Naslovna Novosti Ukrajinski vojnici koriste FPV dron naoružan RPG raketnom bojevom glavom da gađaju...

Ukrajinski vojnici koriste FPV dron naoružan RPG raketnom bojevom glavom da gađaju ruski tenk T-90M [VIDEO]

8
ukrajinski vojnici koriste fpv dron naoruzan rpg raketnom bojevom glavom da gadaju ruski tenk t 90m video
ukrajinski vojnici koriste fpv dron naoruzan rpg raketnom bojevom glavom da gadaju ruski tenk t 90m video
google news

Jedan od desetina ruskih tenkova T-90M koje su Rusi rasporedili u borbu na liniji fronta u Ukrajini nedavno je onesposobljen u napadu FPV drona. Ovaj događaj je veoma interesantan iz nekoliko razloga, posebno zbog prirode korišćenog oružja.

Jednostavan dron opremljen RPG bojevom glavom bio je dovoljan da uništi ruski tenk, uprkos prisustvu eksplozivnog reaktivnog oklopa (ERA). Posada je nakon toga, neporveđena, napustila vozilo.

Na video snimku koji su nedavno objavile ukrajinske snage snimljen je FPV dron koji cilja i pogađa ruski tenk T-90M „Proriv“. FPV dronovi su male bespilotne letelice koje su ukrajinska, kao i ruska vojska, nakon pričvršćivanja raznih vrsta projektila pretvorile u strašno korisno oružje.

Tenk T-90M, koji se smatra jednim od najnaprednijih u svojoj klasi, dizajniran je da izdrži širok spektar napada zahvaljujući svom Eksplozivno reaktivnom oklopu Kontakt-5 (ERA).

Ova tehnologija je specijalno dizajnirana da zaštiti teški oklop od protivtenkovskih projektila, značajno smanjujući njihovu sposobnost prodiranja.

Efikasnost ovog oklopa je dokazana na brojnim ratištima. Stoga je prilično iznenađujuće videti municiju tipa RPG-7 sposobnu da neutrališe vozilo opremljeno zaštitom posebno dizajniranom da se suprotstavi takvoj pretnji.

RPG-7, protivtenkovski bacač granata iz sovjetske ere, poznat je po svojoj jednostavnosti i pouzdanosti, ali ne nužno i po sposobnosti da probije sofisticirani moderni oklop poput onog T-90M. Činjenica da je takva municija mogla da onesposobi tenk ističe dva važna aspekta.

Prvo, čak i najnaprednije vojne tehnologije mogu biti ranjive na genijalne taktike i naizgled zastarelo oružje kada se koriste na potpuno nov i efikasan način. Drugo, postoje legitimna pitanja o pouzdanosti i stvarnim sposobnostima ruskih eksplozivnih reaktivnih oklopnih sistema, koji su podbacili tamo gde je trebalo da budu briljirani.

Takođe je moguće da je ovo bio jednostavno neverovatno precizan udar FPV dronom, ciljajući manje zaštićeno područje ili iskorišćavajući strukturnu slabost na tenku. U svakom slučaju, posada T-90M odlučila je da napusti vozilo, a video snimak ne potvrđuje njegovo uništenje, zarobljavanje ili čak vučenje od strane ukrajinske jedinice.

Zaključak bi mogao biti da uništavanje tenka lakim oružjem zahteva i sreću i veštinu. Operateri FPV dronova suočavaju se sa istim izazovom kao i vojnici koji ispaljuju protivtenkovske raketne sisteme: nije lako uništiti teški tenk sa lakom bojevom glavom.

fpv dron sa projektilom
fpv dron sa projektilom

Novi video snimci objavljeni na društvenim mrežama sugerišu da i pored zaštite kupole, iskusni operateri dronova, dakle ipak imaju šanse ne samo da oštete tenkove, već i da ih unište.

Niz objava na društvenim mrežama prikazuju ukrajinske i ruske tenkove kako se raspadaju nakon što su pogođeni FPV dronovima. Čini se da je ovo zbirni rezultat preciznog ciljanja, ali i sreće.

