a od strane ruskih aviona izuzetno retka i kratkotrajna

Većina presretanja 2023. dogodila se iznad Baltičkog mora, oblasti u kojoj NATO ima stalnu vazdušnu policijsku misiju odgovornu za presretanje ruskih aviona koji se približavaju vazdušnom prostoru saveznika.

„NATO ima stalne misije vazdušne policije koje zahtevaju da se avioni mobilišu kada postoje znaci da se ruski vojni avioni približavaju savezničkom vazdušnom prostoru na nebezbedan način“, navodi se u saopštenju NATO-a.

Došlo je do stotina incidenata dok Rusija nastavlja da koristi kopnene, vazdušne i pomorske snage da bi stekla strateške prednosti na ukrajinskom frontu.

Prema izveštaju NATO-a, velika većina susreta sa ruskim avionima bila je „bezbedna i profesionalna“ a odigrala se iznad Baltičkog mora.

Duž istočnog krila NATO-a, ruski vojni avioni rutinski lete sa isključenim transponderima kako ne bi ukazivali na njihov položaj i visinu. Oni takođe ne prenose plan leta niti komuniciraju sa kontrolorima letenja.

„Ogromna većina vazdušnih susreta između NATO i ruskih aviona bila je bezbedna i profesionalno izvedena. Narušavanja vazdušnog prostora NATO-a od strane ruskih vojnih aviona bila su retka i generalno kratkotrajna“, navodi se u izveštaju.

dva su 27 presrela izvidacki avion rc 135 i dva visenamenska lovca raf typhoon iznad crnog mora
dva su 27 presrela izvidacki avion rc 135 i dva visenamenska lovca raf typhoon iznad crnog mora

Nakon ruske operacije u Ukrajini, NATO je iskoristio trenutak i ojačao svoj istočni bok značajnom protivvazdušnom odbranom, uključujući više borbenih aviona, osmatračkih letova i kopnenih sistema protivvazdušne odbrane.

Sukob velikih razmera između Rusije i Ukrajine, koji navršava drugu godinu, obeležen je u petak najvećim vazdušnim udarom do sada, pošto su ruske snage lansirale više od 120 projektila i koristile desetine dronova za uništavanje različitih ciljeva širom Ukrajine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version