Naslovna Novosti Bivši američki marinac poginuo u herojskoj borbi protiv 12 ruskih vojnika!

Bivši američki marinac poginuo u herojskoj borbi protiv 12 ruskih vojnika!

16
placenici u ukrajini
placenici u ukrajini ilustracija
google news

Kako izveštaji sa fronta nisu više baš motivacioni, zapadni mediji na svaki način pokušavaju bar da plaćenike koji su otišli ​​u Ukrajinu prikažu kao heroje i žrtve agresije.

Američka publikacija Task & Purpose redovno izveštava o sudbini američkih dobrovoljaca u Ukrajini. Tako je 18. decembra publikovana vest o pogibiji Itana Hertveka,Veterana američkog Marinskog korpusa koji se u svojoj poslednjoj bici borio sa 12 Rusa“.

U suštini, čitav članak se bazira na priči Lesli Hertbek, majke nastradalog dobrovoljca. Članak počinje sa dirljivim citatom navodnog Itanovog aksioma: „Sve što je potrebno da pobedi zlo je da dobri ljudi ne čine ništa“.

Ethan Hunter Hertweck je služio u mornaričkom korpusu od novembra 2019. do juna 2020. godine. Korpus je napustio sa činom redova prve klase. Prema kartonu DD-14 (otpušten iz aktivne službe), Ethan je časno otpušten iz Korpusa kada je ustanovljeno da ima redak poremećaj krvi, tzv. G6PD (Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase).

Navodno, od rođenja nije imao nikakve simptome a poremećaj se prvi put ispoljio tokom boravka u Školi za pešadijsku obuku (School of Infantry, SOI) u bazi Camp Pendleton, Kalifornija.  

Nakon što je Rusija pokrenula napad na Kijev u februaru 2022, Ethan je odlučio da pomogne ukrajinskom narodu. U Ukrajinu je otišao da služi kao bolničar a na kraju da se aktivno borio protiv Rusa, rekla je njegova majka. Ubijen je tokom poslednje misije, samo 11 dana pre nego što je trebalo da se vrati kući.

Naime, Hertweck je odmah eskalacije sukoba u februaru 2022. otišao u Ukrajinu i nekoliko nedjelja je radio kao humanitarac, pomažući ženama i deci na granici sa Poljskom. Nakon toga se vratio u rodni Springfild. U Ukrajinu je ponovo otišao posle godinu dana i tamo je nekoliko meseci čekao dozvolu da se priključi vojnom sanitetu.

Nakon toga, radio je kao sanitetski instruktor, da bi konačno potpisao ugovor sa ukrajinskom vojskom, pridruživši se 131. specijalnom izviđačkom bataljonu kao bolničar tima Vidmak.

Nakon što je prošao nekoliko borbenih akcija, uključujući i forsiranje Dnjepra, Ethan se sa jednim drugom prebacio u drugu jedinicu. Njih dvojica se 8. decembra štitili dva ukrajinska bunkera tokom ruskog napada. „Obojica su s napustili položaj tek nakon što su likvidirali oko 12 neprijateljskih vojnika i zaustavili njihovo napredovanje“, rekla je Leslie Hertweck. „Tako su spasili bunkere u koje su se sklonili borci njihove jedinice.

Ethan je stigao do bunkera, ali je morao da se vrati po svog partnera. Iako pogođen u levi gornji deo grudi iznad zaštitnog prsluka, pokušao je da pruži pomoć saborcu ali je tada i pao. Ethan Hertweck nikada nije izrazio žaljenje što je odlučio da pomogne Ukrajincima, a „dao je i život za zemlju i ljude u koje se zaljubio!“ izjavila je Leslie Hertweck.

Ovaj članak svoju puni propagandni smisao postiće zaključkom da su „mnogi američki veterani otputovali u Ukrajinu na početku sukoba jer su osećali potrebu da pomognu onima koji su zahvaćeni borbama. Neki veterani su smatrali da je rat u Ukrajini sukob dobra protiv zla“.

U Ukrajini je od februara 2022. poginulo najmanje 46 Amerikanaca, uključujući više od 30 vojnih veterana.  Prema listi koju je sastavio časopis Task & Purpose, Ethan Hertweck je jedan od 11 veterana USMC palih u Ukrajini.

Na spisku se, između ostalih, nalaze bivši višestruko odlikovani narednik USMC Graham Dale (poginuo 9. decembra), penzionisani kapetan USMC Grady Kurpasi (poginuo u aprilu 2023) i bivši kaplar USMC Ian Tortorici (poginuo 27. juna 2023).

Trenutno, u ukrajinskoj vojsci „Odabranom četom“ (Chosen Company) anglosaksonskih „dobrovoljaca“ 59. posebne motorizovane brigade zapoveda veteran američke kopnene vojske Ryan O’Leary. 

U novembru mesecu 2023. godine, američki plaćenik Metju Vandajk izvestio je da je tokom borbi u Ukrajini poginulo 510 njegovih sunarodnika, a nekoliko stotina Amerikanaca je povređeno. Vandajk je rekao i da se za interese Kijeva bore i građani evropskih zemalja.

