Naslovna Novosti Američki marinac, koji se borio na strani Ukrajine, nastradao u naletu ruske...

Američki marinac, koji se borio na strani Ukrajine, nastradao u naletu ruske vatre u Avdijivki

1
pakao u avdijivki americki marinac nastradao u naletu ruske vatre borio se na strani ukrajinaca
pakao u avdijivki americki marinac nastradao u naletu ruske vatre borio se na strani ukrajinaca
google news

Itan Hertvek, 21-godišnji bivši američki marinac iz Kalifornije koji je postao plaćenik, poginuo je dok se borio zajedno sa Ukrajincima u salvi ruske vatre u donjeckom gradu Avdijivka.

Američki plaćenik stigao je u Ukrajinu sredinom 2023. kao trener iz ukrajinske privatne vojne kompanije pod nazivom Trident Defense Initiative, da bi kasnije bio identifikovan kao pripadnik 131. izviđačkog bataljona.

Posle eskalacije ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, stotine plaćenika iz Severne Amerike i Evrope pohrlilo je na bojišta Ukrajine namamljeni obećanjima o novcu, ignorišući ruska upozorenja da će se strani plaćenici vratiti kući u vrećama.

Međutim, mnogi od stranih plaćenika, uvidevši rizik, te da im se životni ciklus može trenutno skratiti, napustili su Ukrajinu. Ruski izvori vesti su se iz nekog razloga posebno osvrnuli na dečakovu smrt.

Ukrajinski gubici u Kupjansku i Limanu

Ruska borbena grupa Zapad je prethodnog dana odbila pet ukrajinskih napada u regionu Kupjanska, preneo je ruski Tass sinoć pozivajući se na vojne izvore.

Borbena grupa Zapad je odbila pet napada jedinica 115. motorizovane i 95. vazdušno-desantne brigade Ukrajine u blizini naselja Sinkovka i Terni u oblasti Harkova, preneo je isti izvor vesti.

Ukrajinski gubici su pola čete vojnika, dva borbena vozila pešadije, dva kamiona, kao i haubica Gvozdika.

U međuvremenu, ruska borbena grupa Centar odbila je dva ukrajinska napada u oblasti Krasnog Limana u proteklom danu, pri čemu su Ukrajinci izgubili do dve čete i značajniju opremu.

Teški gubici i u Donjecku

Ukrajina je izgubila do čak dve ipo čete vojnika, poginulih ili ranjenih u pravcu Donjecka u poslednja 24 sata, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

„Ukupni neprijateljski gubici na ovom donjeckom pravcu iznosili su oko 250 poginulih ili ranjenih vojnika, dok su jedan tenk i tri vozila uništeni“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Ukrajina je takođe izgubila četu vojnika u južnom Donjecku, dodalo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruske trupe odsekle „Rabotinsku ivicu“ Oružanih snaga Ukrajine

Ruske trupe nastavljaju da neutrališu manja napredovanja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja, prema njihovim izvorima. Tokom letnje kontraofanzive, kada je ukrajinska strana nastojala da probije odbranu na jugu kako bi došla do Melitopolja i presekla kopneni koridor ka Krimu, Oružane snage Ukrajine uspele su da delimično napreduju.

Međutim, ovo napredovanje je rezultiralo gubicima, uključujući i oklopna vozila – nemačke tenkove i borbena vozila američke pešadije. Prema tvrdnjama Sergeja Šojgua, gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom kontraofanzive premašili su 150 hiljada ljudi.

Sada ruske trupe, koristeći artiljeriju i avijaciju, postepeno vraćaju ukrajinske snage na prvobitne položaje. Posebna pažnja je posvećena području između naselja Verbovoje i Rabotino, gde je ruska pešadija napredovala nekoliko stotina metara severno od ranije zauzetih položaja.

groblje zapadne opreme u pravcu zaporozja okolina rabotina i verbovoja
groblje zapadne opreme u pravcu zaporozja okolina rabotina i verbovoja

Prema ruskom izvoru, u okviru trenutne operacije eliminiše se takozvani rabotinska izbočina. Napadi na Oružane snage Ukrajine izvode se iz dva pravca – iz Verbovoja i Novoprokopovke.

Istovremeno, ukrajinske trupe su suočene sa zadatkom da ruske trupe zadrže u statusu kvo i spreče njihov proboj na sever, do autoputa koji povezuje Orehov i Pologe. Ako ruske trupe uspeju da dođu do ovog puta, imaće priliku da napreduju u pravcu Orehova i Zaporožja.

1 KOMENTAR

  1. Posao vojnika na istoku je nužnost,a posao vojnika na zapadu je slobodan izbor…..čini mi se oduvek…kakvo je to stanje svesti da ideš na drugi kraj planete da ratuješ? Da li u ovakvom svetu još postoji nešto za šta vredi dati život….svi smo izgleda u dubokom snu,niko ne razmišlja,barem ne pametno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version