Naslovna Novosti Zapadna štampa raspravlja o snimku direktne borbe između BMP-2 i Bradley M2A2...

Zapadna štampa raspravlja o snimku direktne borbe između BMP-2 i Bradley M2A2 ODS

3
zapadna stampa raspravlja o direktnoj borbi izmedu bmp 2 i bradley m2a2 ods
zapadna stampa raspravlja o direktnoj borbi izmedu bmp 2 i bradley m2a2 ods
google news

Nedavno se na mreži pojavio video koji prikazuje bitku između BMP-2 i Bradley M2A2 ODS sa nepoznatim krajem. Zapadni posmatrači veruju da se bitka odigrala 13. decembra 2023. u oblasti Stepovoje, kod Avdijivke.

Kako je navedeno u publikaciji Army Recognition, koja je pokušala da analizira bitku, Bredli, koji pripada 47. brigadi Oružanih snaga Ukrajine, prvi je otkrio ruski BMP-2 zahvaljujući visokokvalitetnim termovizijskim uređajima.

Дуэль между российской БМП2 и украинской БМП М2 "Bradley

Američko oklopno vozilo počelo je da ispaljuje ekplozivne granate M792, od kojih su neke orale zemlju ili su detonirale kada su pogodile drveće, dok su druge pogodile borbeno vozilo pešadije.

Iznenađen, BMP-2 je pokušao žurno da pobegne, izlažući svoj slabiji deo oklopa novim granatama, piše u publikaciji.

BMP-2 se tada našao u dometu kasetne municije od 155 mm, zadobivši dalju štetu, ali je nastavio da se kreće uprkos kontinuiranoj vatri iz Bredlija. Video se završava otvorenim završetkom, sudbina ruskog vozila ostaje nejasna.

Stepovska bitka naglašava odlučujuću ulogu prvog opažanja u ishodu bitke, smatra izdanje.

Prema autorima, Bredli i BMP-2 oličavaju različite vojne doktrine Zapada i Istoka, formirane tokom Hladnog rata. Američko vozilo, opremljeno debljim oklopom [a u slučaju M2A2 ODS i oklopnom zaštitom], ima bolju zaštitu od neprijateljske vatre.

BMP-2 je lakši i upravljiviji, iako ima tanji oklop, što ga čini ranjivijim na direktne pogotke.

Američki BVP Bredli, zaplenjen u Ukrajini, ostavio ruske inženjere razočaranim

Nekoliko nedelja nakon što je Rusija zarobila i dopremila u Moskvu prvu jedinicu borbenih vozila pešadije Bredli (BVP) koju su ostavile ukrajinske trupe, ruski inženjeri koji su pregledali borbeno vozilo američke proizvodnje nazvali su ga inferiornijim od ruskog novijeg BMP-3.

ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine
ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine

Zamenik izvršnog direktora za nabavke državne odbrane i vojno-tehničku saradnju Kurganmašzavoda Roman Hromov izvestio je RIA Novostima o nalazima studije. Ukrajina je počela da raspoređuje Bredli protiv Rusije u junu u pokušaju izvođenja svoje dugo očekivane kontraofanzive.

„Obimnom studijom uzoraka zarobljenih u Severnom vojnom okrugu potvrđeno je da američki BVP Bredli nije analog ruskom BMP-3. Proučavanje trofeja potvrđuje da je BMP-3 superioran po svojim karakteristikama, vatrenoj moći, pokretljivosti, lakoći rukovanja, održavanja i popravke nego Američka borbena vozila pešadije“, rekao je on za državnu novinsku agenciju.

Prema zapadno-obaveštajnom sajtu Oriks (podružnica Belingketa), koji navodno prati vizuelne dokaze gubitaka u sukobu, Ukrajina je izgubila najmanje 60 M2A2 Bradley od juna ove godine. Gubitak je bio toliko zapanjujući da čak i zapadni analitičari Ukrajinu nazivaju grobljem za ove američke BVP.

Od navodnih oko 60 vozila koja je izgubila Ukrajina, većina je oštećena u ruskim udarima, dok je nekoliko napušteno. oruzjeonline.com ne može nezavisno da potvrdi broj Bredlija koje su ruske snage mogle da zarobe ili unište, ostavićemo vama da procenite broj.

Podsetimo, nešto ranije su ruski inženjeri izjavili da nisu bili impresionirani ni čuvenim švedskim CV-90 BVP.

ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90
ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90

Performanse BVP Bredlija koji su Sjedinjene Države predale Ukrajini posebno su dovedene u pitanje u ratu koji je u toku. Nakon što je dokumentovan prvi uništeni Bredli, na društvenim mrežama pojavio se niz vizuelnih dokaza o nekoliko drugih Bredli vozila.

Bredlijevi prvi i najveći gubici dogodili su se kada je Ukrajina pokušala jedan od poznatih vojnih manevara poznatih kao operacija proboja. Ove operacije, koje uključuju proboj neprijateljske odbrane, smatraju se jednom od najopasnijih i najsloženijih vojnih taktika.

Ove operacije proboja su izvođene bez vazdušne podrške i uz neefikasnu suzbijanje artiljerijske vatre, te se završila katastrofalno. Idalje traje napetost na relaciji Vašington-Kijev kao i prebacivanje odgovornosti. Sve ove okolnosti su povećale stradanja Bredlija, što je rezultiralo gubicim, bez obzira na američku propagandu da je Bredlija bilo teško uništiti.

Uprkos gubicima, vozila koja su isporučila SAD su se navodno pokazala kao korisna u očuvanju života ukrajinske posade u njima. Poznato je da je Bredli jači i sposobniji od pešadijskih borbenih vozila BMP-1 i BMP-2 iz sovjetskog doba koja se takođe koriste u Ukrajini.

Rusi, sa svoje strane, smatraju da Bredli ne bi nikako mogao da nadmaši ruski BMP-3, koji je Moskva intenzivno koristila. Međutim, prema podacima koje zapadne službe objavljuju preko sajta Oriks, ruske snage su izgubile najmanje skoro 300 vozila BMP-3.

ruska vojska unistila jos jedan americki bredli tokom svoje ofanzive u oblasti avdijivke
ruska vojska unistila jos jedan americki bredli tokom svoje ofanzive u oblasti avdijivke

Jedno od borbenih vozila primećeno je na poligonu Juma u ​​Arizoni. Skoro svaki deo opreme koji se koristi u kopnenom ratu podleže razvojnom testiranju od suprotne strane.

Nakon katastrofalnih gubitaka BVP Bredli, hitno se moralo nešto preduzeti. U medijima se 22. jula pojavila vest da je Pentagon Ukrajini isporučio dodatne eksplozivne reaktivne pakete kako bi ojačali oklop na AIFV M2. Kijev je dobio pakete sa američkim reaktivnim pločama BRAT. 

3 KOMENTARA

  1. Rekoh i na linkovanoj temi, pa ajd reko i ovde:
    Ma sigurno će Rusi priznati i javno izjaviti da su impresionirani nekom američkom tehnikom.
    Isto kao da će američki inženjeri priznati da su impresionirani ruskom tehnikom.
    U oba slučaja kad na vrbi rodi grožđe.🙄

  2. Све је тачно уз допуну да се битка догодила код Стаљинграда, и да су Руси ,,остали” без муниције.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version