Trenutna situacija na frontu – zapadni mediji priznaju naapredak Rusa

Ruske trupe su poslednjih nedelja ostvarile male teritorijalne prednosti na linijama fronta u istočnoj Ukrajini, pri čemu se njihova prednost u ljudstvu smatra jednim od odlučujućih faktora, izveštava New York Times.

Nedavni napredak Rusije u blizini Avdijevke, kao i oko drugih gradova kao što su Kupjansk, Bahmut i Marinka, takođe su dodatni dokaz da je Rusija čvrsto preuzela inicijativu na većem delu bojnog polja.

„Trenutno je situacija na liniji fronta teška i postepeno se pogoršava“, rekao je u intervjuu Jehor Černev, zamenik predsednika odbora ukrajinskog parlamenta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove. „Bez američke municije, počinjemo da gubimo teritoriju koja je teško osvojena ovog leta.

Prema Institutu za proučavanje rata (Study of War), od pokretanja ofanzivnih operacija kod Avdijevke u oktobru, Rusija je osvojila ukupno oko 11 km (7 milja) u svim pravcima oko grada. 

bitke u blizini bahmuta nakon progresa ukrajinskih snaga usledio kontranapad ruskih na zapad i jug
bitke u blizini bahmuta

„Ali to ih je skupo koštalo“, rekao je u sredu za nacionalni TV kanal 24/7 pukovnik Oleksandr Štupun, portparol ukrajinske vojske. Štupun je napomenuo da su Rusi od 10. oktobra napredovali samo 1,5 do 2 km na pojedinim delovima fronta.

U protekla dva meseca, protivnik je izgubio skoro 25.000 boraca samo u Donjeckoj oblasti, u zoni odgovornosti Operativno-strategijske grupe (OSUV) Tavrija. Osim toga, uništeno je oko 200 tenkova i više od 400 drugih oklopnih vozila.

Skoro 80 % navedenih ruskih gubitaka zabeleženo je na frontu kod Avdijevke.  Ukrajinska OSUV Tavrija uglavnom je sastavljena od23 posebne mehanizovane, 35 posebne brigade Mornaričke pešadije  i 55 artiljerijske brigade. 

16 KOMENTARA

  1. Sreca d a nije bio Rambo i CHak Noris bilo bi vis eunistenih Ruskih tenkov ai transportera sve strelom i kung-fu udarcima CHakija .

  2. SAMO KAUBOJI REŠAVAJU BLJUZGAVICU NA PUTU KA AVDEJEVCI,ŠTO VIŠE JENKIJA ZA NASIPANJE BLATA ,PRE PADA AVDEJEVKA.KAKO NEUĐOŠE KOPNENO NA KOSOVO ….MALI BI IM VIJETNAM BIO,NEBI IM NI KRIDENSI,DORSI I OSTALA SRANJA KAO I GLUPI HELIKOPTERI STO SU KORISTILI.
    NEGO STRATESKIM BOMB.GADJAJU SVETU ZEMLJU.SAD CE NJIMA JELOUSTOUN JOS MALO PA POLAKO PLIVANJE KA AFRICI I BRITANIJI

  3. Sve ce ih rusi pobiti, nijedan nece kuci poci.
    Ukrima su pamet popili, evo Ukri se masovno pokatolicavaju. Ukrajna❤Vatikan.
    Sacuvaj nas boze od naroda koji mijenja avoju vjeru za veceru.🙏

  4. ОВИ ЈЕ РОЂАК СА РАМБОМ ПО БАБИНЕ ЛИНИЈЕ ГЛУПА АМЕРИЧКА ПРОПАГАНДА

  5. Prave scenario za neki film?
    Kome je on heroj, ovo je verovatno praćeno preko satelita i objavljeno kao istinita priča, ma važi. Reklama za regrutaciju a takvih “heroja” (ubica) je bilo nad Srbijom i po celom svetu gde god nije bilo poltronske vlasti

  6. А ко је избројао тих 12 Руса? Број тачно показује психологијску симболику пропаганде, јер то је поредба са 12 Исусових апостола, а иначе овај број се узима као кључни за позитивност у сваком битном чињењу, нпр. и 12 оснивача Комунистичке партије Кине. И хоће ли овима који преживе бити судђено кад се врате у своју земљу, као онима који су противправно отишли у добровољце да се боре када су две земље у сукобу – чини ми се да је некима из Босне судђено, а и из Србије, ако ме памћење слугжи.

  7. Sta kaze ovaj….200 tenkova i 400 transportera….jel moguće da postoji neko ko će da poveruje u ovo posle svega…a ova babetina mati od ovog retarda što je poginuo ko da prepričava neki partizanski film….

  8. Pa to i jeste sukob dobra i zla. E sad ko kako doživljava celu situaciju i za koga navija, može se diskutovati. U ovom slučaju ima zla na obe strane, ali na jednoj mnogo manje. To je očigledno i ptkrepljno činjenicama. Spasi Gospodi.

  9. Upravo tako. Iz bilo čijeg gledišta, otići u rat, u tudju zemlju ratovati protiv tudjih neprijatelja, pritom ostaviti svoju porodicu, zemlju i komforan način života.. ne može svako. Treba biti maximalno poremećenih vrednosti

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version