Naslovna Novosti Suviše nežna: komandant ukrajinske brigade kritikovao francusku samohodnu haubicu Cezar

Suviše nežna: komandant ukrajinske brigade kritikovao francusku samohodnu haubicu Cezar

3
caesar na vozilu dejstvuje
caesar na vozilu dejstvuje
google news

Tokom samo jednog dana, pojedini ruski mediji preneli su vest kako je „komandant ukrajinske brigade francuskom novinaru kritikovao haubicu Ceasar kao isuviše krhku za uslove na bojištu“.

Ova vest se bazirala na intervjuu od 14. decembra, koji je dopisnik francuskog Le Monde, Emanuel Grynszpan,napravio sa zapovednikom ukrajinske 56. zasebne Mariupoljske motorizovane brigade, Janom Jacišinom „Noćnim“. 

jan jacisin prima nagradu od ane maljar 1
jan jacisin prima nagradu od ane maljar 1

Sada već odavno smenjena, zamenica ministra odbrane, Hana Maljar, 24 jula je predsedničku nagradu za hrabrost uručila komandantu brigade Janu Jacišinu koji, „iako ranjen, i dalje obavlja svoju dužnost“.

Jacišin je komandu nad brigadom preuzeo u junu 2023, što je prošlo nezapaženo. Suština intervjua je bila situacija na frontu kod Krematorska a ne francusko oruđe.

Ruski regrutovani robijaši – najžešći protivnici

Novinar je primljen u štabu brigade, u kontejnerima ukopanim pod zemljom i povezanim galerijama dugim oko 100 m, na 25 km od prve linije fronta. Prethodni, nedovoljno maskiran štab, uništila je ruska artiljerija. Oko 7000 boraca brigade, koji drže front dug 18 km, razmešteno je po srušenim kućama i stanovima kako bi predstavljali što manje uočljive mete za neprijateljske balističke projektile.

Prve reči Jacišina deluju kao čista propaganda. Naime, on tvrdi kako su Rusi od „zekova“, regrutovanih robijaša koje obučavaju bivši pripadnici Vagnera, oformili male jurišne grupe. Ove grupe permanento, iz više pravaca, jurišaju na ukrajinske položaje. „Njihovi oficiri nemaju obzira prema njima: ranjeni se ne evakuišu, mrtvi su napušteni.

Zahvaljujući izviđačkim dronovima, Ukrajinci osmatraju sva njihova kretanja. Jasno ih uočavaju kako se približavaju, beleže njihove rute i, kasnije, minobacačima gađaju pojačanja koja se kreću uočenim trasama“.  Osm toga, Rusi su dobili pojačanje iz nove artiljerijske brigade.

Ono je sastavljeno od pet diviziona sa višecevnim reaktivnim bacačima raketa 122 i 300 mm Tornado i 122 mm Grad, kao i samohodnim topovima 152 mm 2S3 Akacija. Osim toga, Rusi na ovoj liniji imaju 30 vučenih haubica 152 mm 2A65 Msta-B. Jacišin navodi kako je protivnik samo u poslednja 24 časa ispalio 5000 granata na položaje 56. brigade.

001 caesar ii
001 caesar ii

Nema iskusnih vojnika, nema municije

Komandant dalje navodi ukrajinske nevolje. Kao prvo, on, navodno na 30 ruskih haubica može odgovoriti sa samo dve. Dalje, usled nedostatka ljudstva, ne postoji mogućnost odmora odnosno rotacije vojnika.

Što je najgore, retko je u mogućnosti da ranjenike i tela poginulih evakuiše u pozadinu. Prema njegovom  mišljenju, na evakuaciji jednog povređenog angažuje se 4 sposobna borca dok peti zauzima njegovo mesto. Praktično, ukoliko vojnici ne napuštaju poziciju, šanse za preživljavanje su im 70% a u slučaju evakuacije ranjenih – te šanse spadaju na 10%!

No, najveći problem je svakako, još od leta, i nedostatak municije. Jacišin je ogorčen nesposobnošću ukrajinske odbrambene industrije da zadovolji potrebe vojske. Nivo snabdevanja domaćom municijom mnogo niži od onog koje dopremaju zapadni saveznici.

