Naslovna Novosti Rusi polako ka bombarderu šeste generacije kao odgovor na B-21; Novi avion...

Rusi polako ka bombarderu šeste generacije kao odgovor na B-21; Novi avion PAK DA tek prošao naučne testove

0
ruski projekat bombardera pak da
ruski projekat bombardera pak da
google news

Ruska novinska agencija RIA Novosti obaveštava, pozivajući se na izvore iz državne korporacije Rostec, da se u Ruskoj Federaciji provode kraju naučni radovi na stvaranju testnih banaka namenjenih testiranju strateškog bombardera nove generacije PAK DA.

U okviru njih planirano je ispitivanje svih delova i komponenti novog aviona. Kako je saopštio ruski izvor, stručnjaci jednog od preduzeća korporacije završili su pun ciklus istraživanja i razvoja kako bi stvorili testnu bazu i set zemaljskih štandova.

Novi ruski strateški bombarder PAK DA razvija avio kompanija Tupoljev. Pretpostavlja se da bi novi avion mogao da bude pušten u upotrebu pre 2027. godine, kako bi zamenio avion Tu-95MS koji je trenutno u borbenoj službi Vazdušno-kosmičkih snaga.

Zajedno sa bombarderima Tu-160, novi PAK DA (Napredni avijacijski kompleks za dalekometnu avijaciju) ili „Poslanik“, će biti deo vazdušne komponente ruske nuklearne trijade.

Prema poznatim podacima, novi ruski strateški bombarder biće podzvučni i biće razvijen uz široku upotrebu tehnologija smanjenja radarskog otiska. Radiće se po dizajnu „letećeg krila”.

pak da ilustracija
pak da ilustracija

Naoružanje će činiti krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem, uključujući one sa nuklearnom bojevom glavom, protivbrodske, hipersonične rakete i precizne bombe.

PAK DA, ruski odgovor na američki bombarder B-21 Raider; mnogo projekata na dugom štapu

Očekuje se da nosivost PAK DA bude oko 30 tona, isto kao i savremeni američki (B-2 Spirit) i kineski (H-20) bombarderi.

Pored toga, novi bombarder će biti opremljen širokim spektrom sistema naoružanja, uključujući konvencionalnu i nuklearnu municiju, i biće veoma efikasan u gađanju različitih tipova ciljeva.

Poslednjih decenija specijalisti vazduhoplovne industrije Ruske Federacije paralelno su radili na realizaciji nekoliko projekata perspektivnih vazduhoplovnih kompleksa (PAK).

To se odnosilo na lovačku avijaciju (PAK FA, odnosno Su-57), avijaciju velikog dometa (PAK DA), avijaciju presretača velikog dometa (PAK DP, odnosno MiG-41) i vojno-transportnu avijaciju (PAK TA, odnosno Il-106).

Nakon što je završen projekat lovca pete generacije, a avioni Su-57 se već nalaze u borbenoj službi Vazdušno-kosmičkih snaga, Rusi pripremaju letelicu nove generacije za avijaciju velikog dometa (stratešku avijaciju).

Ruski vojni stručnjaci procenjuju da će novi perspektivni avijacijski kompleks dugog dometa (PAK DA, proizvod 80) postati najveća pretnja za SAD nakon interkontinentalnih balističkih raketa sa nuklearnim vrhom.

pak da tupoljev
pak da tupoljev

Međutim, kao i u slučaju lovca Su-57, strateški bombarder PAK DA se može suočiti sa problemima, budući da su moguća kašnjenja u realizaciji programa.

Jedan od glavnih razloga biće nedostatak prioriteta ali i finansijskih sredstava, koja se trenutno izdvajaju, posebno, za modernizaciju aviona Tu-160.

Ovi se takođe proizvode od nule, ali su takođe zasnovani na 16 bombardera koji trenutno rade u okviru avijacije dugog dometa. Dva tipa bombardera Tu-160M biće slična i koristiće iste kategorije naoružanja. Procenjuje se da će Strateško vazduhoplovstvo imati, ukupno, oko 50 aviona ovog tipa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version