Masovna upotreba FPV dronova u bitkama između ukrajinskih i ruskih snaga dramatično je promenila lice modernog ratovanja. Uspešna borbena upotreba jednog ili više jeftinih FPV dronova može uništiti ili onesposobiti opremu vrednu milione dolara.

O tome odavno svedoče brojni video snimci koji prikazuju borbenu upotrebu ovakvih dronova na liniji fronta u Ukrajini. FPV dronovi su vrsta dronova koji se kontrolišu pomoću funkcije „pogleda iz prvog lica“ – a to podrazumeva prenos video slika u realnom vremenu sa kamere instalirane na prednjoj strani drona.

Bojeve glave RPG-7

RPG-7 je raketni bacač granata za višekratnu upotrebu koji ispaljuje različite bojeve glave i projektile za jednokratnu upotrebu, što ga čini isplativim i svestranim oružjem.

Obično koristi bojevu glavu PG-7V, dizajniranu da probije oklop, efikasnu protiv oklopnih vozila. Takođe može da koristi PG-7VL sa proširenim dometom i TBG-7V za utvrđenja i bunkere.

RPG-7
RPG-7

RPG-7 može da ispaljuje rakete poput PG-7VR, dizajnirane da poraze reaktivni oklop. Ova raketa može da dosegne do 700 metara i vođena je pomoću žičanog sistema.

Druge rakete kompatibilne sa RPG-7 su PG-7VM, sa proširenim dometom do 1.000 metara, i TBG-7VM za utvrđenja i bunkere. Takođe može ispaliti termobarične rakete koje uništavaju mete u skučenim prostorima.

Kako funkcioniše RPG-7?

Lanser RPG-7, napravljen od čelične cevi i raketne granate za jednokratnu upotrebu [RPG], deluje pod visokim pritiskom. RPG se ubacuje u cev, osigurava rezom i ispaljuje povlačenjem okidača.

Nakon što se sigurnosna igla ukloni, RPG se ubacuje u cev i pričvršćuje. Operater tada cilja i puca. Raketni motor pokreće RPG prema meti, stabilizovan zadnjim perajima.

BOJEVA PUNJENJA ZA RPG-7. NA DNU JE ''OLOVKA''
BOJEVA PUNJENJA ZA RPG-7. NA DNU JE ”OLOVKA”

Kada povučete okidač, udarna igla pali raketni motor, lansirajući RPG. Ovo jednostavno i pouzdano oružje popularno je širom sveta zbog svoje lakoće upotrebe i efikasnosti.

8 KOMENTARA

  1. Dodao bi još samo da je granata PG-7VR (tandemka)za RPG-7 nevodjena,tj.da nije vodjena žicom a domet(efikasni je oko 150-200m).

    • Rat je krenuo kao klasican sovjetski, i kao sto vidis jos uvek ima elemente – artiljeriju, pesadiju u rovovima i tenkove. Dronovi su iznudjen potez da bi terorisali onu drugu stranu sto jeftinije, to ce trajati jos malo dok se ne uvedu u upotrebu efikasna sredstva protivelektronske borbe i to je kraj dronova, kao sto je vrlo brzo nastupio i kraj vecih bespilotnih letelica tipa Bajraktar.

  2. Zanimljiva situacija.Udar je došao u krov kupole i možda da je krovni rešetkasti oklop bio nešto duži i niži,možda bi odradio posao.Moguće da je i ovo bio tzv.’sretan pogodak u datom trenutku.Vjerovatno je dron nosio PG-7V (280mm probojnosti)ili PG-7VM(320mm probojnosti)granatu,jer da je nosio jače verzije,šteta nakon penetracije bi bila puno gora.U svakom slučaju,nadam se da će Rusi odvući tenk na sigurno,da ne padne Ukrajincima u ruke.PS.Ova verzija T-90 je opremljena Relikt ERO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version