Naslovna Novosti Počela testiranja strateškog raketnog nosača Tu-160M, najvećeg vojnog supersoničnog aviona na svetu

Počela testiranja strateškog raketnog nosača Tu-160M, najvećeg vojnog supersoničnog aviona na svetu

2
drugi ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud poleteo
drugi ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud poleteo
google news

Tu-160M je unapređena varijanta Tu-160, koji zajedno sa bombarderima Tu-95MS čini okosnicu avijacije dugog dometa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Ove bombardere VKS koriste za napad na ciljeve duboko u Ukrajini tokom aktuelnog sukoba.

U Rusiji je počelo testiranje prvog eksperimentalnog modernizovanog strateškog nosača rakete Tu-160M, saopštava državna korporacija “Rostec”. Ističe se da ih izvode zajedničke posade Ministarstva odbrane Ruske Federacije i proizvođača PJSC Tupolev.

Podsetimo, avion Tu-160M nastao je kao deo programa velike modernizacije sistema borbene avijacije dugog dometa.

Tu-160M je opremljen savremenim naoružanjem, kompleksom za elektronsko ratovanje, kao i elektronskom opremom u avionu, naglašavaju u Rostecu.

Treba napomenuti da je program za reprodukciju Tu-160 u modernizovanom obliku Tu-160M pokrenut odlukom Putina. Ruski predsednik je ovlastio proizvodnju Tu-160M kako bi se poboljšale mogućnosti strateškog bombardovanja VKS i nadoknadila kašnjenja u programu bombardera nove generacije PAK-DA u vreme eskalacije tenzija sa Zapadom.

Ažurirani nosači raketa prevazilaze svoje prethodnike po svojim karakteristikama, dobili su novu radio-elektronsku opremu, motore NK-32-02 i druge sisteme, prokomentarisao je ovu činjenicu šef Rosteca Sergej Čemezov.

Tu-160M2
Tu-160M

Prema njegovim rečima, u narednim godinama proizvodnja ovih letelica će se povećati.

Tu-160 je najveći i najmoćniji supersonični avion sa promenljivom geometrijom krila u istoriji vojne avijacije.

Podsetimo, Ujedinjena avio-kompanija Rusije, deo državne korporacije Rostec, saopštila je u decembru prošle godine da je drugi strateški raketonosni bombarder Tupoljev Tu-160M prvi put poleteo nakon nadogradnje.

Tu-160M „Beli labud“

U januaru prošle godine, tada potpuno novi strateški raketni bombarder Tupoljev Tu-160M izveo je svoj prvi let. Avion je poleteo sa aerodroma Kazanskog, u sklopu kompanije Tupoljev.

Tu-160M je dizajniran da koristi nuklearno i konvencionalno naoružanje za napad na neprijateljske ciljeve na udaljenim lokacijama. Kao što smo napomenuli, Tu-160M je trenutno najveći vojni supersonični avion.

Jarko beli reflektujući premaz koji pokriva ceo okvir aviona dao je avionu nadimak „Beli labud“. Iako avionu daje uglađen i elegantan izgled, premaz je napravljen da zaštiti posadu u slučaju lansiranja nuklearnog tereta.

Tu-160M je unapređena varijanta bombardera Tu-160 koji je okosnica aviona dugog dometa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, zajedno sa bombarderima Tu-95MS.

Tu-160 je ušao u upotrebu u Sovjetskom Savezu kasnih 1980-ih, a ostao je u proizvodnji do 1995. godine.

Da bi poboljšali sposobnosti VKS za strateške bombardere u vreme rastućih tenzija sa Zapadom i da bi nadoknadili kašnjenja u programu PAK-DA, početo je sa programom Tu-160M 2015 godine.

Engels

Uzgred, Tu-160M je izveo svoj prvi let nekoliko nedelja nakon što su ruska vazduhoplovna baza Engels u Saratovskoj oblasti i vazdušna baza Djagilevo u Rjazanju bila napadnuta navodno od strane ukrajinskih dronova.