Od ukrajinske proizvodnje, video sam samo granate od 120 mm. Izuzetak čini protivoklopni vođeni raketni sistem Stugna-P zavoda GosKKB Luč, koji u potpunosti zadovoljava kvalitetom. 

Sami prave dronove na frontu

Kako bi ublažio nedostatak artiljerijske municije, komandant brigade je u podzemnim objektima Krematorska organizovao lokalnu proizvodnju. Uz pomoć 3D štampača, ova radionica izrađuje municiju za dronove kamikaze i protivpešadijske mine.

Uz pomoć UAV, njegovi vojnici vrše miniranje ruta koje Rusi koriste tokom juriša. Prema Jacišinu, preciznost kamikaza dronova donekle nadoknađuje deficit artiljerijske municije.

Osim toga, Ukrajinci imaju na raspolaganju velike količine protivpešadijskih mina koje su Rusi ostavili tokom povlačenja iz Hersona u novembru 2022. godine. 

lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm
lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm

Tek na kraju intevjua, komandant brigade se kritički osvrnuo na zapadno oružje. Prema njegovom mišljenju, „samohodna haubica155mm/52 CAESAR (Camion Équipé d’un Système d’Artillerie) kompanije Nexter Systems (Groupement des Industries de l’Armée de Terre) funkcioniše brzo i precizno.

Mane Cezara

„Vaša samohodna haubica Caesar [francuske grupe Nekter] funkcioniše brzo i precizno. Ali ja je retko koristim jer je veoma ranjiva i slabo prilagođena ratnoj stvarnosti. Zbog velikih dimenzija, Caesar bi brzo primetili ruski dronovi, što bi je učinilo prioritetnom metom.

Ako je postavim na otvorenom, habica nakon amo 3-4 minuta postaje meta protivbaterijske vatre. Tako nemam vremena da je evakuišem iz opasne zone. Naime, Cezaru treba najmanje 5 minuta za povlačenje nakon dejstva.

„Skrivanje Cezara znači degradiranje njegove satelitske veze, bez koje postaje nemoguće upravljati vatrom. Bilo bi potrebno ili da se omogući režim manuelnog rukovanja, ili da satelitska antena bude odvojiva“, sugeriše komandant. On se takođe podsmeva ranjivosti haubice na prljavštinu: „Ova dama [Cezar] previše voli čistoću.

Njeni operateri su kao hirurzi, uvek nose rukavice i navlake za cipele, primorani su i da spavaju u njima da je ne bi isprljali. S druge strane, kao rezultat ređe upotrebe, za Cezar ne vlada nedostatak municije. No, to nimalo ne teši ukrajinskog oficira.

Pohvala starih američkih haubica

Za mobilni francuski sistem je porazno Jacišinovo iskustvo. „Dok sa tegljenom američkom haubicom 155 mm M777 BAEGlobal Combat Systems Division mogu da ispalim u proseku 300 granata dnevno, sa Cezarom, ako uspem da izbacim i pet, to je uspeh.

M777

Američka M-777 se može lako maskirati, a oko oruđa se može postaviti metalno kućište kao zaštita od ruskih kamikaza dronova Lancet“. Ove reči potvrđuje i sajt Orix koji navodi dokumentovane materijalne gubitke dve zaraćene strane.

Naime, od 30 Cezara isporučenih Ukrajini, poslednjih meseci su 4 uništena, a 2 oštećena. Po svemu sudeći, haubice su uglavnom uništavane upravo Lancetima. S druge strane, novi borbeni uslovi, slični onima na Zapadnom frontu 1914-1918, degradiraju toliko hvaljene mobilne haubice i u prvi plan ponovo vraćaju stare, tegljene!

3 KOMENTARA

  1. Nikako mi nije jasno da vučna haubica(ma kako dobro kamuflirana),bude znatno manje ranjivija od samohodne haubice😯!Ali ako tako kaže ovaj oficir………..!

  2. Какве изјае од стране Украјинских официра па они су експерти а беже ко штакори у сено а противник га запали.Боже милостиви сачвај православље грешно.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version