Naslovna Novosti Velika Britanija završila obuku ukrajinskih pilota na lovcima F-16; Zelenski se ‘obratio’...

Velika Britanija završila obuku ukrajinskih pilota na lovcima F-16; Zelenski se ‘obratio’ ruskim pilotima

45
f 16 i su 27
f 16 i su 27
google news

Velika Britanija je završila obuku prve grupe ukrajinskih pilota, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane zemlje. Šest predstavnika ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva uspešno su završili program osnovne obuke i već su napustili britansku teritoriju, uputivši se u Dansku na nastavak obuke.

Saopšteno je da će ovi piloti započeti praktične letove na lovcima F-16 u Danskoj, što je sledeća faza njihove obuke. Napominje se da je još jedna grupa od deset ukrajinskih pilota ostala u Velikoj Britaniji. Školovanje će nastaviti savladavanjem vazduhoplovne medicine i obukom za centrifuge.

Kako je napomenulo Ministarstvo odbrane Velike Britanije, šest pilota koji su završili obuku bili su najiskusniji. Njihova obuka je počela u avgustu i uključivala je letenje i učenje vazduhoplovne terminologije na engleskom. Još uvek nema detaljnih informacija o budućem toku studija za preostalu grupu.

Kada će tačno piloti stići u Ukrajinu nije precizirano.

Predsednik Ukrajine, Zelenski ‘obratio se’ ruskim pilotima

Predsednik Ukrajine Zelenski uputio je indirektan apel ruskim pilotima. Prema njegovim rečima, u budućnosti će ukrajinski PVO sistemi samo ojačati, a Kijev će uskoro dobiti dodatne.

Kao argument je naveo da je protivvazdušna odbrana na Božić oborila nekoliko ruskih letelica, projektila i dronova.

Takođe, u Ukrajinu će uskoro biti isporučeni borbeni avioni F-16. U tom kontekstu, prema Zelenskom, ruski piloti moraju da odluče da li da „idalje učestvuju“ u vojnom sukobu.

f 16am block 20 mlu
F-16AM Block 20 MLU koji Ukrajina treba da dobije

Podsetimo, ranije je premijer Holandije Mark Rute najavio spremnost zemlje da Kijevu isporuči 18 lovaca F-16. Međutim, kako je objasnio Rojters, piste koje Ukrajina ima nisu pogodne za letelice ovog tipa.

Sa druge strane, vojni dopisnik Jurij Knutov izvestio je da američki lovci neće stvoriti prednost u vazduhu Kijevu, uprkos glasnoj izjavi predsednika Ukrajine da će F-16 pomoći ukrajinskim oružanim snagama da pređu u ofanzivu u leto 2024. godine.

45 KOMENTARA

  1. Jesu li dobili nove avione ili “block” iz sredine dvadesetog stoljeca?
    Svako tri mjeseca dobiva se neko oruzje za “dizanje” morala jadnoj mladosti tamo!

  2. Ajde što je zelenski blentav i usmrkan,nego što su i isti ti piloti lepengi,zamisli ti taj sklop u mozgu tih pilota dobili par aviona,da se bore protiv par hiljada lovaca Ruskih,verovatno neznajuci da cim polete da će biti oboreni tragi komično…

  3. Ne treba misliti da ce Evropa odustati od Ukraine cak i ako se u Americi politicka klima promeni. NATO je obrambeni savez sa ciljem obrane od Rusa. Svaki Rus kojega Ukrainci posalju u vecna lovista je metak manje koji Poljak, Nemac, Britanac, itd, mora potrositi. Nece ovaj rat brzo da zavrsi, trajace to..Ne govore uzalud na zapadu da se Evropa brani u Ukraini.

    • Шта лупеташ? Бране се од Руса? Они су одбрамбени савез који је увек нападао друге. Они су и створени да нападну Русе, али немају за.то срца па су гурнули Украјинце, дојучерашње Русе напред.
      Уосталом Руси никога нису напали већ враћају свије натраг, враћају свој ембрион од кога су настали, а то је Кијевска Русија.

  4. Mala britanija nema avione F-16 oa oni i ne mogu da vrše bilo kakvu preobuku za pomenuti avion! Tako, da je sve ovo jedna velika farsa s poznatim ishodom! Toliko!

  5. Nato je rasisticka fasisticka I osvajacka ORGANIZACIJA. Napadaju samo islamske I pravoslavna zemlje. Ako nisam u pravu nek me neko demantuje. Koju je katolicku zemlju bombardovo Nato a svi znamo da su katolicke zemlje fasisticke

  6. Nato a najvise nemci su za jedno Sa hrvatskim separatist ima. Proterali Srbe kao sto to Dana’s rade Sa pakestincima u izraelu. PA ne kazu dzaba :da ne bese Gensera I Kola Hrvatska bi sad bila na pola. Danke Deutschland nebi se pevalo da su Rusi pritisnuli Malo. Ali OK ovaj put ce I ustase doci na red.

