Naslovna Novosti Fregata De Rujter i helikopter NH90 pratili ruski mornarički odred koji je...

Fregata De Rujter i helikopter NH90 pratili ruski mornarički odred koji je prešao holandsku ekonomsku zonu

0
hnlms de ruyter
hnlms de ruyter
google news

Iz nedavnog saopštenja Kraljevske holandske mornarice, fregata Hr.Ms. De Rujter i helikopter NH90 pratili su odred ruskih brodova, koji su najverovatnije krenuli ka Sredozemnom moru.

Prema rečima holandskih vojnih predstavnika, ruski odred čine korveta Stojki, podmornica klase Kilo II i tegljač Sergej Balk. Odred je prošao kroz isključivu ekonomsku zonu Holandije u Severnom moru.

Nakon što je pratnja završena, pomorske snage drugih država članica NATO-a počele su da nadgledaju ruske brodove.

Misija odreda ruskih brodova u pratnji fregate De Rujter i helikoptera NH90 kroz ekonomsku zonu Holandije

Ruski javni izvori izvestili su proteklih dana da tegljač Ruske Crnomorske flote Sergej Balk prati dizel-električnu podmornicu Ufa koja pripada Ruskoj Tihookeanskoj floti.

Podmornica Projekta 636.3 sprovodi međuflotski marš nakon što je proizvedena i testirana u oblasti Baltičkog mora.

Na putu za Vladivostok, podmornica Ufa će se verovatno zaustaviti u sirijskoj luci Tartus, gde će u okviru operativne pomorske grupe Mornaričkih snaga Ruske Federacije u istočnom Sredozemnom moru obavljati višemesečne misije.

Još nije poznato da li će korveta ruske Baltičke flote „Stojki“ pratiti podmornicu Ufa i tegljač „Sergej Balk“ do Sredozemnog mora ili će se vratiti u Baltik nakon što ih otprati u područje Lamanša. Iz dosadašnje prakse Ratne mornarice Rusije vidi se da je druga opcija verovatnija.

Treba napomenuti da je ranije tegljač Sergej Balk pratio dizel-električnu podmornicu Krasnodar ruske mornarice, koja se iz Tartusa preselila u brodogradilište Kronštat na planirane popravke.

U istom brodogradilištu nalazila se još jedna podmornica Ruske Crnomorske flote, odnosno Novorosijsk, čiji će remont biti završen u periodu od marta do aprila 2024. Kako su saopštili ruski predstavnici, po završetku remonta, podmornica će se vratiti u luku Tartus.

Podmornice projekta 636.3 su nosioci krstarećih raketa Kalibar. U početku je za Rusku Crnomorsku flotu izgrađena serija od šest podmornica ovog tipa. Za FROP se trenutno proizvodi još jedna serija od šest podmornica. Ufa je četvrta podmornica u ovoj seriji. Nedavno je peta podmornica Možajsk stavljena u službu podmorničkih snaga Pacifičke flote, ali se još uvek nalazi u Baltičkom moru.

stojki korveta
stojki korveta

Sa druge strane, korveta „Stojki“ je ušla u sastav Baltičke flote sredinom 2014. godine. Predviđena je za borbu protiv neprijateljskih brodova i podmornica, kao i za artiljerijsku podršku desantu. Glavno oružje korvete je protivbrodski raketni sistem „Uran“, koji je predviđen za uništavanje brzih brodova.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version