Naslovna Novosti Ukrajina pokušava da napravi ‘nevidljivi’ dron; Pronađena letelica zapanjujuće podseća na XQ-58...

Ukrajina pokušava da napravi ‘nevidljivi’ dron; Pronađena letelica zapanjujuće podseća na XQ-58 Valkyrie

0
uj 25 skyline zakazao
uj 25 skyline zakazao
google news

Iako ukrajinski dron nije uspeo da pogodi nijednu rusku vojnu metu, pogodivši krov zgrade, događaj pokazuje da su Ukrajinci sve bliže operativnoj upotrebi bespilotne letelice na mlazni pogon koja bi takođe mogla da ima neke „stelt“ karakteristike.

Pojavile su se fotografije koje otkrivaju ostatke nečega što liči na ostatak novog ukrajinskog drona kamikaze UJ-25 „Skyline“ pronađenog na teritoriji pod kontrolom Rusije. Ovo predstavlja prvu vizuelnu potvrdu aktivnog angažovanja u Ukrajini donekle naprednijih kamikaza dronova na mlazni pogon od strane ukrajinskih snaga.

Mora se reći da ovi dronovi ranije nisu viđeni duž linije fronta. UJ-25 Skyline je bespilotna letelica, višenamenski sistem koji pokreće mlazni motor.

Ako se do sada znalo da je glavni cilj UJ-25 Skyline nadgledanje, identifikacija nepokretnih kopnenih instalacija neprijatelja i obezbeđivanje koordinata cilja ukrajinskim oružanim snagama za izvođenje udara. Izveštaji pokazuju da je njegova efikasnost protiv pokretnih ciljeva ograničena.

Ukrajina već mesecima izvodi dalekometne udare kamikazama bespilotnim letelicama na ciljeve novoproglašenih republika Rusije i duboko u Rusiji.

Otkriće ostataka bespilotne letelice UJ-25 Skyline u gradu Berdjansku u regionu Zaporožja pod ruskom kontrolom naglašava promenu pejzaža sukoba. Događaj takođe pokazuje da ukrajinske vojne snage sve više koriste i testiraju bespilotne sisteme.

Ako je konfigurisan kao dron kamikaza, UJ-25 Skyline bi mogao da gađa ciljeve udaljene nekoliko stotina kilometara. Pored toga, dostigao bi metu mnogo brže od svojih rođaka na propelerima, usled čega je teži za obaranje, međutim ova vrsta pogona ostavlja veći toplotni otisak.

Bespilotna letelica bi takođe mogla da bude idealan mamac za odvraćanje pažnje i ometanje ruske protivvazdušne odbrane, a istovremeno pomaže u prikupljanju informacija o sposobnostima ruskih sistema, piše američki Drive.

Dron UJ-25 prvi je pomenuo Mihail Fedorov u intervjuu za CNN u Ukrajini u septembru. Fedorov u kijevskom režimu trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Vlade Ukrajine za inovacije, obrazovanje, nauku i tehnologiju i ministar je digitalne transformacije.

Iako nije dato mnogo detalja o UJ-25, dizajn jasno sugeriše da je dron zasnovan na Ukrjet UJ-23 Topaz, modelu koji je prvobitno zamišljen kao dron za obuku i aktivnosti testiranja i evaluacije.

uj 25 skyline
uj 25 skyline

Kako navodi Ukrjet, prethodni model dronova Topaz može se koristiti za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

I UJ-23 Topaz i UJ-25 Skyline bespilotne letelice proizvodi Ukrjet i izgleda da su otprilike iste veličine. Bespilotne letelice takođe imaju neke „stelt“ karakteristike dizajna, uključujući istaknute linije oko trupa i ulaz iznad glave.

Zadnji delovi Topaza i Skajlana neodoljivo podsećaju na američki dron Kratos XQ-58 Valkyrie, koji bi navodno trebalo da bude „nevidljiv“ dron za radare.

Ukrjet ne navodi informacije o UJ-25 Skyline, ali daje detalje o UJ-23 Topaz, za ​​koji kaže da ima brzinu krstarenja od oko 600 kilometara na sat i maksimalnu brzinu od 800 kilometara na sat sa mogućnošću da ostane u vazduhu do 90 minuta.

UJ-23 Topaz je dizajniran da se njime upravlja ručno, ali se takođe može podesiti da prati unapred programiranu rutu. Lansiranje Topaza ne zavisi od postojanja piste, iako je njegov tačan mehanizam lansiranja nejasan (najverovatnije katapult ili sistem za lansiranje rakete).

Ako su mogućnosti i performanse novog UJ-25 slične, to bi mu moglo dati domet od skoro 800 kilometara. Ovo bi stavilo sve teritorije nekadašnje Ukrajine i evropski deo Rusije, uključujući glavni grad Moskvu, u domet. Nosivost bojeve glave, sudeći po prethodnom modelu, mogla bi da bude oko 15 kg.

Ukrjet postaje sve poznatiji

Inače, NVP Ukrjet pored BPL UJ-23 Topaz, i UJ-25 proizvodi i UJ-22 Airborne, lutajuću municiju UJ-31 Zlyva i UJ-32 Lastivka.

Početkom ove godine kompanija Ukrjet je postala poznata široj javnosti. Naime, u februaru na oko 100 km jugoistočno od Moskve, srušila bespilotna letilica ukrajinske provenijencije. Prema tadašnjoj izjavi gubernatora Moskovske oblasti, dron je bio usmeren na državnu infrastrukturu. U pitanju je bio UJ-22 Airborne, oboren kod Gubastova.

dron uj 22
dron uj 22

Prema analizi fotografija, radilo se o bespilotnoj letelici UJ-22 Airborne. Ovaj dron kompanije Ukrjet ima kontrolisani radijus letenja od 100 km; postiže maksimalnu brzinu od 160 km/h, minimalnu od 90 km/h a krstareća brzina je 120 km/h;

Maksimalne performanse zemaljske kontrolne stanice, 24/7 sati; Nosivost letilice – do 20 kg; Prosečno vreme pripreme BPL za lansiranje je 3 minuta pri čemu komandnu stanicu opslužuje tročlana posada.

Inače, ruske oružane snage su još 30. marta 2022. izvestile da ukrajinske bespilotne letilice UJ-22 Airborne uspešno obaraju sistemom .Pancir.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version