Naslovna Novosti Rusija u Sredozemnom moru: Stelt podmornica „Ufa” prošla kroz Gibraltarski moreuz

Rusija u Sredozemnom moru: Stelt podmornica „Ufa” prošla kroz Gibraltarski moreuz

1
ufa podmornica u brodogrdilištu 636.3
ufa podmornica u brodogrdilištu 636.3
google news

Izvori za praćenje navigacije na društvenim mrežama Ks (ranije Tviter) i Telegram javili su da je tokom noći dizel-električna podmornica Ufa ruske Tihookeanske flote prešla Gibraltarski moreuz i ušla u Sredozemno more. Podmornicu prati tegljač Sergei Balk koji pripada Crnomorskoj floti Rusije.

Prethodno, 15. decembra, u Sredozemno more je ušao i naftni tanker Kama ruske severne flote, čime će biti kompletirana komponenta logističkog obezbeđenja operativne pomorske grupe Mornaričkih snaga Ruske Federacije, koja deluje u toj oblasti.

Trenutno ruska eskadrila u Sredozemnom moru uključuje devet borbenih i pomoćnih brodova, i to:

  • fregata Admiral Grigorovič;
  • podmornica Ufa;
  • mali raketni nosač (korveta) Orekhovo-Zuevo;
  • korveta Merkur;
  • naftni tanker Ielnia;
  • tanker za naftu Kama;
  • plutajuća radionica PM-82;
  • elektronski istraživački brod Kildin;
  • tegljač Sergej Balk.

Ruska pomorska grupa se tako vraća bliže normalnom proseku, koji je poslednjih godina bio oko 10 bojnih i pomoćnih brodova.

Međutim, poslednjih meseci ona je uključila istorijski minimum od samo pet brodova, uglavnom zbog zatvaranja crnomorskih moreuza, što je primoralo Rusiju da premesti svoje brodove radi popravke i održavanja u područje Baltičkog mora.

Broj platformi za lansiranje krstarećih raketa Kalibar raspoređenih u Mediteranu takođe se implicitno povećao, sada dostižu tri, nakon što je nekoliko meseci pao na dve ili čak jednu.

Takođe, prvi put od 14. oktobra, ruska pomorska grupa ponovo ima podmornicu u svom sastavu.

Teoretski, podmornica Ufa je u tranzitu iz Baltičkog mora, gde je proizvedena i testirana, do područja Tihog okeana, gde će imati svoju stalnu bazu. Međutim, skoro sigurno će napraviti produženo zaustavljanje u sirijskoj luci Tartus i izvršiti misije u istočnom Mediteranu.

rusko pomorsko prisustvo u sredozemnom moru 2
rusko pomorsko prisustvo u sredozemnom moru, zapadni izovr

Takođe treba napomenuti da će dovođenje naftnog tankera Kama u region će omogućiti Pomorskim snagama Ruske Federacije da rasporede jedan ili više ratnih brodova u Crvenom moru, gde je nastala napeta situacija zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Ruska štampa je nedavno spekulisala da će čak i fregata Admiral Grigorovič, koja trenutno predvodi operativnu pomorsku grupu u Sredozemnom moru, biti premeštena u Crveno more.

Upravo se vratila u istočni Mediteran nakon učešća u zajedničkoj pomorskoj vežbi sa borbenim brodovima Alžirskih pomorskih snaga.

Ufa podmornica

Ruska mornarica je 16. novembra 2022. godine pustila u rad najnoviju podmornicu projekta 636.3 (poboljšana kilo-klasa) „Ufa“ (P-588) uz ceremoniju održanu u objektima Admiralitetskog brodogradilišta u Sankt Peterburgu.

Ufa je četvrta podmornica iz serije za Pacifičku flotu, porinuta u novembru 2019. uz učešće glavnokomandujućeg Ratne mornarice Rusije Nikolaja Evmenova, u martu 2022. godine.

Podmornice modifikovanog projekta 636.3 imaju veću borbenu moć (u poređenju sa prethodnim projektima). Optimalna kombinacija akustične prikrivenosti i dometa ciljeva, najnoviji inercijalni navigacioni sistem, napredni automatski informacioni i kontrolni sistem, moćno torpedno raketno naoružanje velike brzine osiguravaju da podmornice ove klase budu globalni prioritet u oblasti nenuklearnog konstrukcija podmornica.

Poboljšane podmornice klase Kilo nazivaju se trećom generacijom velikih dizel-električnih podmornica, koje su izgrađene u Admiralitetskim brodogradilištima za glavne flote ruske mornarice.

Prvobitno su se ove podmornice zvale Project 636.3, u zapadnim zemljama su definisane kao Unapređena Kilo-klasa, što je nadograđena verzija podmornica Projekta 877 (Kilo-klasa).

varsavjanka projekta 636
varsavjanka projekta 636

Poboljšane podmornice klase Kilo dizajnirane su za izvođenje protiv-brodskih i protivpodmorničkih misija u plitkim vodama i imaju stelt tehnologiju sa proširenim borbenim dometom za dejstvovanje po kopnenim, površinskim i podvodnim ciljevima.

Podmornice projekta 636.3 spadaju među najtiše podmornice na svetu. Dug je 74 metra, ima deplasman od preko 3.900 tona i operativnu dubinu od 240 metara. Može da radi na maksimalnoj dubini od 300 metara i ima domet od 7.500 nautičkih milja.

1 KOMENTAR

  1. Atomske podmornice dostizu dubinu 200m do 3oom dubine ,verovatno nove dizel elektricne podmornice dostizu te dubine ,ali su zato mnogo sporije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version