  7. Ameri su im dozvolili upotrebu F16 samo da bi ih rusi poobarali da prikažu da je taj avion zastareo i da nato zemlje i ostali moraju kupiti F35 i F22 Rptr da budu sigurni.

  8. Време је да РФ употреби много јаче бомбе и оконча малтретирање иУкрајинаца и Руса и свих нас.
    Убрзајте…

  9. Ma niste vi nikog branili,vec ste napadali, obicne ljude koji su tamo vekovima ziveli,isto kao i u Ukraini sto se desavalo! Sada se brane ..a da li ce se odbraniti..to sy Hitler.Pavelic i Bandera samo znali!

  10. O tome da su oborili 3 aviona.. na YouTube je gomila videa sa dokazima da se to nije ni dogodilo. Zelensky je nemoćan i očajan i hvata se za lažima kako bi bar malo za Božić dao osmeh ukrajinskom narodu. Slike koje koriste kao dokaz da su oborili riske avione, su 2 godine stari. Verovatno će i za Novi Godinu oboriti nešto.
    A isto tako su oborili i kinzhale.

  11. Tako su se i srbi junacili i zla pravili po hrvatskoj ,pa kao mali misevi sagnute glave pobjegli .Tako ce i rusi iz Ukraine. SAMO polako .Oni koi se brane uvjek su jaci od agresora .Poz .roko

    • Dobro bre, nije li vas hrvata bar malo sramota to što dolazite po srpskim portalima da lečite vaše godinama taložene komplekse? Znate li uopšte šta znači dignitet i samopoštovanje?
      Ok, sve si i pravu, sve što si rekao neka bude tako. Mi Srbi ne patimo od kompleksa, ali vi ste dno jednog naordčića bez ikakve istorije i još imate lice da pričate?

    • A u roko roknem ti mamu, mora da je mlada kad ovako pišeš…pa vi znate kakvi ste krvnici i kolko ste zla naneli srbima,znate i da se dugovi vraćaju zato se i plašite istalno dičite vašim junaštvom…ceo zapad vam je pomagao kao sad ukrajini ali nije rusija srbija,mi da smo imali jednu kimdžonku po vašem junaštvu sad bi pili kavu u zagrebu i raspravljali se…

    • Branili su se i siroti hitlerovci. Odbranu su počeli kod Moskve (do koje su preneti pomoću ”Enterprajza”, teleportacijom, a obranu su završili u Berlinu.
      Tako bi i Ukrajinci. Za jedan vek dobila je dovoljno tuđih teritorija na poklon, postala najveća evropska država…a zaboravila je da Rusi ništa ne zaboravljaju. Pogotovo ne Odesu i Gorlovku.

    • Jedino je Avganistan otjerao sve agresore a i to je relativno, u zadnjih 30 god samo par godina su imali to nešto ko svoju državu. Inače Irak, Libija, Nagornokarabah i mnogi drugi su se baš izborili sa agresorima. Hrvati su uspjeli istjerati svoje Srbe uz pomoć svih…

    • “kitio si cvecem svakog osvajaca pevajuc’ mu himne bestidno i glasno…”🙂
      Isto kao i braca vam šiptari “NATO HELJP”….

    • Roko,video sam narode po celom svetu svakojake ali narod ko “rvatski”zadojen mrznjom nigde nisam sreo.posto volite da komentarisete stampu u srbiji jasno je ko dan da vas Hr zanima ko lanjski sneg.

    • Hrvatska je fasisticka I genocid a tvorevina od koga su se fasisti branili pa ubijali Nevin narod isto ko I ukrainci. U. Ukraini 80 % rusi I 20% Ukrainski fasisti I sad hoce da od vecine naprave manjinu. Polako samo Rusija nije Srbija uskoro ce izvrsiti I denacifikacinu Hrvatske. Rusi nikad ne gube za Razliku od fasista 99

    • Trebalo ja da zamoli Ruske pilote i PVO da ne obore baš odmah f16, neka malo lete, da Amerikanci ne navuku kompleks kao sa tenkovima.

    • Ma Puti gleda da što manje strada srpskog naroda u Ukrajini, da nije to u pitanju davno bih to Rus završio. Znaju to Ameri dobro nego valjda treba još da izgine srba u Ukrajini. Zelenski je njihovo govno, pod Američkom komandom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version