U ovim vazdušnim bazama, koje se nalaze duboko unutar ruske teritorije, smešteni su strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160.

Olenja

Ranije ove godine, satelitski snimci vazduhoplovne baze Olenja na ruskom poluostrvu Kola otkrili su da je oko 16 strateških bombardera raspoređeno u ovu bazu u blizini zemalja NATO-a, Finske i Norveške. Od toga, dva Tu-160 su bila pozicionirana na južnom kraju.

Kuznjecov NK-32, najveći i najmoćniji motor ikada ugrađen u borbeni avion

U okviru programa nadogradnje, brzo je digitalizovana projektna dokumentacija za Tu-160M, obnovljena je tehnologija vakuumskog zavarivanja delova od titanijuma i nastavljena proizvodnja okvira aviona.

tu 160m2
tu 160m2

Nadogradnja Tu-160M se odvija u dve faze, prva uključuje uklanjanje nekih zastarelih komponenti, kao što su sistemi za nišanjenje ali i instaliranje novog navigacionog sistema K-042K-1 i autopilota ABSU-200-1. Ovaj model Tu-160M1 je u upotrebi u vazduhoplovstvu od kraja 2014. godine.

Druga faza Tu-160M2 uključuje unapređene motore NK-32 (nazvane NK-32-02), novi radar Novella NV1.70, kompjuterizovanu „staklenu“ kabinu, najnoviju opremu za komunikaciju i zaštitu od ometanja, kao i savremeno konvencionalno i nuklearno oružje.

Motor Kuznjecov NK-32, prvobitno ugrađen u Tu-160, smatra se najmoćnijim motorom borbenog aviona, koji proizvodi preko 245 kN potiska pri punom naknadnom sagorevanju.

Varijanta bez naknadnog sagorevanja poznata kao NK-32-02 za Tu-160M i NK-65 biće korišćena i u predstojećem ruskom bombarderu, PAK-DA.

NK-65 i varijanta PD-30, sa potiskom od 300 kN predloženi su za upotrebu na nadograđenom teškom nosaču Antonov An-124 Ruslan, najvećoj letelici u vojnoj avijaciji.

antonov an 124 100 ruslan
antonov an 124 100 ruslan

H-101

Tu-160M je naoružan krstarećim raketama porodice H-101. H-101 je razvijena isključivo za vazdušno lansiranje. Može da nosi je nekoliko tipova bojevih glava, najčešće je to konvencionalna visokoeksplozivna (Rusija ih koristi u Ukrajini) ili nuklearna (H-102) bojeva glava od 250 kt.

H-101 će vremenom potpuno zameniti krstareću raketu H-55. Stelt tehnologija daje raketi prednost kada treba da zaobiđe neprijateljsku vazdušnu odbranu.

Ove rakete mogu da stanu na 12 slotova u avionu. Prema nekim izvorima, za lansiranje prvih borbenih testova ovih raketa u Siriji korišćen je Tu-160 specijalno modifikovan za ovu ulogu.

Pored ažuriranja 16 već postojećih bombardera Tu-160, raniji izvori su nagovestili da će se Rusija opremiti sa oko 50 aviona Tu-160M tokom predstojećih godina. Očekuje se da će serijska proizvodnja modifikovanog bombardera početi uskoro sa minimalnom stopom proizvodnje od tri aviona godišnje.

Iako se proizvođač uzdržao da kaže koliko će ovih strateških bombardera Tu-160M biti proizvedeno svake godine, proizvodnja će se sigurno povećavati.

2 KOMENTARA

  1. Smijesne stvari rusogoba,fasisticke frzave,koja ubija fecu izene bratskog pravoslavnog ukrainskog naroda.I pobufzwtu i naoruzanju apoyevno tehnologiji,Nato je 50 put jaci od putinpve,hitlera novog rusije.Nesto slicno kyo bojevi gfe niko nije prezivio aslave se ko pobjefe.Xumanuto,bizadno psihoparskiali zivi avet i dalje.Nafsm se da ce rudija ubrzo oyjetiri xnagh natoa.Dyo bog.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version