Naslovna Novosti Šef NATO-a: „Rusija je izgubila stotine aviona, hiljade tenkova i 300.000 vojnika“...

Šef NATO-a: „Rusija je izgubila stotine aviona, hiljade tenkova i 300.000 vojnika“ u invaziji na Ukrajinu

11
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
google news

Stoltenbergove reči o „strateškom porazu“ Rusije u ratu protiv Ukrajine ukazuju na predstojeće promene u globalnoj bezbednosnoj dinamici. Dok Rusija smatra da uspešno sprovodi svoju vojnu taktiku, zapadne zemlje nastavljaju verbalno da podržavaju Ukrajinu.

Stoltenberg je nemačkim medijima rekao da ruski predsednik Vladimir Putin nije uspeo da spreči Ukrajinu da se približi Evropi. „Putin želi Evropu u kojoj Rusija može da dominira svojim susedima. Ali Ukrajina je sada bliža nego ikada NATO-u i Evropskoj uniji. Ovo je veliki strateški poraz za Rusiju“, rekao je on nemačkoj novinskoj agenciji DPA.

„Predsednik Putin je zauvek izgubio Ukrajinu. Osim toga, Rusija je izgubila stotine aviona, hiljade tenkova, a 300.000 vojnika je ubijeno ili ranjeno“, rekao je on.

Stoltenberg je istakao sadašnju situaciju Ukrajine, u poređenju sa njenim izgledima u prvim danima ruske invazije, od februara 2022.

„Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, većina stručnjaka se plašila da će Rusi preuzeti kontrolu nad Kijevom za nekoliko dana, uključujući i stručnjake iz NATO-a. Od tada su Ukrajinci uspeli da oslobode 50 odsto teritorije koju su okupirali Rusi“, rekao je on. „Ukrajinci su dobili velike bitke u Kijevu, Harkovu i Hersonu – to su izvanredne vojne pobede. „Ukrajina se uspostavila kao suverena, nezavisna država i pritom je nanela velike gubitke Rusiji“, rekao je Stoltenberg.

Zapadne zemlje će nastaviti da podržavaju Ukrajinu, tvrdi šef NATO-a, koji je na toj funkciji sada već 10 godna.

Poljska predstavlja paket pomoći

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski boravi u petak u svojoj prvoj zvaničnoj inostranoj poseti Kijevu kako bi predstavio paket pomoći Ukrajini, rekao je portparol ministarstva, prenosi Rojters.

Poljska, duboko ostrašćena i uplašena u ovom sukobu, je bila uključena u pružanju vojne pomoći Ukrajini od početka eskalacije sukoba u februaru 2022. godine. Ona je takođe ugostila milione ukrajinskih izbeglica, međutim podrška Ukrajini je u naglom padu od letos.

Ministar Sikorski će se sastati i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je portparol. Ministar priprema i predstavlja paket pomoći Ukrajini, kao i njen program saradnje i političke podrške“, rekao je on.

„Poljska ne može biti samo vojni, ona treba da bude i ekonomski i politički stub Ukrajine. Ministar će izraziti podršku težnjama Ukrajine i pomoći u pripremi za pristupanje Evropskoj uniji“.

Jedan od kamena spoticanja u poljsko-ukrajinskim odnosima poslednjih meseci bila je zabrana uvoza ukrajinskog žita u Poljsku i nekoliko graničnih prelaza koje su blokirali vozači kamiona.

Ministri poljoprivrede dve zemlje razgovarali su onlajn, objavilo je ukrajinsko ministarstvo u Telegramu u petak. Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski predložio je sastanak u Kijevu ili na poljsko-ukrajinskoj granici kako bi se razgovaralo o „mnogim novim izazovima“ za obe strane u narednoj godini. Poljski vozači kamiona blokiraju granicu više od mesec dana. Njegov poljski kolega Adam Siekerski potvrdio je spremnost da govori, navodi ministarstvo.

11 KOMENTARA

  1. Destruktivci sa divljeg zapada i nato pakla,kao i njihov rogati tatko experti su za LAGARIJE.
    Najbrutalnije je kad mi SRBI počnemo se objašnjavati oko njihovih lagarija !!!

    • Ne bi niko bio u Vladivostoku jer ti za rat protiv Rusije treba multi-milionska vojska, nešto veličine Vermahta iz 1941. I brojevi poginulih bi bili u isto tako milionskim brojevima.

