Naslovna Novosti Surovikin se „povampirio“ u Alžiru ali je u Ukrajini zato „pala“ Hana...

Surovikin se „povampirio“ u Alžiru ali je u Ukrajini zato „pala“ Hana Maljar, zamenica ministra odbrane

0
hana maljar
hana maljar
google news

Nova čistka u Ukrajini

Energična Hana Maljar se na svom Telegram kanalu polednji put zvanično pojavila tvrdeći da ukrajinske snage uspešno napreduju oko seoceta Kleščejevka. Ko danas drži u rukama ovu gomilu ruševina koja je nekad bila naselje, ni danas nije sasvim jasno.

Ali – zato je jasno da je Hana Maljar „pala“ ao još jedna žrtva rusko-ukrajinskih čistki u vojno-političkim vrhovima tokom „SVO“.

Kabinet ministra odbrane Ukrajine otpustio je šest od sedam zamenika ministra i državnog sekretara ministarstva. Od tima bivšeg ministra Alekseja Reznikova ostao je samo prvi zamenik ministra Aleksandar Pavljuk (jedini karijerni vojnik iz starog tima).

No, i Pavljuk će biti smenjen čim se novi ministar Rustem Umerov vrati iz inostranstva. Ovo je na svom Telegram kanalu objavio ukrajinski narodni poslanik Aleksej Gončarenko. O „potpunoj obnovi“ Ministarstva odbrane pišu i ukrajinski mediji.

Inače, Umerov je na svojim društvenim mrežama nešto ranije napisao da je njegov resor u fazi „resetovanja“: „”Hajde da počnemo sa restartovanjem. Inače, deluhemo kao i obično. Ostale vesti će doći vremenom“. Prema ukrajinskom izdanju „Strana“,Rustem Umerov je zatražio da dobrovoljno napiše ostavke za zamenici ministara „dobrovoljno“ napišu ostavke.

Ko je smenjen?

Sa funkcija su razrešeni Hana Maljar, Denis Šarapov, Vladimir Gavrilov, i Rostislav Zamlinski.

Sa funkcije zamenika ministra odbrane Ukrajine za evropske integracije razrešen je Andrij Ševčenko, a sa mesta zamenika ministra za digitalni razvoj, digitalnu transformaciju i digitalizaciju Vitalij Dejnega. Državni sekretar Ministarstva odbrane Konstantin Vaščenko takođe je izgubio funkciju.

Za razliku od ministra, ukrajinska vlada nije saopštila razloge za smene. Podsetimo se da je 6. septembra 338 poslanika Vrhovne rade Ukrajine je glasalo za novog ministra odbrane –Rustema Umerova. Na ovoj funkciji je zamenio Alekseja Reznikova, koji je otpušten dan ranije.

Novi kurs u vojsci – na NATO putu

„Ministarstvu su potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije – kako sa vojskom, tako i sa društvom u celini“, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i dodao da „gospodinu Umerovu nisu potrebna dodatna predstavljanja“.

Nakon imenovanja, Umerov je najavio reviziju svih podređenih oblasti. Ministar je najavio i planove za uspostavljanje funkcije vojnog ombudsmana koji će braniti prava vojnih lica, izradu elektronske vojne karte, pokretanje jedinstvenog registra vojnih obveznika i digitalizaciju rada vojnolekarskih komisija.

zelenski
zelenski

“Moramo da uvedemo novu filozofiju odnosa prema našoj vojsci i da im obezbedimo sve što im je potrebno – oružje, vojnu opremu, uniforme, opremu, ličnu zaštitnu opremu, hranu i lekove”, rekao je Umerov.

Ministar je takođe pozvao na proširenje koalicije saveznika Ukrajine i zahtevao da sadašnji partneri Kijeva povećaju snabdevanje teškim naoružanjem.

Novi ministar je izjavio da će pre svega izvršiti reviziju svih oblasti u resoru i izraditi novi koncept za „transformaciju” Ministarstva odbrane po NATO standardu. Zanimlivo je da su ove odluke donesene neposredno nakon posete Entoni Blinkena Kijevu 6. Septembra 2023: tokom samog boravka američkog sekretara 336 poslanika je zdušno glasalo za novog ministra, inače čoveka sa osvedočenim proameričkim stavovima. 

Surovikin u Alžiru

Ruski general Sergej Surovikin, za koga se smatralo da je bio blizak sa preminulim šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom, viđen je u Alžiru kao deo delegacije Ministarstva odbrane.

Surovikin je navodno nestao iz očiju javnosti nakon što je bio osumnjičen u vezi sa Vagnerovom pobunom protiv ruskih snaga u junu. Surovikin je pozvao Prigožina da prekine pobunu.

Podsetimo, prošlog meseca smo izvestili da je general Surovikin razrešen dužnosti. Sa druge strane, ruski novinari su, oslanjajući se na svoje izvore, primetili da je razlog prelazak na drugo radno mesto.

Viktor Afzalov, načelnik Generalštaba Vazdušno-kosmičkih snaga, privremeno je postavljen na funkciju glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Ruske Federacije. Ovo je objavila agencija RIA Novosti 23.08.2023. godine, pozivajući se na interne izvore.

viktor afzalov i suroikin
viktor afzalov i suroikin

Afzalov je ranije bio glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkim snagama tokom perioda kada je njegov prethodnik, Sergej Surovikin, bio komandant Ujedinjene grupe snaga.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version