Naslovna Novosti Potpukovnik tajvanske vojske planirao da ukrade helikopter CH-47 Chinook i pobegne u...

Potpukovnik tajvanske vojske planirao da ukrade helikopter CH-47 Chinook i pobegne u Kinu

1
tajvanski ch 47 chinook
tajvanski ch 47 chinook
google news

Vrhovni sud Tajvana nastavlja da istražuje slučaj pilota Vojske Republike Kine (ROCA) koji se spremao da pobegne na kinesku teritoriju zajedno sa američkim helikopterom CH-47 Chinook. Detalje incidenta je nedavno objavilo tužilaštvo.

U materijalu se navodi da je potpukovnik tajvanske vojske, koji je u dosluhu sa kineskim obaveštajnim službama planirao da otme helikopter Chinook koji pripada ROCA (Vojska Republike Kine), uhapšen je još u avgustu ove godine.

U okviru istrage se navodno utvrdilo da je tajvanskom oficiru obećano 15 miliona dolara i evakuacija njegove porodice na teritoriju kontinentalne Kine u slučaju vojne konfrontacije između NR Kine i Tajvana. U zamenu, pilot helikoptera CH-47 Chinook je trebalo da otme rotorkraft i preda ga kineskoj armiji.

Suština operacije je bila da je vojnik ROCA regrutovanog od strane kineskih obaveštajaca trebalo da pređe Tajvanski moreuz i spusti helikopter na neimenovani brod.

Tajvanski tužioci sugerišu da bi jedan od nosača aviona kineske armije, Liaoning ili Šandong, mogao da posluži kao mesto za sletanje Chinook-a.

Istraga takođe navodi da je regrutovani potpukovnik tajvanske vojske pre hapšenja ponudio da izvede pomorske vežbe u blizini lučkog grada Kaosjung na jugu Tajvana.

Ovo je predloženo da bi se osiguralo da neće morati da pređe „srednju liniju“, koja deli Tajvanski moreuz i služi kao de fakto granica između kontinentalne Kine i Tajvana.

Polazak južnovijetnamskih padobranaca u borbu nakon iskrcavanja iz helikoptera CH-47 činuk
Polazak južnovijetnamskih padobranaca u borbu nakon iskrcavanja iz helikoptera CH-47 Chinook

Istraga je objasnila da bi zaobilaženje „srednje linije“ svelo na minimum šanse da će Chinook biti presretnut od strane lovaca Vazduhoplovstva Republike Kine (ROCAF) na putu do broda na koji je trebalo da sleti.

Kineske špijunske aktivnosti

Polažući pravo na Tajvan kao deo svoje teritorije, Kina je eskalirala i vojni i politički pritisak u pokušaju da primora ostrvo da prizna svoj suverenitet – predlog koji vlada Tajpeja, uz podršku SAD, odbija.

U poslednjoj deceniji, izveštaji tajvanskih novinskih agencija koje prenosi Rojters otkrivaju da je najmanje 21 aktivni ili penzionisani tajvanski oficir, sa činovima od kapetana i više, osuđen za angažovanje u špijunskim aktivnostima u ime Kine.

U novembru, britansko glasilo BBC je izvestilo da su špijunski poduhvati Pekinga pojačani te da su proširili svoj obim čak izvan vojnih domena. Najmanje 16 ljudi optuženo je za špijunažu na Tajvanu od početka 2023.

Ne može da se ne primeti da se pojačanje “špijunskih hapšenja” poklapa sa predsedničkim izborima u Tajvanu zakazanim za 13. januar.

U julu je Lu Chi-hsien, instruktor dijaboloa (cirkuški rekvizit-igračka popularna u Aziji), zajedno sa još četvoricom, uhapšen pod optužbom da je uspostavio špijunsku mrežu. Dodatno uz zabrinutost, u oktobru je Liu Šeng-šu, penzionisani pukovnik vazduhoplovstva, osuđen na 20 godina zatvora zbog vođenja vojnog špijunskog lanca povezanog sa Pekingom.

Generalni direktor tajvanskog Biroa za nacionalnu bezbednost, Tsai Ming-Jen, ranije je izjavio da Peking sistematski vodi „rat bez pucnjave“ protiv Tajvana. Ovo nekonvencionalno ratovanje po njemu uključuje aktivnosti kao što su upadi u zonu identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana, napori za diplomatsku izolaciju i zabrane uvoza.

kina tajvan sad
kina tajvan sad

Kako se približavaju predsednički izbori na Tajvanu, mnogi zapadni posmatrači predviđaju pojačano mešanje Kine, dok naravno njihovo ne spominju.

Generalni direktor istog biroa je takođe istakao “uporne sajber napade Pekinga na Tajvan”, ukazujući na višestruku strategiju koja ima za cilj da “utiče na predstojeće izbore”.

1 KOMENTAR

  1. Имали су расходованих у Авганистану колико оћеш по цени старог алуминијума.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version