  2. A zašto nije moguće da je 300,000 ubijeno i RANJENO ?
    Jel ste vi zaboravili da je ovo u Ukrajini pretežno artiljerijski rat ?!

    U artiljerijskom ratu, tj. batiranju i kontra-batiranju, koliko imaš mrtvih, tu računaj bar 3 ili 4 puta više ćeš imati lakše, srednje i teže ranjenih. Ova brojka od 300,000 je sve ukupno mrtvo+ranjeno. A moguće da bi još malo naduvali brojku računaju i ranjene srednjeg inteziteta, iako bi trebali samo mrtve i teže ranjene, tj. one ranjene koji se neće vratiti nazad u bitku. (Lakše ranjene koji se vrate u bitku za 72 sata ne verujem da njih baš računaju.).

    A što se tiče gubitaka u tehnici, jedino ovo za “stotine aviona” ne pije vode, jer u Ukrajini se leti uglavnom nisko, tj. “šišaju se krošnje drveća”, upravo da bi se izbegla PVO i da bi se maksimalno degradirao domet potencijalnih neprijateljskih V-V raketa.

    Što se tiče izgubljenog oklopa, to više ni sam Bog sveti tačno ne zna, ali brojke su defintivno u hiljadama. Ovakve količine uništenog i spaljenog oklopa u Evropi nisu viđene još od istočnog fronta 1941-1945.

    • Rusija, od početka rata, nikada nije imala više od 200.000 vojnika na frontu…prica o 300.000 poginulih/ranjenih je prenaduvana mada gubitci nisu mali…u svakom slučaju ukrajinski su bar duplo veći a nije mali broj ni poginulog stranog osoblja…

      • Osim što jeste. Imamo mi na MCM forumu procenu, više je od 200,000, više je i od 300,000. Možda na frontu JEDNOVREMENO nije nikada bilo više od 200-250 hiljada, ali od 22 Februara 2022 pa do danas broj Rusa koji su učestvovali u ratu i još uvek učestvuje pozamašno prebacuje 300,000.

  3. Ove “procene” o ruskim gubicima u dosadašnjem toku rata/SVO, ako uopšte možemo da ih udostojimo tog imena (neki bi otvoreno rekli-budalaštine) su otprilike pouzdane onoliko koliko i svojevremeno njihove procene o gubicima Vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu 1999. godine…Pametnom dosta!

  4. Svaki dan Ukrajinci se gađaju ciframa o ruskim gubicima. Pitanje je da li Rusa ima čak i u Moskvi, koliko su Ukrajinci fantazirali sa objavljenim ciframa. Najveća opasnost po svijet je Nato i vodeće države u istom , SAD i VB. Dakle Aglosaksonski intervencionizam, kolonijalizam, aparhejd i robovasništvo, genocid nad domorodcima su njihov doprinos modernoj istoriji. Zašto kad pomenemo EU, neizostavno kažemo Nato? Očigledno je da je unija zasnovana na ekonomskim interesima postala političko krilo najekspanzivnijeg vojnog saveza, koji štiti interese Aglosaksonaca i sistema neloliberalizma sa vodećom ulogom u rukovođenju od strane vojnoindustrijskog kompleksa i multinacionlanih kompanija povezanih sa vojno industrijskim komleksom SAD. Oni vladaju svijetom ili to neskriveno pokušavaju. Donose pravila koja pretpostavljaju međunarodnom pravu, urušavaju ionako urušen , ali teško stvoren sistem međ.prava. Ko nije sa nama taj je protivnik i neprijatelj, to su osnove sistema koji se uspostavlja. Sve ovo vodi ka tome da se čovječanstvo svede na zlatnu milijardu, još jedan projekt zapadnih elita gdje će ući oni koji uskoče u voz među državama G 7 sa i još po nekima. 5 % ili manje svjetske populacije drži 90% svjetskog bogatstva. To mora završiti dramatično.

  5. To je izjavio nedavno sef pentagona ,a sada, stoltenber norveski fantazer da ga uglaca i nadopuni glupostima ,hajde sto prave sebe budalama nego hoce i nas

  6. Ovaj Stoltenberg je u laganju prevazišao i glupog Džejmi Šeja. Što bi rekli amerikanci: “Korisni idiot”. I to klasični. No to je priča za “isprane zapadne mozgove”. Kako stvari stoje, bolje bi mu bilo da počne da priprema pidžamu, jer ga uskoro sleduje prugasto odelo, negde u nekoj sibirskog kaznionici.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version